L’heure bleue – o experiență imersivă la Muzeul MINA, un nou proiect al Festivalului SoNoRo

L’heure bleue – o experiență imersivă la Muzeul MINA, un nou proiect al Festivalului SoNoRo
Credit foto: MINA – Museum of Immersive New Art

În spiritul nonconformist al festivalurilor SoNoRo, L’heure bleue – o experiență imersivă la Muzeul MINA este un proiect pe care Festivalul SoNoRo îl creează împreună cu Muzeul MINA și cu o echipă internațională de cercetători în domeniul neuroștiințelor. Prin convergența artei, științei și tehnologiei, acest proiect reprezintă, probabil, una dintre primele inițiative internaționale și prima din România care integrează aceste domenii.

Noul proiect Lheure bleue – o experiență imersivă la Muzeul MINA propune publicului o experiență senzorială complexă, printr-o sinergie a simțurilor auditiv, vizual și olfactiv, într-o serie de patru concerte programate joi, 26 septembrie, și vineri, 27 septembrie 2024, la ora 18:00 și la ora 20:30.

Acest tip de experiență va crea un mediu în care muzica și elementele senzoriale complementare se vor îmbina armonios, oferind un context multisenzorial profund și memorabil, fundamentat pe principii neuroștiințifice avansate. Lheure bleue este un demers unic și inovator în spațiul cultural românesc, care vizează să schimbe paradigma concertului clasic și să ofere o experiență imersivă, complexă și integratoare a receptării muzicii clasice. Concertele vor fi susținute de violistul Răzvan Popovici și pianista Diana Ketler. Mediul vizual este creat de Ion Cotenescu.

Credit foto: Șerban Mestecăneanu

Biletele sunt disponibile pe MINA – Museum of Immersive New Art.

 

Conceptul

Concertele Lheure bleue sunt inspirate de perioada crepusculului, cunoscută ca „ora albastră”, propice creării unei atmosfere contemplative, plină de emoții benefice. Acest moment al zilei a fost o sursă de inspirație pentru nenumărați compozitori, pictori și poeți care au creat opere ce au rămas în memoria umanității.

Conceptul va cuprinde o experiență auditivă, formată din interpretarea unor compoziții clasice, o experiență vizuală complexă, care va conține secvențe de imagini din picturi semnate de Hokusai, Cézanne, El Greco, Munch și Van Gogh, printre alții, și o experiență olfactivă, prin eliberarea unor cantități controlate de arome.

Pentru a experimenta energia orei albastre, care a „hrănit” imaginația compozitorilor consacrați, organizatorii au creat o listă a câtorva locuri din București, de unde pot fi admirate unele dintre cele mai frumoase apusuri de soare. Spectacularul vizual al apusurilor se va completa în mod fericit cu o selecție muzicală creată de Răzvan Popovici și Diana Ketler, disponibilă sub forma unui Spotify playlist.

 

Componenta științifică

Experiența pe care Festivalul SoNoRo o propune publicului are la bază studii științifice, fiind realizată în colaborare cu specialiști în neuroștiințe. Studiile de neuroimagistică au demonstrat că expunerea la stimuli complecși și imprevizibili conduce la o activare diversificată a rețelelor neuronale, implicând regiuni precum cortexul prefrontal, cortexul parietal și zone ale sistemului limbic. Această activare extinsă este asociată cu o experiență perceptuală mai bogată, o atenție susținută și o formare mai puternică a amintirilor.

În ultimii ani au existat proiecte internaționale care au explorat legătura dintre muzică și creier, dar acest proiect unifică mai multe aspecte inovative: integrarea muzicii clasice, a vizualurilor bazate pe neuroestetică și a stimulilor olfactivi într-un mediu complet imersiv, constituind o experiență multisenzorială unică; aplicarea activă a principiilor neuroestetice pentru a crea experiența în timp real; coordonarea dinamică a muzicii, a elementelor vizuale și a stimulilor olfactivi, pe baza unor cercetări avansate în integrarea multisenzorială. De asemenea, în întreaga experiență vor fi introduse elemente de imprevizibilitate controlată (vizuale, auditive și olfactive), precum niște „puncte de exclamație” cognitive, ceea ce va face ca fiecare percepție să fie unică, adaptându-se implicit la procesarea neuronală individuală a fiecărui spectator.

Lheure bleue – o experiență imersivă la Muzeul MINA va deschide noi orizonturi în înțelegerea și îmbunătățirea experienței muzicale, oferind o platformă unică pentru explorarea interacțiunii dintre artă, neuroștiință și percepția umană într-un context imersiv.

