ZETZAR. Lumina și umbrele tiparului

ZETZAR. Lumina și umbrele tiparului

ZEȚÁR, zețari, s. m. Muncitor tipograf care culege manual literele în culegar după manuscris; culegător. – Din germ. Setzer. (DEX)

Proiectul inițiat de Biblioteca Națională a României extinde însă această definiție, ZETZAR devenind mai mult decât denumirea unei meserii uitate și transformându-se într-un simbol pentru ceea ce înseamnă arta tipografică a secolului XX. Este vorba despre un proiect inedit care pune laolaltă istoria tehnologiei tiparului din România și creativitatea pe care hârtia o poate încorpora, în toate formele sale.

Proiect multidisciplinar care aduce împreună specialiști în arta grafică, arta plastică, editori, bibliotecari, cercetători, ZETZAR își propune să pună în atenția publicului minunata lume a tiparului. Sub semnul „zețarului” se vor culege mașini tipografice, tehnici de lucru, meserii dispărute și uitate, arta designului grafic și cartea ca obiect și vor fi folosite ca materie de lucru. Vor fi cercetate, expuse și supuse dezbaterii provocările creatoare ale hârtiei printr-o expoziție (11-29 septembrie, la sediul Bibliotecii Naționale; 18 -30 octombrie, Bistrița), ateliere de artă grafică (septembrie – octombrie) și un eveniment-dezbatere despre arta tiparului și creația editorială și grafică (va fi anunțat).

Vernisajul expoziției ZETZAR. Lumina și umbrele tiparului va avea loc în data de 11 septembrie, începând cu ora 17:00, în spațiul Euphoria (parter, clădirea Bibliotecii Naționale a României, bd. Unirii nr. 22). Expoziția va putea fi vizitată până în data de 29 septembrie, de luni până vineri în intervalul 8:00-20:00, iar în weekend cu programare prealabilă la adresa [email protected], și se desfășoară în sălile Euphoria, Symposium și Atelierul Tipografic. Atelierul Tipografic este deschis publicului doar în cadrul tururilor ghidate programate.

Scopul proiectului este acela de a pune în valoare și de a tezauriza atât procesul de producție al unei cărți, tehnologiile care stau la baza sa, cât și domeniile de activitate care se dezvoltă conex, cum ar fi designul grafic sau producția editorială, prin expuneri inedite de obiecte tehnologice și instalații creative care să prezinte complexitatea și potențialul unui domeniu de activitate de nișă, dar care constituie baza întregii culturi scrise actuale.

Misiunea Bibliotecii este aceea de a conserva, cerceta şi de a pune în valoare, sub multiple forme, patrimoniul documentar naţional în scopul susținerii informării, studiului, cercetării și educației. Pornind de la această misiune și cunoscând importanța patrimoniului cultural scris pentru domeniul cunoașterii, împreună cu partenerii noștri principali, Local Design Circle, Centrul Municipal pentru Cultură „George Coșbuc” Bistrița și revista Infinitezimal, propunem prin proiectul ZETZAR tezaurizarea și expunerea patrimoniului Bibliotecii (atât material, prin expunerea unor mașini tipografice, cât și imaterial, prin expunerea obiectelor de design grafic din colecțiile sale și a unor instalații de artă plastică semnate de artistul Tudor Haschke-Marinescu) precum și crearea unui prilej de dialog între profesioniști ai domeniilor designului grafic și editorial și publicul larg.  

Curator de proiect: Simona Gabriela Noapteș (Biblioteca Națională a României)
Curatori colecții de publicații: Artemisa Pascu și Andrei Grosu (Local Design Circle), Claudia Lungu (Biblioteca Națională a României)
Artist vizual: Tudor Haschke-Marinescu
Curatori expoziție de artă: Sebastian Vlad Popa și Iuliana Dumitru (Infinitezimal)

Parteneri media: Agerpres, igloo, Radio România Cultural, Radio Trinitas, IQads, Haute Culture, Book Hub, Art Hood.

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related