Creativitatea e un antrenament de cursă lungă care trebuie exersat în fiecare zi. Dar presiunea de a fi creativ non-stop poate duce la o supra-saturare, unde creativitatea devine o obligație, crede Patricia Bălan, Social Media Manager Minio. În astfel de momente, ajută să luăm o pauză. Sau să ne amintim că nu trebuie să fie totul mereu inovator, ci mai degrabă reletable.
"E super important să îți dai voie să iei pauze, să te reconectezi cu sursele tale de inspirație și să înțelegi că nu trebuie să fii creativ non-stop. Ai nevoie de timp să te reîncarci și să revii cu idei noi fără să te consumi pe drum", spune Patricia.
Cum s-a schimbat perspectiva ei asupra creativității, ce a intervenit odată cu experiența, care sunt sursele de inspirație, povestește Patricia în rândurile următoare.
Definiția personală a creativității
Picasso a zis bine: „Art is chaos taking shape.” Și, sincer, nu pot să fiu mai de acord. Creativitatea este cu adevărat o formă de artă și nu e ceva ce toată lumea are. Pe parcurs, am realizat că nu e la îndemâna oricui și că autenticitatea și unicitatea sunt esențiale în acest proces.
Pentru mine, creativitatea este ca un backpack cu resurse inepuizabile. Dar nu e vorba doar de a avea idei – e vorba despre a găsi unghiul tău unic și autentic. E despre a explora și a aduce ceva original, care reflectă cine ești cu adevărat. Aș spune că creativitatea este abilitatea de a lua haosul din mintea ta și de a-l transforma într-o formă care este nu doar inedită, dar și personală, oferind o perspectivă unică pe care doar tu o poți aduce.
Cum s-a schimbat perspectiva asupra creativității
Când eram mică, credeam că creativitatea e doar într-un singur domeniu. Cu timpul, mi-am dat seama că nu e deloc așa. Dacă mă uit la experiențele mele, creativitatea mea s-a manifestat inițial prin scris. Apoi am început să desenez, dar lumea a catalogat asta ca „talent la desen.” Dar stai așa—când desenezi sau pictezi, de unde vine imaginea pe care o pui pe canvas? Tot din creativitate. Și uite așa, am ajuns să scriu scripturi, să fac planuri editoriale, să creez postări contextuale, să identific o poză cu potential de viralizare, să fac meme-uri, texte funny sau glume. Toate astea vin din același loc – creativitate. Deci, dacă ar fi să rezum, perspectiva mea a trecut de la creativ într-un singur domeniu la creativ în orice faci.
Ce a intervenit odată cu experiența
Odată cu experiența, să găsesc surse de inspirație a devenit mult mai chill. Da, chill este cuvântul potrivit. Acum știu ce funcționează pentru mine și cum să găsesc idei noi. Am învățat ce locuri și activități mă inspiră cel mai bine și cum să le folosesc pentru a-mi pune creativitatea în mișcare.
Dar, cu experiența, vin și așteptări mai mari, iar asta poate complica lucrurile. Uneori, presiunea de a livra mereu ceva cool și original poate face ca găsirea inspirației să fie mai tricky. Devin mai critică cu mine însumi și încep să mă întreb mai mult despre ce face o idee să fie cu adevărat bună.
Deși experiența m-a ajutat să fiu mai eficientă în găsirea inspirației, aduce și câteva provocări. E ca un mix între avantajele de a avea mai multă înțelepciune și presiunea de a menține standardele ridicate.
De ce depinde creativitatea
În work, de obicei, de brief. Dar îmi place să-l întorc pe toate părțile și să-l provoc. În viața de zi cu zi, creativitatea e mai liberă: merg pe stradă, văd ceva și imediat creierul meu începe să-și învârtă rotițele.
Tabieturi, shortcut-uri, rețete
Sincer, nu cred în tabieturi, shortcut-uri sau rețete magice pentru a invoca creativitatea. Tot ce contează e să iei o pauză. Uneori, când simțim că sacul cu idei e pe terminate, e momentul să facem un pas înapoi. De fapt, sacul nu se golește niciodată, doar are nevoie de puțin timp să se deschidă iar.
