Individualitatea tinerilor, între conformism și presiune socială, în „Bestiar”, cel mai nou spectacol Vanner Collective

Individualitatea tinerilor, între conformism și presiune socială, în „Bestiar”, cel mai nou spectacol Vanner Collective

Premiere pe 14 și 15 septembrie la Teatrul Metropolis din București, urmat de un turneu prin țară.

De la dificultățile în comunicare la criza de mediu, de la traume transmise din generație în generație la presiunea pe care o impun rolurile de gen în societate, compania de teatru independent Vanner Collective crează de 10 ani spectacole originale în care deschide discuții despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate. Toamna aduce un spectacol în premieră al  colectivului de arte performative, intitulat „Bestiar”, ce se apleacă asupra vulnerabilității tinerilor la presiunile sociale și la structurile care duc la depersonalizare, inclusiv prezența în mediul online.

Spectacolul este bazat pe un text dramatic nou, scris de Raluca Mănescu și  Denisa Nicolae, luând formă în urma unui laborator și a unor ateliere care au implicat adolescenți și studenți ai facultăților de Teatru din București, Constanța, Craiova și Sibiu în procesul de creație. Premiera va avea loc la Teatrul Metropolis din București, în datele de 14 și 15 septembrie, iar apoi spectacolul va călători la Sibiu (3&4 octombrie), Craiova (23&24 octombrie) și Constanța (26&27 octombrie). Reprezentațiile vor fi urmate de sesiuni de Q&A. Biletele pentru spectacolele din București sunt deja disponibile online.

Prin „Bestiar”, Vanner Collective propune o perspectivă actuală asupra provocărilor prin care trec tinerii. O dată cu răspândirea uluitoare a rețelelor sociale, cu modelele de comportament, de aspect fizic și de succes pe care le propun, crește enorm în rândul tinerilor presiunea de a se conforma la repere pe cât de rigide pe atât de arbitrare. Astfel, sunt adresate teme asupra cărora arta teatrală aruncă o perspectivă empatică, asumată, jucând același rol pe care îl are încă din antichitate - deschizând calea spre catharsis, spre o înțelegere și relaționare profundă la nivel emoțional.

Spectacolul „Bestiar” este structurat ca o alegorie, concentrându-se pe patru „animale de sacrificiu”. Personajele umanizate ies din spațiul sigur al turmei al turmei în care s-au născut pentru a privi dincolo de gard. Ele luptă să spargă stereotipurile care le sunt asociate raselor de care aparțin și să-și împlinească visurile.

Spectacolul pune accent pe importanța diversității și individualității, într-un mediu social care caută uniformizarea fizică în goana către recunoaștere și apreciere. Cine ești? Unde ți-e locul când ești diferit? De care turmă te poți lega? Fără susținerea unui grup, fără apartenență, există riscul să te rătăcești sau să fii mâncat. Spectacolul Bestiar explorează profunzimile căutării de sine și a autenticității în fața conformismului și a așteptărilor societale.

Credit foto: Matei Bumbuț

BESTIAR

de Raluca Mănescu şi Denisa Nicolae
cu: Ana Vînău, Adelin Tudorache, Costin Stăncioi, Răzvan Mîndruță
concept și direcție scenică: Denisa Nicolae
coregrafie şi mişcare scenică: Teodora Velescu
scenografie: Șteff Chelaru
sound design: Adrian Piciorea
pregătire muzicală: Oana Puşcatu
lighting design: Alexandros Raptis
fotograf: Matei Bumbuț

Credit foto: Matei Bumbuț

Proiectul reprezintă atât o continuare la nivel conceptual a inițiativelor Vanner Collective din ultimii ani, cât și o dezvoltare a metodologiilor creative din teatrul independent românesc. Apropiindu-se de tineri, vorbind despre problemele lor specifice și intrând într-un dialog susținut, Vanner Collective creează noi contexte și subliniază relevanța spectacolului teatral pentru o nouă generație a publicului.        

Bestiar este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024.**

Proiectul este inițiat și produs de Vanner Collective. Co-produs de Teatrul Metropolis.
Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Spotmedia, Zile și Nopți, B365.ro, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Liternet, Bookhub, Semne Bune, Revista Golan, Happ.ro, Palindrom, Litera 9, AIVI Media Hub.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor atât prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil cât și prin experimente cu artele vizuale și mai ales cu fotografia, ce deschid discuții și îndeamnă la empatie.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul  în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea  beneficiarului finanțării.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related