Aventură, natură, artă. Acestea sunt premisele Alpin Film Festival, spune Dan Burlac, directorul festivalului. Alpin Film Festival va avea loc între 17 și 22 septembrie 2024 și propune o selecție de filme premiate internațional și invitați speciali, conferințe, workshop-uri și activități interactive care celebrează frumusețea vieții montane.
"Prin conferințe, proiecții de filme și evenimente pentru publicul larg, festivalul promovează valorile turismului montan responsabil și respectul față de mediul înconjurător și aduce în prim-plan poveștile captivante ale exploratorilor și sportivilor din întreaga lume", spune Dan Burlac.
Dan Burlac este producător de film și timp de 15 ani a organizat Săptămâna Filmului Românesc la Paris / "Le Paris du cinéma roumain" la Paris. Povestim cu el în continuare despre cum a crescut Alpin Film Festival și ce se întâmplă la ediția de anul acesta.
Capitole importante
Am fost mereu pasionat de călătorii și copilaria mi-a fost marcată de cărțiile despre marile expediții, de ascensiunile montane, de aventură și teritorii necunoscute. Tot ce am citit m-a pus pe șine și am știut mereu că voi avea o viață în care călătoria și aventură vor deveni părți importante și un mod de viață. Am avut două referințe care m-au marcat, filmele lui Jacques-Yves Cousteau si cărțile despre expedițiile KON -TIKI. Sunt mocan din Săcele Brașov, crescut în cultura montană în toată diversitatea ei, în care legătura cu natura este importantă si care te crește te educă, te formează ca om. Cred că este una din cele mai importante elemente din ce am devenit până la ora acesta.
Viața m-a dus la Paris imediat dupa Revoluție si cred că Franța a completat acea educație de care vorbeam mai devreme și a determinat tot ce am reușit.
Perioda de 12 ani de corespondent PRO TV la Paris, urmată de cariera de producător de filme, care mi-a adus extrem de multe bucurii (mai ales la Cannes), au fost etape care au contribuit la statutul meu.
Privind în urmă, înțeleg că absolut tot, bine sau rău au fost etape importante care mi-au adus mereu lucruri importante, din care sper că, din marea lor majoritate, am înțeles lucruri care m-au făcut mai... uman.
Este un citat al maici Tereza, care îmi place foarte mult: “Trec o singură dată prin viață. Tocmai de aceea, orice lucru bun pe care îl pot face, trebuie să-l fac acum… pentru că nu voi mai trece din nou pe aici.”
Declicul care te-a îndreptat spre lumea filmului
Film mi-am dorit de mic să fac, alimentat, cum spuneam, de filmele marilor exploratori. Revolutia a fost cu siguranta declicul. Pe strada, la Brasov, unde am filmat zilele revolutiei, dupa care am creat, cu un grup de la Brasov, prima televiziune independenta în martie 1990. Eram extrem de tânăr și o echipă de televiziune din Franța, care venise în acele zile la Brașov, mi-a oferit șansa de studia în Franța. Restul e tacere …
Am lucrat cum spuneam pentru PRO TV, unde am adus și multe productii de filme in Romania , aveam un festival de film Le Paris de Cinema Roumain, care mergea foarte bine și poate cea mai simpatică poveste care m-a adus la filme.
Evident ca am vrut să merg la Festivalul de la Cannes, cum am ajuns în Franța. Am ajuns în 1993, plecând din Paris, în autostop și dormind primele 4 zile pe plajă. Festivalul nu avea atunci dimensiunea de azi si în spatele Palatului se dormea pe plajă, în jurul focului și al cântecelor. Atunci le-am spus, într-o seară, celor din jurul meu ( pasionati de film, studenți la cinematografie), că în 10 ani voi urca scarile de la Cannes cu un film.
Dupa 11 ani am fost la Cannes cu Occident al lui Cristian Mungiu. Au urmat multe alte filme la Marele Festival, amintirea acelor zile din 1993 fiind mereu în gândul meu.
Practic, din 1993 nu am lipsit nici o editie de la Cannes si anul acesta am făcut calculul: am fost prezent la Cannes Festival 387 de zile din viata mea.
1993 a fost și anul când m-am cunoscut la Cannes cu Nae Caranfil, un regizor pe care îl iubesc si-l respect foarte mult, de care mă leagă amintiri minunate.
Povestea Alpin Film Festival
Am călatorit foarte mult cu filmele mele în întreaga lume și am văzut cât de important este pentru cultură și pentru educație, un festival. Am fost într-un an la BANFF Canada, care este unul din cele mai importante festivaluri de acest gen din lume și acolo m-am decis să fac un festival.
