Muzica clasică și marea literatură a lumii își dau întâlnire în ediția nr. 19 a Festivalului SoNoRo – Ex libris

Muzica clasică și marea literatură a lumii își dau întâlnire în ediția nr. 19 a Festivalului SoNoRo – Ex libris

Ediția din acest an a Festivalului SoNoRo este inspirată de tema Ex libris, fiind programată în perioada 1-17 noiembrie 2024, în București și Cluj-Napoca, unde vor avea loc 21 de concerte și două întâlniri SoNoRo Talks – Ex libris. 40 de artiști cu renume internațional vor fi prezenți la această ediție, iar până la 1 octombrie sunt disponibile abonamente în sistem Early Bird.

Festivalul a fost anunțat astăzi, în conferința de presă organizată la Cărturești Modul, în prezența doamnei Anca Ungureanu – Head of Identity & Communication – UniCredit Bank și a lui Răzvan Popovici – directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

Credit foto: Șerban Mestecăneanu

 

Un scurt istoric al ex librisului

Ex librisul a apărut în ultimul sfert al secolului al XV-lea, fiind inspirat de practicile medievale de a include portrete sau alte simboluri care indicau proprietatea în cărțile de rugăciuni.

Un ex libris are rolul de a rămâne în memoria umanității, de a transcende timpul odată ce proprietarul său părăsește această lume și cărțile îi supraviețuiesc.

Ex librisurile au fost mici opere de artă care conțineau scuturi heraldice, portrete, simboluri, devize sau citate, profesia proprietarului și chiar teme erotice.

Acestui mic însemn i-au fost dedicate cluburi și societăți. A avut o funcție artistică, dar și socială, documentând evenimente care au marcat istoria omenirii, un exemplu în acest sens fiind un ex libris în contextul Primului Război Mondial; comandat în 1914, acesta reprezintă o clădire năruită sub care stă scris „Aici a fost biblioteca mea”. La un moment dat ex librisul devine chiar o idee de cadou, fiind oferit prietenilor cu ocazia unor evenimente sau în semn de scuze pentru o greșeală.

Regina Maria a României a avut un ex libris creat de Paul Groudhomme în 1922. Acesta îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe deasupra căruia este coroana regală purtată la încoronarea de la Alba Iulia şi care străluceşte ca un soare.

În 1988, în cadrul Muzeului „Prima școală românească” din Şcheii Brașovului, doctorul Emil Bologa înfiinţează un muzeu de ex libris (circa 500 de exponate în trei săli), primul de acest gen din ţară.

Personalități ale vremii, biblioteci, instituții și colecționari – toți au fost supuși fascinației ex librisului. Dincolo de simbolistica de însemn al proprietății, ex librisul a traversat secolele și rămâne o mică operă de artă, iar publicul SoNoRo este invitat să descopere în această ediție legătura dintre muzică și literatură.

 

Abonamente în sistem Early Bird

Abonamentele Early Bird la concertele din București și Cluj-Napoca, cu o reducere de 20%,  sunt disponibile în perioada 13 septembrie – 1 octombrie 2024. Pensionarii, studenții, elevii și persoanele cu handicap beneficiază de o reducere de 50% și pot achiziționa biletele exclusiv de la Librăria Humanitas Cișmigiu, Librăria Humanitas Kretzulescu și Librăria Kyralina din București și de la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca.

Scriitorul Mario Vargas Llosa spunea că trăim atâtea vieți câte cărți citim; probabil că și un compozitor a avut atâtea vieți câte lucrări a compus. Ce putem spune despre noi, muzicienii, care interpretăm sute de compoziții? Dacă le comparăm inevitabil cu volumele pe care un om le citește de-a lungul vieții, probabil că și noi acumulăm mai multe vieți și transmitem mai departe toate poveștile și trăirile din aceste compoziții. Apare, în acest mod, o legătură intrinsecă între muzică și literatură, exact mesajul acestei ediții intitulată Ex libris.

