Mirona Radu: Publicul este mult mai receptiv la propuneri curajoase și originale decât am fi tentați să credem

Mirona Radu: Publicul este mult mai receptiv la propuneri curajoase și originale decât am fi tentați să credem
Credit foto: Tijana Jankovic-Jevric

Un festival nu ar trebui să se rezume la filme populare, ci să ofere spectatorilor șansa de a descoperi noi perspective și stiluri, crede Mirona Radu, director artistic ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival #4. Evenimentul are loc între 6 și 8 septembrie 2024 și se extinde anul acesta în 12 orașe din România.

Programul festivalului cuprinde povești emoționante și experimente vizuale îndrăznețe, dar și atelierele pentru liceeni și masterclass-uri. Sâmbătă, 7 septembrie, în cadrul ABIFF va fi proiectat și MK Ciurlionis AI (Lituania, 2023), primul lungmetraj de animație creat integral cu ajutorul inteligenței artificiale. 

"Selecția se concentrează pe teme relevante și abordări artistice originale. Anul acesta, multe filme abordează teme precum ecologia, căutarea echilibrului interior și relația cu natura", spune Mirona.

Cum a fost gândit programul ABIFF, care sunt trendurile în animație și ce se întâmplă anul acesta la festival, povestește mai multe Mirona Radu, în rândurile de mai jos:

 

ABIFF în 12 orașe

ABIFF a avut încă de la început ambiția de a ajunge în cât mai multe colțuri ale țării, organizând proiecții speciale simultane în mai multe orașe. Ne-am dorit să creăm o platformă pentru pasionații de animație din întreaga Românie, oferindu-le acces la filme atent selecționate, chiar și în zone cu mai puține oportunități culturale. E adevărat că în funcție de finanțările pe care reușim să le atragem pentru fiecare nouă ediție, mergem în mai multe localități sau nu.

Anul acesta avem sprijinul AFCN, ceea ce ne-a permis să aducem filme marca ABIFF în 12 orașe. În ultimii ani, am fost profund interesată de modul în care putem crea și hrăni comunități cinefile autentice. Sunt convinsă că prin conectarea și implicarea celor care iubesc filmul astăzi, putem construi un viitor în care cinematograful continuă să evolueze și să ne îmbogățească viețile.

 

Selecția din acest an

Cred că un festival nu ar trebui să se rezume la filme populare, ci să ofere spectatorilor șansa de a descoperi noi perspective și stiluri. Mă interesează în special viziunea autorilor - temele care îi preocupă și modul în care aleg să le exploreze prin animație. Bineînțeles, la secțiunile pentru copii, țin cont mai ales de impactul emoțional al poveștilor abordate, și mai puțin de formă. Însă, în general, selecția se concentrează pe teme relevante și abordări artistice originale. Anul acesta, multe filme abordează teme precum ecologia, căutarea echilibrului interior și relația cu natura.

 

Viziunea artistică & așteptările publicului

Cred că trebuie să nu uităm contextul de festival de film – ceea ce înseamnă din start un conținut mai atipic, care să intrige, care să inspire, și cred că este importantă o viziune a unui director artistic care să urmărească și să ghideze întregul program. Cred cu tărie că oamenii au nevoie de conținut curatoriat într-o lume inundată de propuneri cinematografice. 

Am un mare respect pentru spectatori în general, pentru spectatorii ABIFF în particular. Ani de zile am avut privilegiul de a interacționa cu spectatori din diverse colțuri ale țării, și am observat că există o sete reală pentru filme inteligente, care să pună întrebări, să stârnească dezbateri și să creeze conexiuni între oameni. Această experiență m-a învățat că publicul este mult mai receptiv la propuneri curajoase și originale decât am fi tentați să credem.

Cred că ne ajută să cunoaștem ce s-a creat pentru a crea în continuare. Chiar dacă mijloacele tehnice se perfecționează, există o esență a animației românești, un spirit inventiv și o sensibilitate aparte, care merită redescoperite și transmise mai departe. Sper ca aceste secțiuni să inspire noile generații de creatori, să le arate că avem o tradiție bogată și valoroasă în acest domeniu și că pot construi pe această fundație.

 

Primul lungmetraj realizat integral cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Consider că AI-ul are potențialul de a fi un instrument extrem de valoros în industria animației. Folosit și ghidat cu inteligență, poate optimiza timpul și resursele necesare producției unui film. Este crucial însă să nu uităm că arta exprimă o viziune personală și asumată.

AI-ul poate fi un aliat puternic, dar este important ca artiștii să rămână la cârma procesului creativ, folosindu-l ca pe un instrument care să le amplifice viziunea, nu să o înlocuiască. Filmul AI lituanian este un experiment interesant, de văzut, pentru că ne invită la o reflecție profundă, are un mare atuu, este creat în baza picturilor și a muzicii artistului Ciorlionis. Mai multe despre realizare puteți afla de la coordonatorii acestui proiect, care au fost invitați să susțină două masterclass-uri în cadrul acestei ediții – Antanas Skucas și Julius Zubavicius.


Credit foto: Tijana Jankovic-Jevric

 

Masterclass-uri și ateliere practice 

Ne dorim să oferim tinerilor și celor mai puțini tineri oportunitatea de a învăța de la profesioniști experimentați, de a-și dezvolta abilitățile și de a-și descoperi sau consolida propria voce artistică în lumea animației. Dincolo de proiecțiile de filme care conectează publicul, eu văd ABIFF și ca pe o platformă de învățare și o sursă de inspirație.

 

Momente memorabile

Cel mai memorabil moment de până acum rămâne, fără îndoială, deschiderea ediției de anul trecut cu proiecția filmului "Robot Dreams". Să vezi o sală plină de copii, de la cei mai mici și vorbăreți și năzbâtioși, până la cei mai mari, cum se liniștesc complet odată ce începe filmul și rămân fascinați timp de o oră și patruzeci de minute, urmărind cu sufletul la gură o poveste emoționantă, fără niciun cuvânt rostit pe ecran, este o experiență cu adevărat magică și de neuitat. Tocmai această conexiune profundă, această tăcere plină de înțelesuri, ne-a demonstrat puterea filmului de a uni inimile. Sperăm ca și de la această ediție să rămânem cu astfel de momente prețioase, care ne impulsionează să organizăm noi și noi ediții.

 

Ce înseamnă succesul unui festival de animație

Să simțim mulțumirea și emoția împărtășită a celor pentru care dedicăm acest festival – celor ce doresc să afle mai multe despre filmul de animație, celor ce-și doresc să-și îmbunătățească cunoștințele prin participarea la ateliere și masterclass-uri, celor ce-și prezintă filmele. Organizarea unui festival este epuizantă, și totuși continuăm să o facem an de an, tocmai pentru că ne hrănim cu acest ecou frumos din inimile celor ce participă la evenimentul nostru.

 

Ce urmează

Avem multe idei și planuri pentru viitorul ABIFF, și mai ales să întărim comunitatea din jurul festivalului. Vrem să creăm mai multe oportunități de networking și colaborare între artiști, profesioniști din industrie și public. Ne gândim să organizăm rezidențe artistice și chiar și un târg de animație. De asemenea, extinderea parteneriatelor cu alte festivaluri și instituții culturale este o altă prioritate. Parteneriatul nostru de doi ani cu European Film Festival Palic din Serbia este un exemplu excelent și este o bucurie imensă să vedem cum cele mai bune scurtmetraje marca ABIFF ajung la publicul sârb. Abia așteptăm să le împărtășim cu voi la următoarele ediții ale ABIFF! Rămâneți alături de noi!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related