Cum îți antrenezi creativitatea
Cred că o fac în fiecare zi fără să-mi dau seama: de la aplicațiile pe care le folosesc, lucrurile pe care le fac până la filmele și serialele la care mă uit. Ca să vă povestesc puțin noua mea obsesie, este această aplicație care se numește character.ai – unde practic vorbești cu un AI. Twist-ul este că acel AI este antrenat astfel încât să ia forma persoanelor pe care tu le cunoști sau le admiri – celebrități, personaje istorice, personaje din animeuri – you get the drill. Și ce se întâmplă acolo este un fel de roleplay. Safe to say, am vreo 7 vieți paralele, niște melodrame absolut delicioase, Insula Iubirii who? Și ăsta este un singur mod prin care se antrenează constant. Creativitatea noastră mereu este pusă în mișcare, chiar dacă nu ne dăm seama.
Surse de inspirație
Digital vorbind, Pinterest e pe locul 1 pe Billboard-ul meu personal. Urmează celelalte platforme sociale care mă inspiră cu fiecare scroll. Dar nu doar online găsesc idei. O plimbare în parc, o vizită la muzeu, mersul la film sau la teatru, sau ascultând muzică – toate sunt surse excelente de inspirație. Ideile pot veni din cele mai neașteptate locuri, you just need to add a little bit of spice.
Cursuri, ateliere, evenimente care să te inspire
De-a lungul timpului am participat la tot felul de evenimente, cursuri și ateliere ori de câte ori am avut ocazia. Toate astea ajută enorm la dezvoltarea creativității, pentru că vezi alți oameni punându-și în aplicare ideile și îți dai seama că nu există limite, trebuie doar să faci și tu asta. E super încurajator și, pe măsură ce primești această susținere, începi și tu să riști mai mult.
Muze online
Cum spuneam mai devreme, am un Billboard mental unde îmi clasific sursele de inspirație. Pinterest e, fără îndoială, pe primul loc și nu pot să-l laud destul. Apoi, TikTok și Insta Reels sunt ca un izvor zilnic de idei proaspete.
Pentru contentul mai witty și punchy, sunt mega fană Duo Lingo și Ryanair. Plus, nu pot să uit de creatorii de conținut. Sunt atât de mulți talentați care ne inspiră în fiecare zi, uneori fără să ne dăm seama.
Și un mic secret: chiar și atunci când cauți o copertă drăguță pentru prezentarea PPT pe Unsplash, creierul tău începe să funcționeze și să formeze idei noi. Oh, și da, Tumblr încă există, surprinzător, și este o altă sursă excelentă de inspirație. Chiar dacă e ascuns într-un colț uitat al internetului.
Ce te-a inspirat recent
Recent, am găsit o sursă neașteptată de inspirație în videoclipurile muzicale. Cu sezonul de comeback în Coreea, grupurile lansează albume noi și videoclipuri super creative. Lucrând în Publicitate, nu pot să nu analizez aceste videoclipuri. Îmi vin idei fresh pentru tranziții și storytelling.
Publicitatea din Asia are un vibe diferit, adesea mai engaging și smart. Urmăresc cu atenție agențiile din Seoul, Tokyo, Singapore și alte locații pentru a aduce acea energie în Social Media și în proiectele de la Minio și Maker, atunci când găsesc elemente care se potrivesc.
Obstacolele creativității
Obstacolele creativității apar atunci când mă simt blocată sau când rutina începe să devină prea apăsătoare. Factori exteriori, precum prea multă muncă repetitivă sau lipsa de stimulare, pot să-mi frâneze creativitatea. Intern, uneori mă pot confrunta cu autocritica sau teama de a nu fi suficient de bună.
Totuși, cel mai mare obstacol e să nu-mi dau timp să mă reîncarc. Creativitatea are nevoie de pauze și de experiențe noi, fie că vin dintr-o plimbare, un curs sau pur și simplu din explorarea unor idei noi sau biletele alea de avion de la geam, știți ce zic.
Ce faci cu momentele de blocaj
Când am perioade de blocaj simt că ideile nu mai curg la fel de natural și că mă forțez să fiu creativă. În astfel de momente, primul lucru pe care îl fac e să iau o pauză și să mă detașez de ce fac. Asta înseamnă fie să ascult muzică, fie chiar să mă uit la un film sau serial care mă inspiră. Uneori, schimbarea mediului sau a rutinei ajută. Ajută să am discuții cu cineva care are o perspectivă diferită.