Alpin Film Festival nu este doar un loc de întâlnire pentru pasionații de sporturi extreme și aventură, ci și o oportunitate de conectare și inspirație pentru toți cei care împărtășesc dragostea pentru natură și explorare. Prin conferințe, proiecții de filme și evenimente pentru publicul larg, festivalul promovează valorile turismului montan responsabil și respectul față de mediul înconjurător și aduce în prim-plan poveștile captivante ale exploratorilor și sportivilor din întreaga lume.
O fascinantă călătorie, într-o lume țesută din vise, performanțe, legende și peisaje care îți taie respirația, adrenalină și aventură, protecția naturii (mediului).
Cum a evoluat festivalul
Am început ușor ca o tură de munte, care știam că va fi lungă și fiecare pas va fi important. De la început, comunitatea montaniarzilor a fost alături de noi și acest lucru a contat. Am fost acceptați, după 3 ediții în exclusivista Asociație International Alliance for Moutain Film, care reunește 28 de festivaluri din lumea largă.
Datorită acestui lucru, ce se întamplă la Brașov, este vizibil în întreaga lume și Brasovul este cunoscut de elita montană a lumii. În fiecare an vine tot mai multă lume; am avut anul trecut 14 sold out din 16 și lumea ne cunoaște.
Suntem foarte bucuroși că în acest an, datorită imaginii pe care am dobândit-o, avem sprijinul Consiliului Județean Brașov și al Primăriei Brașov.
Ediția de anul acesta
Este foarte greu să alegi, dar cred că avem una din cele mai bune selecții din ultimii ani, cu filme premiate la Sundance, Berlin, Banff, IDFA, Hot Docs, Trento și Katmandu; suntem chiar bucuroși de lista din acest an de peste 42 de filme.
Am reusit să-l aducem în România pe unul din cei mai mari fotografi din lume - Jim Herrigton, cu expoziția ”The Climbers”, care a fost expusă la cele mai mari galerii din lume, ultima oară fiind la Muzeul Peggy Guggenheim. Avem onoarea ca JIM să fie prezent la Brașov și cred că acest lucru este minunat.
Un eveniment drag mie, care cred că va fi foarte apreciat de public, este expoziția de desene și pictura MUNTELE a artistului român Dorin Crețu, care trăiește la Paris și care revine cu o expoziție în orașul natal, după mai bine de 40 de ani la Centrul Cultural Apollonia.
Vom avea la noul Muzeu al sportului si turismului montan – OLIMPIA, o serie de Conferințe precum “UNDE- CABANELE ….” , “MUNTII lui CAROL LEHMANN” si Șueta literară “Avem carte de munte și aventură? “
Expozițiile de fotografie vor fi din nou punctul de atracție în diverse locuri din oraș, alături de prietenii noștri de la Asociația Forona și Romania sălbatică.
Activitățiile sportive, turn de cățărare și orientare în labirint, suntem siguri vor fi la fel de aglomerate ca în anii trecuți.
Proiecțiile de filme se fac la cel mai nou cinema din oraș MODERN și la Centrul Cultural Reduta.
Tema festivalului în 2024
Anul acest, pentru prima oară, am împărțit Competitia Internațională în două subsecțiuni: ALPINIADA penru filme legate de alpinism, sporturi montane & aventuri la mare înalțime, MUNTELE VRAJIT cu documentare în care descoperim civilizația muntelui prin filme cu teme antropologice, mediu, tot ce ne fascinează si încântă la Măria Sa Muntele.
Mesajul nostru este COOL TURA PE MUNTE, adică un loc în care ne bucurăm împreună de lucruri care ne pasionează, ne dau teme de gândire pentru a proteja natura și muntele, ne responsabilizează. Avem un Turn de cățărare de 8 m în Parcul Nicolae Titulescu, lângă care vom amenaja și un atelier de Orientare în Labirint (viitoare disciplină olimpică).
Publicul cultural din România
Este un public extrem de pretențios în sensul bun și este foarte greu să-l aduci lângă tine. Trebuie să reușesti să convingi prin ce propui, să vină la tine și să te aleagă din sutele de alte evenimente care ne invadează. Brașovul are o vocatie de oraș al culturii si educației montane, deci suntem în locul potrivit.
Suntem o comunitate, cea a montaniarzilor, destul de mare, și mă bucur că îi avem alături de noi pe marea lor majoritate, probabil pentru ca încercăm să facem bine ceea ce facem. Sunt mecanisme noi care evoluează cu o rapiditate incredibilă, de aceea trebuie să fim foarte atenți la cerințele noilor generații care sunt atrase de un mod de viață sănătos, de mișcare în aer liber, cu implicare în temele principale de protecție a naturii și a mediului.
Este o punte care ne leagă cu acesta generație, dar mai avem o temă extrem de important - memoria, trecutul, istoria muntelui și încercam de fiecare dată să oferim evenimente interesante și în această direcție.