 

Credit foto: MINA – Museum of Immersive New Art

Din echipa de consultanță științifică fac parte: conf. univ dr. Dragoș Cîrneci – Universitatea București, CInetic, Institutul Central de Cercetare Ştiinţifică al Universităţii „Spiru Haret”; asistent univ. dr. Robert Zgarbură, medic specialist psihiatru; Florin Sebastian Piscociu – masterand în neuropsihologie clinică la  Tilburg University; Léa Chibany – doctorandă în neuroștiință clinică și cognitivă la L’université de Bordeaux și Michelangelo Tani – doctorand în neuroștiință cognitivă la Sapienza Università di Roma.

"Sunt încântat de existența acestui proiect și de aspectul inovativ pe care îl aduce în peisajul muzical clasic și cel cultural! SoNoRo, prin toate proictele sale, a urmărit constant paradigma schimbării, a noutății, a metamorfozării percepției asupra concertului clasic – prin spațiile alese, prin program și maniera de interpretare a fiecărui muzician. Era firesc să fim din nou îndrăzneți și în pas cu timpul pe care îl trăim, astfel încât am creat un proiect care să implice mai multe simțuri și să se bazeze pe tehnologie, găsind în Muzeul MINA partenerul potrivit. De asemenea, o componentă esențială a proiectului este zona științifică, deoarece stimularea și armonizarea celor trei simțuri – auditiv, vizual și olfactiv – se bazează pe studii. În același timp, chiar prin intermediul acestui proiect, va fi realizată o cercetare a modului în care este receptată de creier această experiență artistică și abia aștept să aflu rezultatele.

Am încredere că publicul SoNoRo ne va urma în această aventură incredibilă și cred că vom ajunge mai ușor și la publicul tânăr, atât de dornic să trăiască experiențe diferite, în contextul unui prezent eclectic, cu o diversitate incredibilă de resurse.

Le sunt recunoscător echipei de consultanți în domeniul neuroștiințelor și echipei Muzeului MINA pentru colaborarea excelentă!.", a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

 

Concertul

Concertul Lheure bleue va fi susținut de violistul Răzvan Popovici și de pianista Diana Ketler – fondatorii platformei culturale SoNoRo, care au selectat pentru programul artistic lucrări ce evocă nostalgia de la finalul zilei și frumusețea infinită a vieții. Prin tehnici de stimulare senzorială, această experiență artistică va avea pentru public efecte terapeutice transformatoare, cu beneficii atât în plan mental, cât și în cel afectiv.

Lheure bleue – o experiență imersivă la Muzeul MINA va crea o nouă estetică a muzicii clasice, transformând ascultarea convențională într-un mod inovator de percepție.

În program, lucrări de Louis Vierne, Edward Elgar, Frank Bridge, Maurice Ravel, Claude Debussy, Jules Massenet, Rebecca Clarke, George Enescu și   Fritz Kreisler.

Răzvan Popovici este unul dintre cei mai apreciați violiști ai generației sale. S-a născut în Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg. Răzvan se bucură de o activitate amplă ca solist și muzician de cameră, manager cultural și pedagog.

A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Theatre-des-Champs-Elysée din Paris alături de Orchestrele de Cameră din Köln, Kobe și München, Orchestra Națională Radio și Filarmonica „George Enescu” din București sau Orchestra Teatrului Comunal din Bologna sub bagheta dirijorilor Roberto Abbado, Christian Badea, Shlomo Mintz și John Axelrod.

Răzvan Popovici a concertat în unele dintre cele mai renumite săli de concerte din lume precum Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, Wigmore Hall din Londra, Philharmonie de Paris și Bozar din Bruxelles. Este invitatul regulat al festivalurilor de la Lucerna, Stavanger, Kuhmo, Rolandseck, Spoleto, Delft, Talinn, Korsholm, Kaposvar, precum și al Festivalului Internaţional „George Enescu”, Wiener Festwochen, Mintz Festival Tucumán, Ferrarra Musica, Jerusalem Chamber Music Festival sau Festival Academy Budapest.

Printre muzicienii cu care a colaborat se numară Shlomo Mintz, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima, Lucas Debargue, Patrick Gallois, Enrico Pace şi Sergej Nakariakov.

Concertează în mediul internațional ca membru al Ansamblului Raro și este profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Răzvan este iniţiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein (Germania) și al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes.

