Emilia Mocan: Puterea sportului poate mișca comunități, îi poate aduce împreună și membrii ei pot vedea în sport o cale de urmat

Emilia Mocan: Puterea sportului poate mișca comunități, îi poate aduce împreună și membrii ei pot vedea în sport o cale de urmat

Prin proiectul “Valea Jiului la înălțime”, 600 de copii și tineri cu dizabilități, instituționalizați și din medii vulnerabile din Valea Jiului își vor dezvolta, prin sport și escaladă terapeutică, abilitățile sportive și de viață independentă, încrederea în sine și vor beneficia de alternative sănătoase de petrecere a timpului liber.

Emilia Mocan, director dezvoltare Climb Again, crede în învățare experiențială și prin joc, în lucrul cu și pentru oameni și s-a alăturat echipei la începutul anului, cu scopul de a extinde activitatea Climb Again la nivel național. 

"Pentru copiii cu dizabilități șansa de a practica un sport de multe ori este o superputere la care mulți doar visează. Acești copii aud foarte des NU POȚI, NU AI CUM, NU AI NICIO ȘANSĂ, NU ai unde și chiar dacă ai avea si ai putea, NU ai avea oricum bani. Ce vrem să facem este sa ȘTERGEM “NU”-ul asta din viața lor", spune Emilia.

Am stat de vorbă cu Emilia despre cum se poate crea o lume mai bună și mai incluzivă pentru toți copiii cu dizabilități.

 

Parcursul tău

Am început lucrul în domeniul social și în mediul ONG acum mai bine de 7 ani, imediat ce am terminat Facultatea de Drept. La vremea aceea, vedeam facultatea de Drept prin ochi de student idealist, ca pe o pârghie fantastică de a face dreptate în comunitate și de a ajuta oamenii.

Nu m-am regăsit însă în mediul acela şi renunţasem la ideea de a activa în domeniul juridic încă din anul 3 de facultate. Voiam să fac ceva mai cu sens pentru mine, mai creativ, într-un mediu mai puţin formal, care să-mi ofere şansa de a ajuta în mod direct.

Așa am ajuns să lucrez la Ajungem MARI, cel mai mare program educațional pentru copiii și tinerii instituționalizați. M-am îndrăgostit de lucrul cu copiii și cu voluntarii. Am rezonat enorm cu mediul, echipa și cauza. Iar, după 7 ani de activitate, am simțit nevoia de o schimbare. Aflasem de la voluntarii din Iași despre Climb Again, asociația care oferă terapie prin escaladă pentru copiii și tinerii cu dizabilități.

Voluntarii mergeau acolo cu copiii cu nevoie speciale dintr-un centru de plasament. Vedeam ce lucruri faine fac, cât de mult îi ajută escalada și ce comunitate extraordinară aveau în Iași. Mi-am dorit inițial să devin și eu voluntar Climb Again.

Îmi imaginam că mă implic ca voluntar, iar apoi voi propune echipei să mă alătur și eu și să extindem activitatea Climb Again la nivel național, în mai multe județe. Cred cu tărie că toți copiii cu dizabilități au nevoie de un “Climb Again” în județul lor. Lucrurile s-au legat foarte frumos pentru că visul meu s-a pliat foarte bine pe nevoile echipei Climb Again. Exista deja dorința de extindere la nivel național, așa că am ajuns să fac parte din echipa Climb Again ca Director de Dezvoltare și să mă implic în extinderea programului și creșterea numărului de copii sprijiniți. Am dat de o echipă minunată și oameni fantastici motivați să susțină copiii cu dizabilități să-și depășească limitele.

 

Ideea proiectului Valea Jiului la Înălțime

Cererea națională pentru terapia prin escaladă ne-a scos în față o regiune pentru care sportul este mai mult decat o formă de terapie individuală, este o nevoie colectivă. Din discuțiile cu Felipe Silva, cățărător și managerul sălii Fără Limite din Vulcan, care derulează programe de dezvoltare prin sport și educație pentru copiii din cel mai defavorizat cartier (Dallas) a reieșit nevoia unui program extins de colaborare dintre mai mulți stakeholderi implicați care să aibă o viziune comună pentru crearea unui viitor pentru toți copiii din zonă.

Am vrut să venim în sprijinul lui și al întregii comunități și să oferim această posibilitate, de a practica escalada, mai multor copii și tineri. Așa a apărut ideea acestui proiect pilot, pentru a stârni interesul copiilor, într-un mod cât mai dinamic și interactiv. Vom pune în lumină pentru prima oară dizabilitatea în zona aceasta și inițiem o intervenție în premieră pentru Valea Jiului, asa-zisa Valea plângerii prin care să oferim alternative sănătoase de petrecere a timpului liber care să îi țină departe de tentații pe elevii implicați.

 

De ce Valea Jiului?

