SYAA 2024: cea de-a patra ediție a programului dedicat cineastelor din lumea animației, marca Animest, a ajuns la final

SYAA 2024: cea de-a patra ediție a programului dedicat cineastelor din lumea animației, marca Animest, a ajuns la final
Credit foto: Larisa Baltă

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din Europa Centrală și de Est tocmai s-a încheiat pentru artistele selectate la cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În perioada 17 - 23 august, în cadrul workshop-ului organizat la București, 10 creatoare de film de animație din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și Cehia au avut parte de sesiuni de mentorat și cursuri de bune practici cu experți din domeniu, alături de care au parcurs etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte de film de animație.

SYAA a debutat în 2021, când a primit finanțare de la Eurimages în cadrul programului pentru egalitate între sexe Gender Equality Sponsorship, fiind de atunci considerat unul dintre cele mai relevante programe propuse pentru obiectivul pe termen lung al Eurimages de a atinge paritatea în industria cinematografică. De-a lungul celor 4 ediții desfășurate, SYAA a reușit să creeze o comunitate de femei care acționează ca o rețea de sprijin împotriva discriminării din industrie, și care, în același timp, catalizează noi oportunități de dezvoltare a unor proiecte originale de animație.

Numai la ediția din 2024 au aplicat 70 de femei din 8 țări (România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația) un număr record pentru program de la debutul său încoace. Aplicațiile au fost analizate de producătoarea Katarzyna Gromadzka (Polonia) și scenarista Raluca Mănescu (România) care au ales 10 participante pentru cele 7 zile de workshop intensiv.

Vorbind despre SYAA, Katarzyna Gromadzka a spus că „este un loc unde nu doar proiectele cresc, ci și o perspectivă profesională asupra realizării filmelor de animație. Ne concentrăm, de asemenea, pe construirea unei comunități, a unei adevărate surorități și a unei rețele de sprijin pentru participanți, precum și pe comunicarea deschisă și explorarea standardelor din industrie și cum, ca femei și creatoare, își pot găsi drumul în aceasta.”

Credit foto: Larisa Baltă

„Prin acest workshop, ne propunem să le oferim participantelor o nouă perspectivă asupra propriilor proiecte, ajutându-le să identifice nevoile specifice ale fiecărui proiect. Totodată, ne dorim ca, la finalul celor șapte zile de lucru intensiv, să aibă o înțelegere clară a modului în care se pot poziționa în industria animației.”, a completat Raluca Mănescu.

Credit foto: Larisa Baltă

Participantele la ediția de anul acesta au participat la prelegeri, prezentări, vizite, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecții și evenimente de networking, în vederea dezvoltării propriilor proiecte de scurtmetraj animat pe care le-au susținut într-un pitch dedicat în ultima zi a programului. Au învățat cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație.

Credit foto: Larisa Baltă

În toate aceste activități și demersuri au fost coordonate de 5 traineri, specialiști ai industriei cinematografice - Sara Gunnarsdóttir (regizoare, semnează scurtmetrajul My Year of Dicks - nominalizat în 2023 la categoria Cel mai bun scurtmetraj animat la Premiile Oscar), Mariam Kandelaki (producătoare, membră fondatoare a Saqanima, asociația producătorilor de animație din Georgia, dar și a Emile Awards), Ana Branea (editoare, lector universitar la UNATC, catedra de multimedia, semnează montajul unor filme precum Turn off the lights sau Elbow), Damian Groves (regizor, alături de fratele său, Anton Groves, semnează numeroase producții printre care și Opinci, multipremiat în festivaluri din întreaga lume) și Ana Covalciuc (actriță, colaboratoare a mai multe teatre importante din București - Bulandra, Național, Metropolis, Comedia, Godot și ArCuB, co-fondatoare a Asociației Acting Works).

Artistele care au trecut prin experiența SYAA 2024 sunt:

  • Corina Bojan, sk8 birds – România
  • Elena Georgieva, Bloom – Bulgaria
  • Iulia Teodora Turicianu, Triassic Cuddle – România
  • Lavinia Petrache, If you really think about it - România
  • Mihaela Mîndru, I was born under this tree - Republica Moldova
  • Mary Yanko, Kateryna - Ucraina
  • Nataliia Grygorieva (Domini), Ice cream | I scream - Ucraina
  • Rozalie Vaňaskova, Vetesnice - Cehia
  • Tanya Bozhinova, 2 Bodies, No Body - Bulgaria
  • Tereza Burianova, Standing Alone – Cehia

Proiectele lor vor continua să se dezvolte fructificând experiența și resursele oferite în cadrul SYAA. Mai multe animații dezvoltate la edițiile anterioare au fost produse sau lansate, completând astfel câteva pagini din istoria programului - Mrs. Monster (r: Sofiya Kruglikova), Mo(u)rning (r: Patricia Ortiz), Paradis Murdar (r: Alina Gheorghe).

„SYAA este, în primul rând, unealta noastră prin care clădim o suroritate pentru artiste. Workshopul își propune să sporească numărul de regizoare care dezvoltă propriile proiecte de animație. Printr-un program cuprinzător, le dăm participantelor posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele în producția, distribuția și regia filmelor de animație, încurajând o nouă generație de autoare.”, a spus Helga Fodorean, coordonatoarea programului.

Credit foto: Larisa Baltă

Începând cu 2023, workshopul SYAA este co-organizat de Asociația Animest împreună cu Animation Festival Network și co-finanțat de programul Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene. În februarie 2024 programul SYAA a fost prezent, alături de 6 alumni,la târgul de filme din cadrul festivalului de la Clermont-Ferrand, care a omagiat la această ediție cineastele prin invitarea mai multor inițiative europene care sprijină activitatea lor.

Credit foto: Larisa Baltă

SYAA este un proiect al Asociației Animest, organizat împreună cu Animation Festival Network (AFN), co-finanțat de Eurimages și Programul Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene.

Parteneri: Goethe-Institut, Studioset, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești.

Festivalul Animest este un proiect al Asociației Animest, cofinanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene și de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Institutul Francez și Ambasada Franței, Instituto Cervantes, Institutul Italian de Cultură din București, Forumul Cultural Austriac, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Animation Festival Network
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul de Weekend, Zile și Nopți, Observator Cultural, Revista BIZ, Haute Culture, IQAds, Scena9, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Revista FILM, Mindcraft Stories, LiterNet, Movie News, CineFAN, HAPP.ro, MunteanuRecomandă, AndreeaVerde, SuntPărinte.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Studioset

Studioset este o casa de productie si post-productie, cu sediul in Bucuresti. Compania a fost infiintata in 2007 si este formata dintr-o echipa tanara de profesionisti media care au castigat numeroase premii de-a... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related