Pianista Diana Ketler s-a născut în Riga și a primit primele repere muzicale de la părinții săi. Ca solistă, muziciană de cameră și dirijoare, Diana a interpretat în locuri precum Musikverein și Konzerthaus din Viena, Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Suntory Hall din Tokyo, Osaka Symphony Hall, Bozar din Bruxelles, Wigmore Hall din Londra, La Fenice din Veneția și a participat la numeroase festivaluri de muzică, printre care Lucerne Festival, Rheingau Musik Festival, Gstaat Musiksommer și Kuhmo Festival.

Diana este directoarea artistică a două mari festivaluri europene de muzică de cameră – Festivalul SoNoRo din România și Chiemgauer Musikfrühling din Bavaria. De asemenea, este cofondatoarea Ansamblului Raro. Ansamblul a înregistrat o serie de CD-uri aclamate de critici, care au fost coproduse de Solo Musica din München și Bavarian Broadcasting (BR).

Diana Ketler este profesoară de pian la Royal Academy of Music din Londra și profesoară de muzică de cameră la Haute École de Musique din Geneva (Elveția) și la Robert Schumann Hochschule din Düsseldorf (Germania). În același timp, este membră a Academiei Regale de Muzică din Londra.

 

Cercetarea științifică

Având în vedere componenta științifică a acestui proiect, Asociația Mindlifeline va implementa o cercetare bazată pe electroencefalografie (EEG), o tehnologie noninvazivă și complet sigură. Această metodă va permite măsurarea activității electrice corticale a creierului atât înainte, cât și după expunerea la mediul imersiv, oferind o imagine clară și obiectivă a impactului neurologic asupra participanților. Astfel se va obține o înțelegere profundă a modului în care creierul reacționează la experiențele imersive, evidențiind interacțiunea fascinantă dintre utilizatori și tehnologie.

O echipă multidisciplinară, formată din cercetători și consultanți experimentați, cadre universitare, precum și tineri specialiști, inclusiv doctoranzi și absolvenți de master pasionați de acest domeniu, va colabora pentru a analiza datele EEG. Această abordare integrată va asigura o analiză riguroasă și o interpretare echilibrată a rezultatelor, respectând cele mai înalte standarde academice.

Acest demers inovator în România reprezintă o oportunitate valoroasă de a explora și înțelege mai bine interacțiunea dintre om și tehnologiile imersive. Rezultatele obținute vor contribui la aprofundarea cunoștințelor din acest domeniu și vor deschide căi noi pentru cercetări și evenimente viitoare.

Asociația Mindlifeline este o organizație neguvernamentală, dedicată educației și formării continue în domeniul neuroștiinței, neuropsihologiei, neurobiologiei și științelor conexe acestora. Fondată în 2022 de un grup divers de studenți înscriși în programe de doctorat, master și licență, Mindlifeline își propune să aducă o schimbare semnificativă în societatea românească, integrând știința și cercetarea în educație și programe sociale.

Mindlifeline desfășoară o serie de activități și programe menite să sprijine educația și dezvoltarea comunității. Acestea includ conferințe, webinarii și programe sociale și terapeutice concepute pentru a aplica cele mai noi descoperiri din știință în contextul social. Conferința „Mindscapes”, dedicată conștienței, a reunit cercetători de top din domeniu, inclusiv invitați din top 10 mondial în neuroștiințe.

Până în prezent, Mindlifeline a dezvoltat mai multe programe de care au beneficiat peste 1500 de persoane. Asociația joacă un rol esențial în educarea și sprijinirea comunității profesionale în domeniul sănătății mentale și neuroștiințelor, având un angajament puternic față de dezvoltarea comunitară.

„Suntem un grup divers de studenți cu acces la informații și resurse de cercetare, ceea ce ne permite să implementăm programe inovatoare cu potențial de impact pe termen lung. Viziunea noastră se bazează pe colaborare și inovație, iar angajamentul nostru față de excelență este esențial pentru a transforma societatea românească", au precizat membri ai asociației.

MINA – Museum of Immersive New Art este primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud-Est. Muzeul combină arta și tehnologia într-un spațiu senzorial pentru toate vârstele și are ca scop creșterea consumului cultural și a calității producției culturale în România. Prin acest spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă generație, MINA extinde granițele colaborărilor multidisciplinare și internaționale care sprijină inovația și digitalizarea. MINA este un proiect conceput de OneNight Gallery și LePetit, iar partenerii proiectului sunt George.BCR, Kaufland România, Epson România, NVIDIA și Schweppes. În 2024, MINA a lansat MINA Pop Up, ediția itinerantă ce aduce arta digitală și noile tehnologii în trei mari orașe din România: Cluj-Napoca (19 aprilie - 2 iunie), Iași (13 iunie - 10 septembrie) și Timișoara (4 octombrie - 7 ianuarie).