Am ales Valea Jiului pentru că este o zona unică din punct de vedere al vulnerabilității și spun asta într-un mod deloc pozitiv. Este una din cele mai suferinde regiuni din țară prin prisma problemelor apărute în urma închiderii minelor, ce au generat șomaj ridicat (o rata de 50%), dislocarea tinerilor și adulților, excluziune, discriminare și sărăcie extremă.

Șomajul duce la sărăcie, sărăcia duce la interes extrem de scăzut pentru educație, la abandon școlar (rata fiind de 8 ori mai mare față de nivelul național pe învățământ liceal), la lipsa oportunităților de dezvoltare pentru copii și tineri, migrație și familii separate, instituționalizare.

În plus, se adaugă nivelul intersecțional, de rasă, etnie, dizabilitate, statut financiar care vine la pachet cu multă etichetare și marginalizare. În practică toate acestea se traduc prin sute de copii extrem de vulnerabili predispuși la comportamente sociale deviante, incluzând abandonul școlar, abuzul, violența domestică și consumul de droguri, comportamente sexuale riscante. Mai mult decât atât, pentru copiii cu dizabilități șansa de a practica un sport de multe ori este o superputere la care mulți doar visează. Acești copii aud foarte des NU POȚI, NU AI CUM, NU AI NICIO ȘANSĂ, NU ai unde și chiar dacă ai avea si ai putea, NU ai avea oricum bani. Ce vrem să facem este sa ȘTERGEM “NU”-ul asta din viața lor.

În comunitățile vulnerabile nu se vorbește suficient despre multidisciplinaritatea sportului, despre conectarea cu alte domenii, despre legătura mișcării cu creierul, cu emoțiile sau dezvoltarea over all. Aducem în discursul sportului terapeutic și dimensiunea comunitară, prin integrarea lui în viața copiilor, a profesorilor și a părinților indiferent de etnie, capacitate fizică, vârstă sau condiție socială. Puterea sportului poate mișca comunități, îi poate aduce împreună și membrii ei pot vedea în sport o cale de urmat.

Acești copii pot fi îndrumați prin sport să își găsească stima de sine, să învețe bucuria succesului. Sportul le dă o ocupație sănătoasa, îi ajută să găsească valorile care lipsesc mediului familial, îi distrează, îi întărește și le dă un sens. Pentru copii, le oferă oportunitatea de a canaliza energia într-o direcție constructivă.

 

Obiective

Avem 3 direcții mari de acțiune:

Aducem comunitatea mai aproape de sport și promovăm sportul ca instrument de dezvoltare personală, învățare experiențială și catalizator social în rândul elevilor. Facem asta prin organizarea a 6 evenimente sportive de o zi cu Turnul mobil de escaladă pentru 600 de copii, câte 1 eveniment în fiecare din cele 6 localități (Petroșani, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Uricani) unde vor participa la sesiuni de escaladă și ateliere sportive (slack line, jocuri de echipă, atletism), speech-uri motivaționale ale sportivilor de performanță.

Apoi vom dezvolta infrastructura locală pentru practicarea escaladei. Urmează să dotăm una din școlile partenere cu un panou de cățărare și echipament aferent și, totodată, să extindem serviciile oferite de sala Fără limite din Vulcan către un grup mai mare de copii, cu nevoi diverse, astfel încât 100 de copiii să aibă acces la terapie prin escaladă pe termen lung.

Ultima direcție de intervenție constă în crearea unei rețele comunitare de promotori ai sportului de aprox. 200 persoane, din rândul profesorilor și personalului DGASPC Hunedoara (Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului) și părinților. Ne dorim ca prin trainingurile pe care le vom susține pentru ei, să înțeleagă importanța sportului în dezvoltarea armonioasă și cognitivă a copilului, să promoveze apoi sportul în rândul elevilor, iar o parte din ei să se implice în organizarea de sesiuni recurente de terapie prin escaladă.

 

Sportul și schimbarea de mentalitate

Este unanim recunoscut ca activitatea fizică este una dintre coordonatele esențiale ale unei vieți sănătoase, cu beneficii recuperatorii, recreative sau de performanță, cu atât mai mult pentru persoanele cu dizabilități. Iar beneficiile psihologice și de incluziune ale sportului, în cazul nostru al escaladei, sunt corelate și cu reducerea depresiei și a anxietății, ceea ce mulți copii și tineri cu dizabilități experimentează.

Din păcate, România este una din țările cu cel mai scăzut procent de populație care este implicată în activități sportive. Datele Min. Tineretului și Sportului arătau în 2016 că 60% din populație nu practică niciun fel de sport. În cazul persoanelor cu dizabilități situația este mult mai gravă. Doar 10% practică un sport și doar 3% pentru cei cu limitări severe.