Sunt entuziasmat să oferim publicului 17 zile pline de muzica SoNoRo și să adăugăm și în acest an câteva spații noi de concert. Sunt convins că programul muzical va încânta publicul și că această conexiune între muzică și literatură va naște idei noi și trăiri excepționale!

Le suntem recunoscători tuturor sponsorilor și partenerilor noștri, deoarece încrederea pe care ne-o acordă este onorantă, iar sprijinul lor contribuie în mod decisiv la continuitatea festivalului în cele mai bune condiții”, a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

 

Spațiile de concert

În 2024, concertele Festivalului SoNoRo vor avea loc în spații precum Ateneul Român, Sala Radio, Auditoriumul și Sufrageria regală de la Muzeului Național de Artă al României, dar  și în locuri nonconformiste ca Teatrul Independent Recul, MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană și Clubul Expirat. Două locuri noi în programul din București sunt Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și Sala Mare a Institutului Cultural Român.

În orașul Cluj-Napoca, anul acesta vor avea loc concerte în Biserica Evanghelică-Luterană, la Universitatea Babeș-Bolyai – Auditorium Maximum, la Casa Boema și Casa NUMAÀ, printre alte spații.

Cele mai bune cărți sunt cele care încă nu au fost citite, iar cele mai bune concerte urmează să fie cântate, auzite și trăite. În acest an prezentăm SoNoRo Ex libris, dar nu pentru a indica proprietatea, așa cum se întâmpla inițial, atunci când frumoasa artă a ex librisului a prins viață cu multe secole în urmă. Dimpotrivă, dorim să subliniem faptul că muzica – inspirată de mari opere literare sau de propria noastră imaginație – aparține tuturor celor care au inima și mintea deschise pentru a asculta. Vom petrece săptămânile SoNoRo în cea mai bună companie – muzicieni minunați, un public inspirat, compozitori și scriitori de geniu. Aspirăm să dăm poveștilor vechi semnificații noi, să creăm conexiuni actuale, să interpretăm jocul creației pe scenă și să-l scoatem din bibliotecile noastre intime”, a declarat Diana Ketler, directorul artistic al acestui festival.

 

Program București

CONCERT DE DESCHIDERE - PĂSTORII NOPȚII – vineri, 1 noiembrie 2024, ora 19:30, Palatul Bragadiru
IF MUSIC BE THE FOOD OF LOVE – sâmbătă, 2 noiembrie 2024, ora 19:30, Sala Radio / cu participarea naratorului Vlad Ivanov
PARFUMUL – duminică, 3 noiembrie, ora 11:00, Centrul Național de Artă „Tinerimea română” 
ORBIREA – duminică, 3 noiembrie 2024, ora 16:00, ARCUB
THE SIXTH SENSE – duminică, 3 noiembrie 2024, ora 21:00, Club Expirat
TO THE LIGHTHOUSE – luni, 4 noiembrie 2024, ora 19:30, Muzeul Național de Artă al României – Sufrageria regală
MANUSCRIPTS DON’T BURN – marți, 5 noiembrie 2024, ora 19:30, Ateneul Român
LIFE IS ELSEWHERE – miercuri, 6 noiembrie 2024, 19:30, Teatrul Independent Recul
WALDEN – joi, 7 noiembrie 2024, ora 19:30, Muzeul Național de Artă al României - Sufrageria Regală
PORTRAIT OF AN ARTIST AS A YOUNG MAN – vineri, 8 noiembrie 2024, ora 19:30, Muzeul Național de Artă al României - Sala Auditorium 
SoNoRo Talks – sâmbătă, 9 noiembrie 2024, ora 11:00; spațiul va fi anunțat ulterior
CEI PATRU MUSCHETARI – sâmbătă, 9 noiembrie 2024, ora 19:30, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București
CONCERT SONORO INTERFERENȚE - THE WIZZARDS OF SONORO – duminică, 10 noiembrie 2024, ora 11:00, Sala Mare a Institutului Cultural Român
HOMO LUDENS – duminică, 10 noiembrie 2024, ora 19:30, Muzeul Național de Artă Contemporană
UN VEAC DE SINGURĂTATE – luni, 11 noiembrie 2024, ora 19:30, Ateneul Român