 

Componenta olfactivă a experienței

Cu o experiență de peste un deceniu în formulare și creație olfactivă, artistul parfumier Ami Lungu se alătură acestui proiect inovator. Ami experimentează și găsește resurse noi de exprimare în cadrul proiectelor artistice multidisciplinare, împletește povești olfactive curatoriate, care adaugă acestora consistență conceptuală si aromă vie. Principalele sale surse de inspirație sunt natura, botanica, esențele preluate de la plante și reinterpretate, în mod inovativ, prin arta olfactivă, dar își găsește repere de cercetare și în științele exacte, istoria civilizațiilor, muzică sau artele vizuale. Folosește în formulările olfactive doar esențe de proveniență naturală, în urma studierii valorilor estetice și simbolice, dar și pronunțat terapeutice ale acestora. A dezvoltat un proiect de cosmetice naturale – Atinge –, apreciat și distribuit local, dar și în Europa și Australia. De asemenea, a fost invitată, ca artizan local, să formuleze direcția olfactivă și produsele din linia de corp ale brandului Moon and Chapel. Are colaborări în zona de artă olfactivă cu galerii de art & science și cu proiecte culturale locale. Pasiunea sa pentru lumea botanică s-a conturat organic, pornind de la o copilărie petrecută mult timp în natură și continuată cu studii de creare a aromelor și formulelor naturale, iar ceea ce simte că o formează și inspiră puternic în prezent sunt cercetarea și studiul experimental, lecturile de filozofie a naturii publicate de teoreticieni și botaniști în domenii de intersecție a artei, istoriei naturale și antropologiei.

Market Aroma este liderul pieței în sisteme profesionale de aromatizare și pune la dispoziție aparate profesionale și arome destinate oricăror suprafețe și spații: locuințe, birouri, magazine, restaurante, hoteluri, saloane, cluburi, săli de sport, clinici și multe altele.

Volumul de acoperire poate ajunge până la 10.000 mc, iar sistemul este activ 24/24, cu posibilitate de programare a perioadei de funcționare.     

Market Aroma deține o tehnologie avansată de dispersie a aromelor, care garantează eficiența aromatizării.

80% creștere a dorinței de cumpărare – clienții au tendința să cumpere mai mult dacă spațiul în care intră este aromatizat.

75% dintre emoții sunt generate de miros, iar clienții își amintesc de locațiile în care persistă un miros plăcut pentru că avem mai multe șanse să ne amintim ceva ce mirosim față de ceea ce vedem sau auzim.

84% dintre clienți vor reveni în locație – clienții consideră că merită să revină într-o locație care miroase plăcut pentru că tindem să repetăm experiențele care ne plac.

110% servicii de înaltă expertiză – Market Aroma asigură în plus servicii de înaltă expertiză tehnică în consiliere și montaj al sistemelor de aromatizare, pentru a oferi o experiență memorabilă.

65% dintre clienți asociază mirosul cu o experiență plăcută – mirosul original și plăcut va face brandul memorabil și va deveni o parte integrantă a identității de brand.

OTOTO s-a alăturat proiectului L’heure bleue prin comunicarea acestuia către comunitatea sa și crearea unei limonade albastre. OTOTO este un magazin de cartier care aduce împreună branduri și proiecte frumoase și independente, create cu gândul la binele oamenilor și al naturii, alături de o comunitate construită în jurul acestor gânduri și alegeri bune, cu oameni care aleg să trăiască autentic și sustenabil, cu apreciere pentru frumos, design și crafts.

Biletele sunt disponibile pe MINA - Museum of Immersive New Art.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Sponsor: JBL
Parteneri strategici:  Asociația Mindlifeline, Asociația Română de Muzicoterapie, Market Aroma, Ami Lungu / Atinge
Parteneri: MINA – Museum of Imersive Art, Cărturești, Ototo, Fundația Calea Victoriei
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, SMART Radio, Zile și Nopți, Arhitectura, Igloo, Zeppelin, Ziarul Metropolis, The Institute, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, Bookhub.ro, IQads.ro, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Klarmedia, Palindrom.eu

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related