Pentru a integra mai mult sportul în viața persoanelor cu dizabilități cred că ar trebui, în primul rând, să producem o schimbare de mentalitate. Să nu mai plecăm de la premisa că dizabilitatea înseamnă automat condamnare la o viață lipsită de mișcare și sport. E important să încurajăm persoanele cu dizabilități să încerce un sport, să facă mișcare, să încercăm să vedem dincolo de limitele impuse de diagnosticul de dizabilitate. Povestea și reușitele Lotului nostru de Paraclimbing sunt dovezi clare de “SE POATE”. Sunt multe sporturi care pot fi adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Sau aceste persoane și membrii comunităților lor apropiate pot alege din start sporturi ușor practicabile și de cei cu dizabilitate.

Recomand cu toată încrederea escalada pentru că este un sport care poate fi practicat de oricine, motiv pentru care nu sunt necesare multe adaptări pentru persoanele cu dizabilități. De exemplu, persoanele în scaun rulant se pot cățăra în mâini (la antrenamente, tipul ăsta de cățărat se numește campus și este realizat de toți cățărătorii cu experiență). Cele cu deficiență de vedere ascultă indicațiile oferite de navigator (persoana care rămâne la sol), iar tehnica folosită este ceasul - se folosesc expresii de genul “priza la ora 10 sau 11”. Astfel, cățărătorul își dă seama unde este poziționată priza.

În escaladă contează foarte mult poziționarea corpului, iar dacă ascultăm indicațiile instructorilor și ne antrenăm, descoperim și aplicăm tehnica potrivită pentru fiecare dintre noi. De mare ajutor este coarda de siguranță și echipa, care oferă mult suport emoțional și tehnic. Evident, antrenorii adaptează antrenamentele pentru fiecare sportiv, indiferent că are o dizabilitate sau nu, iar la noi, voluntarii aplică tehnicile învățate de la instructori.

 

Planurile Climb Again

Ne dorim să devenim cel mai mare program la nivel național care oferă o abordare integrată a problemei persoanelor cu dizabilități. Ne-am îmbarcat într-o misiune ambițioasă, aceea de a pune România în top 3 paraclimbing în 5 ani și de a aduce problema persoanelor cu dizabilități cât mai vizibil pe harta problemelor sociale. Vrem să creăm cea mai mare rețea națională de centre paralimpice și socio-educative: 10 centre care să acopere nevoile persoanelor cu dizabilități din toate regiunile țării.

Anul acesta vom include încă 100 de copii în programul nostru național de dizabilitate și vrem să creștem treptat acest număr. Credem că fiecare copil, indiferent de dizabilitate, merită să aibă acces la activități sportive și de recreere, la o viață demnă și independentă.

Vom începe să ne adresăm mai mult comunității din jurul copiilor (părinți, profesori, etc.) pentru a crește impactul în viața lor. Iar proiectul “Valea Jiului la Înălțime” este un pilot în acest sens. În plus, vrem să extindem plaja serviciilor și activităților oferite. Să oferim șansa de a practica și alte sporturi ca instrument de dezvoltare. Iar, de anul acesta, începem pregătirea intensivă a Lotului Național de Paraclimbing și pentru Jocurile Paralimpice, organizate în Los Angeles în anul 2028.

 

Cum se poate implica comunitatea

La Climb Again, scriem povești de succes pentru copiii cu dizabilități cu ajutorul comunității de oameni minunați care ne susțin proiectele și care sunt motorul a tot ceea ce facem pentru copii. Oricine poate ajuta într-o formă sau alta, atât timp cât crede în cauza noastră și înțelege nevoia acestor copii.

Primim cu drag în echipa noastră voluntari care doresc să dăruiască timp și energie copiilor cu dizabilități. Nu e necesară experiența în lucrul cu copiii sau în escalada. Noi pregătim viitorii voluntari și organizăm pentru ei traininguri de inițiere în escaladă și în lucrul cu acești copii. Toți cei interesați să aplice, o pot face completând formularul de înscriere de pe site-ul nostru.

Un alt mod de implicare este prin susținerea financiară a proiectelor și ședințelor de terapie prin escalada, dar și a misiunii asociației. Oamenii pot deveni donatori individuali, iar donațiile se pot face simplu, online cu cardul pe site sau prin SMS cu textul VEZI la 8844 și pot alege să redirecționeze și 3,5% din impozitul pe profit.

Companiile ne pot deveni parteneri ai BINELUI și pot susține financiar proiectele noastre, fie prin sponsorizări directe sau teambuilding-uri corporate. Toate detaliile se găsesc pe site-ul nostru. Pentru a fi constant informați cu magia care se întâmplă la sală și în afara ei, vă invităm să ne urmăriți si pe paginile noastre de social media: Facebook, Instagram, Linkedin.

Mai mult, invităm pe oricine e interesat să devină ambasador Climb Again și să promoveze misiunea, valorile și proiectele noastre. Oamenii cu inimă mare care vor să ne susțină pot alege să-și doneze ziua de naștere pe platforma Galantom, să alerge la maraton și să devină, astfel, fundraiseri pentru un proiect.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related