 

Program Cluj-Napoca

UN VEAC DE SINGURATATE – marți, 12 noiembrie 2024, ora 19:30, Casino – Centrul de Cultură Urbană
JANOSKA ENEMBLE - THE NEW OLD – miercuri, 13 noiembrie 2024, ora 19:30, Universitatea Babeș-Bolyai – Auditorium Maximum
TO THE LIGHTHOUSE – joi, 14 noiembrie 2024, ora 19:30, Biserica Evanghelică-Luterană
COMOARA DIN INSULĂ – vineri, 15 noiembrie 2024, ora 19:30, Casa Boema 
EL AMOR EN LOS TIEMPOS DE SONORO – sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 11:00, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
UN LUCRU INCREDIBIL - sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 19:30, Casa NUMAÀ
SoNoRo Talks & concert – duminică, 17 noiembrie 2024, ora 11:00, Oberjin Club
PORTRAIT OF AN ARTIST AS A YOUNG MAN – duminică, 17 noiembrie 2024, ora 19:30, Universitatea Babeș-Bolyai – Auditorium Maximum

 

Muzicienii acestei ediții

Artiștii invitați la această ediție a Festivalului SoNoRo sunt, ca întotdeauna, nume importante ale scenelor internaționale: Ansamblul Janoska, Cvartetul Fine Arts, Alexis Cárdenas & RECOVECO; violoniștii Nikita Boriso-Glebsky, Boris Brovtsyn, Amaury Coeytaux, Alexandra Conunova, Francesco Ionașcu, Abigél Králik, Solenne Païdassi, Aylen Pritchin și Mi-Sa Yang; violiștii Tomoko Akasaka, Răzvan Popovici și Hartmut Rohde; violonceliștii Andreas Brantelid, Thomas Carroll, Justus Grimm, Valentin Răduțiu și Torleif Thedéen; contrabasistul Zoran Marković; pianiștii Eva Garet, Christian Ihle Hadland, Diana Ketler și Marianna Shirinyan; clarinetistul Thorsten Johanns; fagotistul Diego Chenna; cornistul Olivier Darbellay; bas-baritonul Pauls Putnins și naratorul Vlad Ivanov.

Biletele și abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale românești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriatele tradiționale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim și Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (19 ani), SoNoRo Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (18 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale în clădiri de patrimoniu din România (12 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat patrimoniului și tradițiilor din Transilvania (6 ani).

Festival prezentat de UniCredit Bank
Finanțat de Ministerul Culturii
Sponsori principali: Vodafone, JBL, JTI, Kuhn România
Partener principal: Departamentul pentru Relații Interetnice
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Cluj-Napoca
Sponsori: RomCapital Invest, CigaEnergy, NNDKP, Certinvest, Leroy și asociații, Boema, Alcor, Aedificium, Boconcept, The Decorators
Parteneri: Privileg, Grano, Le Bab, Illy, Cărturești, Librăriile Humanitas, Fundația Calea Victoriei, Branea.ro, Klarmedia, Teatrul Godot, Palatul Bragadiru, Filarmonica „George Enescu”, MNAC, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Expirat, MNAR, Teatrul Independent Recul, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Casino – Centrul de Cultură Urbană, Pietati, Casa Boema, Casa NUMAÀ, Oberjin Club
Parteneri media: RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, A List Magazine, Ziarul Metropolis, The Institute, Designist.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Promenada-Culturala.ro, CARIERE, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Modernism.ro, BookHub, Palindrom.eu, Munteanu, Radio Cluj, Monitorul de Cluj, I love Cluj, Via Cluj TV, Ziua de Cluj, Actual de Cluj

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related