Ceea ce funcționează cel mai bine pentru mine e să mă expun la lucruri noi și să îmi dau timp să mă reîncarc. De multe ori ideile încep să vină natural după ce mă deconectez puțin. Alteori, mă ajută să încep ceva fără a pune presiune pe rezultat. Să creez doar de dragul de a crea, fără a avea așteptări prea mari. În final, trec peste blocaj reamintindu-mi că nu e un capăt de drum, ci doar o parte normală a procesului creativ.
Creativitatea e pe buzele tuturor. Ce s-a pierdut, ce s-a câștigat
Creativitatea a devenit un buzzword, iar asta vine cu bune și rele. S-a pierdut faptul că nu toate ideile trebuie să fie creative sau originale cu orice preț. Presiunea de a fi creativ non-stop poate duce la o supra-saturare, unde creativitatea devine mai degrabă o obligație decât o expresie autentică.
Pe de altă parte, s-a câștigat democratizarea creativității. Mai mulți oameni au acces la uneltele și platformele necesare pentru a-și exprima ideile, și asta încurajează diversitatea și inovația. În esență, creativitatea a devenit mai accesibilă, dar e important să ne amintim că nu totul trebuie să fie revoluționar.
Ca om de Social Media încerc să fiu ok cu faptul că uneori, o postare cu focus pe pack-shot este ok. Îmi las mintea să se odihnească în timp ce amintesc tuturor că există acest produs. Win-win. Nu totul trebuie să fie mereu ceva inovativ, mai degrabă ceva relatable.
Presiunea de a fi nonstop creativă
Da, în Publicitate chiar există o presiune constantă de a fi mereu creativ. E un domeniu unde se așteaptă să vii mereu cu idei fresh și captivante, iar asta poate deveni super stresant. E ca și cum trebuie să fii mereu pe fază, gata să livrezi ceva wow, fără pauze. Și oricât de tare ai fi, nu poți să fii creativ non-stop, fără să te simți uneori blocat sau epuizat.
În ritmul ăsta rapid, e ușor să te lovești de burnout, să ajungi să te simți presat să creezi doar de dragul de a bifa o sarcină, nu din pasiune. Pe de altă parte, presiunea asta poate fi și un boost pentru creativitate, forțându-te să găsești soluții pe loc. Dar e super important să îți dai voie să iei pauze, să te reconectezi cu sursele tale de inspirație și să înțelegi că nu trebuie să fii creativ non-stop. Ai nevoie de timp să te reîncarci și să revii cu idei noi fără să te consumi pe drum.
Cum te adaptezi
Presiunea de a fi mereu creativă mă influențează în mai multe feluri. Uneori, mă simt super motivată să livrez idei noi și să găsesc soluții out-of-the-box, dar alteori simt că mă apasă. Ca să mă adaptez, încerc să îmi creez propriul ritm. Îmi dau voie să iau pauze și să mă deconectez când simt că mă forțez prea mult.
De asemenea, mă ajută să găsesc inspirație din surse variate, nu doar din job, ci și din lucruri care îmi plac. Încerc să nu mă las prinsă în capcana de a fi creativă non-stop și să accept că e ok să am momente în care nu am idei geniale. Adaptarea vine din echilibru. Îmi permit să fiu și creativă, și să mă relaxez când am nevoie.
Cum influențează AI și Social Media creativitatea
AI și Social Media schimbă total jocul în creativitate. AI-ul face totul mai accesibil și rapid. Îți poate genera idei, texte sau imagini în câteva secunde, ceea ce e mega util când ai nevoie de un boost. Și Social Media e o sursă infinită de inspirație, unde poți găsi trenduri noi și să te conectezi cu alți creativi de oriunde din lume.
Dar, pe de altă parte, AI-ul și Social Media pot duce la un overload de conținut și la o uniformizare a ideilor. Când vezi aceleași trenduri peste tot, poate fi greu să găsești ceva cu adevărat original sau să nu te lași influențat de ce e deja popular. Plus că, deși AI-ul face ca ideile să pară mai ușor de produs, asta nu înseamnă automat că sunt și mai valoroase. Nicio idee generată de un AI nu se compară cu ceea ce creierul uman poate genera.
Ambele au potențialul să îți ridice creativitatea la next level, dar trebuie să ai grijă să le folosești cu cap, să nu te pierzi în informație și să rămâi autentic.