ABIFF 2024 se încheie cu succes, lăsând în urmă o comunitate de animație mai puternică și mai inspirată

ABIFF 2024 se încheie cu succes, lăsând în urmă o comunitate de animație mai puternică și mai inspirată

ABIFF - Animation Bucharest International Film Festival, evenimentul anual dedicat animației, a încheiat cu succes cea de-a patra ediție, oferind publicului o experiență cinematografică memorabilă în prima parte a lunii septembrie.

Festivalul a atras sute de spectatori entuziaști în cinematografele partenere din București și din alte 11 orașe din țară, inclusiv Pitești, Sinaia, Alexandria, Slănic-Prahova, Brad, Caransebeș, Lupeni, Oțelu Roșu, Petroșani, Reșița și Vulcan. Zeci de tineri pasionați de animație au participat la ateliere și masterclass-uri, demonstrând interesul crescut pentru acest domeniu artistic.

"Dincolo de proiecțiile de filme care conectează publicul, ABIFF înseamnă o platformă de învățare și o sursă de inspirație.", Mirona Radu, director artistic ABIFF.

Ediția din acest an a prezentat o selecție diversă de filme, de la animații contemporane de excepție la capodopere clasice, captivând publicul de toate vârstele. Proiecțiile, atelierele și masterclass-urile susținute de profesioniști din România, Marea Britanie și Lituania au fost o sursă de inspirație pentru toți cei prezenți.

Festivalul a inclus, de asemenea, o secțiune specială dedicată filmelor de animație și experimentelor vizuale create de studenți și absolvenți ai UNATC, oferind o perspectivă asupra viitorului animației românești.

Cele 22 de scurtmetraje care au fost selectate în competiția de animație pentru copii și competiția de filme de animație de autori, au fost evaluate de un juriu internațional compus din Vlad Ioachimescu (România) - lector universitar doctor și Decan al Facultății de Film, UNATC, cu o vastă experiență în sound design și efecte vizuale, Lilia P. Schneider (Germania/Ucraina) - producătoare, autoare și regizoare de filme de animație, specializată în conținut digital și VR cinematic storytelling, Eirini Vianelli (Grecia) - regizoare, scenaristă și animatoare premiată, cu lucrări prezentate și premiate la festivaluri internaționale de renume și Ilija Tatić (Serbia) - producător de festivaluri, cu o experiență bogată în organizarea și promovarea evenimentelor culturale. Au fost acordate următoarele premii și mențiuni:

  • Mențiune Onorifică în Secțiunea Animație de Autor: „DE IMPERIO”, regizor: Alessandro Novelli, Portugalia

Argumentul juriului: "DE IMPERIO” de Alessandro Novelli este extrem de impresionant prin povestirea sa abstractă și multiplă, cu o animație tradițională desenată de mână, alegeri grafice unice și o compoziție muzicală și de sunet foarte bine realizată. Am decis împreună cu echipa de juriu să acordăm o atenție specială acestei opere de artă."

  • Mențiune Onorifică în Secțiunea Animație pentru Copii: „MY NAME IS EDGAR AND I HAVE A COW”, regizor: Filip Diviak, Cehia 

Argumentul juriului: "MY NAME IS EDGAR AND I HAVE A COW” juxtapune brilliant umorul sec cu observații discrete dar profunde asupra naturii umane. De la consecințele acțiunilor noastre până la gestionarea singurătății, acest film ne-a lăsat cu dorința de a deveni persoane mai bune, la fel ca Edgar."

  • Premiul pentru Cea Mai Bună Animație în Secțiunea Animație de Autor: „Only Paper”, Regizor: Maxime Vouillon, Franța

 Argumentul juriului: "Pentru minunata și emoționanta modalitate de a transmite o poveste simplă și semnificativă nu doar pe hârtie, ci și pe ecran, pentru îmbinarea abilă a tuturor ingredientelor audio-vizuale care compun filmele animate excelente, Premiul Secțiunii Autori merge la Maxime Vouillon pentru “Only Paper”

  • Premiul pentru Cea Mai Bună Animație în Secțiunea Animație pentru Copii: "The Turnip", Regizori: Piret Sigus, Silja Saarepuu, Estonia

Argumentul juriului: „Inspirat dintr-o poveste populară veche și prezentat printr-o tehnică de animație sofisticată, “The Turnip” aduce la viață vechea poveste din perspectivele celor de sub pământ. Prin portretizarea personajelor cu umor fermecător, captează emoții și alegeri într-o estetică vizuală remarcabilă și un design sonor autentic.”

De asemenea, festivalul a mai acordat un premiu pentru întreaga activitate regizorului român Constantin Păun, oferit de DACIN SARA.

ABIFF este un festival dedicat animației, care se distinge prin diversitate, inovație și implicare în comunitate. Cu un program variat și bogat, ABIFF oferă o experiență cinematografică inedită și educativă pentru toate vârstele.

ABIFF Animation Bucharest International Film Festival #4 este produs de Mockra Productions și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: DACIN SARA, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale din București”, Cinemax Veranda
Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Happ.ro, Cinefan.ro, Aarc.ro, Movie News, Filme-cărți.ro, Investigatoria.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related