Khatuna Khundadze: Îmi place să văd ceva bun la cinema și nu contează dacă a fost o femeie sau un bărbat care a făcut filmul. Dar tot mă bucur când aflu la final că regizorul era o femeie

Khatuna Khundadze: Îmi place să văd ceva bun la cinema și nu contează dacă a fost o femeie sau un bărbat care a făcut filmul. Dar tot mă bucur când aflu la final că regizorul era o femeie

Fără o poveste interesantă nu există film bun, crede Khatuna Khundadze, regizor și producător de film. Khatuna este prima femeie regizor din Georgia, a fondat Festivalul Internațional de Film Scurt și de Munte de la Mestia și vine în România la Alpin Film Festival, unde este parte din juriu.

Festivalul se desfășoară an de la an Brașov, Predeal și Râșnov și a ajuns la ediția a noua, care începe pe 17 septembrie. Pasionații de aventură în natură, film, fotografie și carte se întâlnesc pentru a afla noi povești despre explorarea naturii sălbatice cu mesajul COOL-TURA PE MUNTE.

Anul acesta, organizatorii au împărțit Competitia Internațională în două subsecțiuni: ALPINIADA cu filme despre alpinism, sporturi montane și aventuri la înalțime, și MUNTELE VRAJIT care include documentare despre frumuseți montane, cu teme de mediu și antropologie. În juriul festivalului sunt Cosmin Dumitrache – producător și regizor de film documentar, Roberto Zazzara - regizor, scenarist, director de imagine, fotograf și Khatuna Khundadze.

Vorbim cu Khatuna în cele ce urmează despre munca sa în cinematografie, contribuția la dezvoltarea culturii georgiene și prezența la Alpin Film Festival.

 

Etape din formarea profesională

Arta a fost mereu cu mine și mi-am dorit mereu să fiu regizor de film, dar nu a fost posibil pentru că am crescut într-o familie de medici și sora mea și cu mine amândoi a trebuit să devenim doctori și am făcut-o, i-am dat diplomele tatălui nostru și am plecat în Germania să studiem arta. Am terminat Academia de Artă din Stuttgart și apoi am studiat regia de film. Sora mea a studiat muzica de film și design de sunet la Academia de Film din Ludwigsburg și așa am devenit amândouă creatori de film.

Când mă uit în urmă acum, a fost o decizie bună să merg în Europa și să studiez ceea ce mi-am dorit întotdeauna să fac.

Am realizat multe în cariera mea, dar cred că am lucruri importante în față și acestea sunt lungmetrajele pe care plănuiesc să le filmez.

 

Lucruri pe care le-ai învățat în Germania

Pot spune că am crescut în Germania, pentru că 17 ani nu este puțin timp petrecut acolo. Mentalitatea mea este și rămâne georgiană, dar am învățat multe în Germania și asta mă ajută foarte mult în viața mea.

În Germania am înființat o galerie, am făcut expoziții interesante cu oameni fără adăpost și a fost foarte interesant pentru mine să văd viața nu doar de sus, ci și de jos. Eram prietenă cu ei.

A fost foarte frumos pentru mine să promovez cultura georgiană în Germania și am făcut peste 70 de concerte care au fost cu adevărat deosebite și diferite pentru Germania.

 

Contribuția ta la dezvoltarea culturii georgiene

M-am putut întoarce în 2012 ca vice-ministru al Culturii. Nu eram pregătită pentru asta fiindcă poziția era prea politică, or eu voiam să promovez și să creez artă, nu politică.

Apoi am condus Departamentul pentru Relații Externe și Ministerul Culturii.

Au fost multe proiecte interesante, dar din moment ce pentru mine este întotdeauna important să promovez cultura georgiană, un singur proiect este foarte important pentru mine. În Austria, la Graz, la Concursul Internațional pentru interpreți de muzică, am înființat un premiu care poartă numele compozitorului de operă georgian Zakaria Paliashvili și sunt foarte mândră de el.

 

Prima femeie regizor din Georgia

Da, sunt prima femeie regizoare a celui mai vechi și important studio de film nu numai din Georgia, ci și din Uniunea Sovietică - Georgian Film. Dar Georgia are o istorie foarte lungă de femei în film și chiar de-a lungul generațiilor. Acum, o creatoare de film georgiană a câștigat și la Veneția. La șah și în film, femeile georgiene sunt de top.

 

Primul film pe care l-ai regizat

Am făcut primul meu film la academia de artă și a fost povestea unei femei. ETERI, o femeie de 88 de ani care trăia fără picioare de 5 ani și, pentru că nu putea purta nicio proteză, i-a venit ideea să stea pe scaun și să se miște așa. Așa a studiat, așa a adus-o pe lume pe fiica sa și a crescut-o. Filmul a câștigat imediat un premiu și a deschis mai multe festivaluri de scurtmetraje.

Dar nu mi-am spus încă cuvântul în cinema, de când am început să studiez regia de film la 39 de ani, am multe de făcut.

 

Prezența vocilor feminine în cinematografia europeană

Vin dintr-o țară mică din Caucaz numită GEORGIA, unde femeile fac filme din 1928 și le fac și astăzi și nu e nimic ieșit din comun. Îmi place să văd ceva bun la cinema și nu contează dacă a fost o femeie sau un bărbat care a făcut filmul. Dar tot mă bucur când aflu la final că regizorul era o femeie.

 

Fondarea și dezvoltarea Festivalului Internațional de Film Scurt și de Munte de la Mestia

Te invit în Georgia, la Mestia, și vei găsi singură răspunsul când vei vedea Caucazul. Mă bucur că festivalul nostru este primul festival de film montan din Caucaz.

Desigur, Festivalul s-a dezvoltat în acești 4 ani, și-a găsit locul pe harta festivalurilor mondiale. Faptul că festivalul are deja un nume arată și că presa internațională scrie mult despre el și ne vizitează oaspeți interesanți. Invitatul de onoare din acest an a fost REINHOLD MESSNER iar cei 4 ambasadori au vizitat festivalul de la Mestia. A fost grozav.

 

Prezența ta la Alpin Film Festival

Acesta nu este primul festival la care sunt jurat, dar este o onoare deosebită pentru mine să fiu jurat la FESTIVALUL DE FILM DE MUNTE. Eu și Dan Burlac ne-am întâlnit la BERLINALE și l-am invitat să fie jurat la Festivalului Internațional de Film Scurt și de Munte de la Mestia și a fost alături de noi în vară. Acum vin eu în România și este o mare onoare pentru mine.

Sunt un jurat foarte strict, pentru mine povestea despre ce este filmul este foarte importantă.

Am văzut deja lista de filme și va fi o săptămână cu adevărat interesantă și provocatoare.

Sunt foarte încântată să vizitez un oraș și o țară atât de frumoase.

Este întotdeauna interesant să vezi ceva diferit, ceva ce n-ai mai văzut. Festivalurile sunt bune pentru a învăța multe lucruri noi și, ceea ce este foarte important, pentru a cunoaște atât de mulți oameni noi și interesanți.

 

Rolul cinematografului în zilele noastre

Cinematograful este o oglindă și arată ce se întâmplă pe planeta noastră. Cinematograful este la fel de important ca și cărțile.

 

 Mesajul tău pentru cineaștii emergenți

 Găsiți povești interesante, fără o poveste interesantă nu există un film bun.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar



Branded


Related