Ruxandra Gubernat: Mi-am dorit ca Vis.Viață să fie un exercițiu de empatie, de apropiere

Ruxandra Gubernat: Mi-am dorit ca Vis.Viață să fie un exercițiu de empatie, de apropiere

Adolescenții nu sunt o specie extraterestră, așa cum par uneori, arată documentarul "Vis. Viață", regizat de Ruxandra Gubernat, și care poate fi văzut, între 18 și 23 septembrie, în cinematografele din București, Timișoara și Cluj. Vis. Viață” a fost realizat în patru ani și urmărește viața a patru adolescenți pe parcursul tranziției de la copilărie la maturitate. 

"Avem impresia că adolescenții sunt niște alien, pe care nu-i cunoaștem, nici n-avem cum să comunicam cu ei, pentru că sunt o altă specie. That’s bullshit", spune Ruxandra. 

Filmul este debutul regizoral al Ruxandrei Gubernat, care a mai co-regizat Portavoce (2018), un documentar despre valurile de proteste din România ultimilor cincisprezece ani. Ruxandra regizează și co-produce în prezent documentarul de animație Childless și documentarul observațional Love and Porn. 

Povestim cu Ruxandra în continuare despre cum a fost primit documentarul "Vis. Viață" după lansare, reacțiile adolescenților și cum a reușit ea să comunice cu cei din Generația Z. 

 

Drumul Vis. Viață după lansare

Am lucrat șase ani la el, dar acum aș spune că suntem la început de drum la vedere, că ne găsim calea și că vom face tot ce ține de noi să aibă un drum cât mai lung, pe căi cât mai diverse. Până acum, locurile în care a ajuns ne-au dat boost-ul de încredere de care orice proiect muncit mult, și care a durat atât de mult până să iasă, are nevoie. Ce voiam noi e să se simtă să nu e doar un film, e o experiența de viață. Si cred că reușim, în faza asta.

 

Reacții

Plâng și eu, plâng și ei :) mă încarcă de energie reacțiile publicului. S-a simțit că am dat emoție și acum o primim înapoi. După proiecția de la Anonimul au venit oameni la mine să-mi mulțumească pentru că au plâns. Nu știu exact cum s-o interpretez, dar părea să fie eliberator. O fată, care terminase liceul în plină pandemie, mi-a spus că i-am oferit closure și am făcut-o să retrăiască liceul.

Interpretările sunt întotdeauna subiective, dar locul în care ne întâlnim e că Vis.Viață nu lasă publicul indiferent. Cred că oferim suficiente chei de lectură și situații cu care se pot identifica oameni cu profiluri diferite, de vârste diferite.

 

Publicul

Foarte prezent și dispus să implice emoție. Mulți adolescenți… deși se zice că nu ies la cinema decât la blockbustere. Sau la mall pe terasă. Mi-a plăcut că au pus întrebări. Au făcut ce-mi doream să facă, au intrat în conversație.

 

Ce trebuie să știe oamenii despre Vis. Viață

Mi-am dorit ca Vis.Viață să fie un exercițiu de empatie, de apropiere. Avem impresia că adolescenții sunt niște alien, pe care nu-i cunoaștem, nici n-avem cum să comunicam cu ei, pentru că sunt o altă specie. That’s bullshit. Pentru adolescenți, mi-aș dori să vină să-l vadă pentru că avem trei personaje care arată viața de teen în toate aspectele ei, și o privesc în față, cu curaj și asumare. Uneori, de multe ori, ne simțim singuri în procesul ăsta intens în care încercăm să descoperim cine suntem. Iar Vis.Viață le vorbește.

 

Un sfat pentru părinții de adolescenți. Și unul pentru adolescenți

Și unora și altora: să nu se teamă să-și cunoască părinții/copiii. Pentru adolescenți: să-și găsească persoane în care au încredere si sunt dispuse să îi asculte.

 

Program proiecții:

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related