Cadmiel Boțac: Pentru a ajunge să mă exprim prin muzică în cel mai profund sens, trebuie să devin vulnerabil

Cadmiel Boțac: Pentru a ajunge să mă exprim prin muzică în cel mai profund sens, trebuie să devin vulnerabil

Muzica este limbajul sincerității și vulnerabilității totale pentru pianistul Cadmiel Boțac. Presupune, în același timp, curiozitate și umilință, presiune și nesiguranță, adrenalină și încântare. Cadmiel a început studiul pianului de la 4 ani, iar la 6 ani câștiga deja primul concurs național. Au urmat apoi mulți ani de studiu și alte premii naționale și internaționale, printre care Premiul I la concursul “Young Virtuoso” (Zagreb) şi Premiul I la Concursul “Dinu Lipatti” (Bucureşti). 

Cadmiel a studiat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, a câștigat Concursul “Milano Piano Talents” , Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa, iar în februarie 2020, a obținut bursa Fundației Europene Yamaha. A fost de-a lungul anilor bursier al “Fundației pentru Comunitate” și al “Fundației Regale Margareta a României”, în cadrul programului Tinere Talente.

"Pentru a mă apropia de muzică și a o înțelege, trebuie să am cele mai sincere și curate intenții. Pentru a ajunge să mă exprim prin muzică în cel mai profund sens, trebuie să devin vulnerabil și să îmi pun sufletul pe tavă, având mereu o atitudine de mulțumire și umilință", spune Cadmiel. 

Anul acesta, Cadmiel Boțac va concerta în cadrul Concertului Regal caritabil, care va avea loc pe 25 octombrie, la Ateneul Român. Fondurile strânse în urma Concertului Caritabil vor sprijini programul Tinere Talente prin care Fundația oferă burse de studiu celor mai talentați tineri artiști români (biletele se pot achiziționa aici).

Povestim cu Cadmiel în rândurile de mai jos despre cum a început relația lui cu muzica și care au fost momentele cele mai importante care i-au definit parcursul până acum.

 

Când a început relația cu muzica

Relația mea cu muzica a început din pasiune și curiozitate. De mic copil îmi plăcea să cânt și mereu eram fascinat de orice jucărie care scotea sunete. Era 16 ianuarie 2000, ziua în care sărbătoream 3 ani de la naștere, și cu prilejul acestei aniversări am primit cadou o orgă de jucărie. Am fost atât de fascinat și bucuros de acel cadou încât am început să cânt la orgă, ignorând orice altă jucărie. Părinții mei au observat înclinația mea către muzică și mi-au oferit posibilitatea să primesc lecții de pian la Școala de Muzică din Sighetu Marmației.

Totul a început ca o joacă, dar pe măsură ce creșteam și învățam alfabetul muzicii, deveneam tot mai receptiv și interesat. Așa a început formarea mea ca pianist și muzician. În 2011 m-am mutat la Cluj unde am continuat studiile sub îndrumarea profesorului și pianistului Daniel Goiți, iar în 2019 am fost admis la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena la clasa distinsului pianist Stefan Arnold, unde mă aflu și în prezent. Acestea sunt momentele cheie în formarea mea ca tânăr artist.


Credit Foto: Ciprian Florea

 

Un moment important în parcursul tău

În anul 2007 am participat la Concursul Internațional “Tineri Virtuoși” din Zagreb. Mă aflam pentru prima dată la un concurs important, unde am reușit să obțin Premiul I la categoria mea de vârstă și Marele Premiu al concursului (aveam 10 ani, iar concursul era destinat tinerilor pianiști până la vârsta de 20 de ani). La aflarea rezultatelor, profesoara mea de pian, doamna Monica Chifor, care mă însoțea la concurs, a fost atât de uimită și de bucuroasă încât a spus: “Nu știu dacă să plâng sau să râd de fericire!”. Într-adevăr a fost un succes extraordinar și o mare bucurie. Acel moment extraordinar m-a determinat, pentru prima dată, să iau în serios o carieră muzicală. Simțeam că munca mea este răsplătită și apreciată, iar acel sentiment mi-a dat putere să muncesc în continuare.

 

Cum s-a schimbat perspectiva asupra muzicii

Dacă la început priveam cu fascinație muzica și o percepeam ca pe o îmbinare de note și sunete într-o formă frumoasă din punct de vedere estetic (ceea ce este adevărat), acum, însă, văd mai mult decât atât. Studiez muzică de peste 20 de ani și m-am întrebat de multe ori: “Ce este muzica și de unde vine ea? Cine a creat-o?”. Pentru că muzica este un act al creației, am considerat esențial să mă uit la creația care mă înconjoară: planetele, natura, munții, oceanele, animalele, florile, corpul uman, celula, atomul… câtă frumusețe și complexitate! Cu siguranță trebuie să fie cineva dincolo de timp și spațiu, un designer, o minte creatoare absolut genială. Nu poate fi totul o întâmplare. Așa am ajuns la concluzia că Dumnezeu este în spatele a ceea ce vedem cu ochii, trăim și simțim în fiecare zi. Pentru a realiza acest lucru, mi-am dat seama că nu este suficient să privesc în jur și să mă bucur de ceea ce mă înconjoară.

Perspectiva s-a schimbat în momentul în care m-am uitat PRIN natură, dincolo de ea, la creatorul ei. La fel este și cu muzica, pe care acum o privesc prin prisma Divinității. Muzica este un mod prin care Dumnezeu ne arată un crâmpei din complexitatea și frumusețea Lui. Muzica este limbajul sunetelor, o modalitate fascinantă de a exprima trăiri umane, valori, realități, lumi spirituale, totul într-o perfectă armonie.


Credit Foto: Ciprian Florea

 

Programul Tinere Talente

Îmi aduc aminte cu bucurie de anii în care am fost bursierul Fundației Regale Margareta a României, în cadrul programului Tinere Talente. În acea perioadă eram elev la liceu și visam să îmi dezvolt talentul și pasiunea pentru muzică. Acest lucru, însă, este o provocare din punct de vedere financiar, deoarece costurile sunt ridicate. De îndată ce am primit rezultatul selecției, am simțit o bucurie și o împlinire extraordinare, având certitudinea că voi putea să îmi îndeplinesc multe din visurile pe care le aveam.

Cu sprijinul financiar obținut în cei patru ani în care am fost bursier, ultimul an în calitate de bursier alumnus, am avut posibilitatea să particip la cursuri de măiestrie în Salzburg, Viena și Strasbourg, unde am studiat alături de pianiști cu renume internațional, de la care am avut atât de multe lucruri de învățat. În al doilea rând, am avut ocazia să particip la concursuri naționale și internaționale, care m-au motivat să cresc și mai mult!

Iar în al treilea rând, am avut ocazia să cunosc alți tineri muzicieni extraordinari și extrem de talentați, cu care împărtășeam aceeași pasiune: bucuria de-a face muzică. Relațiile de prietenie create în acești ani au rămas până în prezent. Mai mult decât atât, am avut șansa să interacționez cu artiști consacrați, în cadrul programului de mentorat. Acele întâlniri au fost o bogată sursă de inspirație și de încurajare, așa că nu pot decât să fiu recunoscător pentru existența Fundației Regale, și pentru contribuția ei esențială în formarea tinerilor artiști!

 

Participarea la Concertul Regal 

Participarea la Concertul Regal este pentru mine un moment de bucurie, pe care îl aștept cu drag. Sunt nerăbdător să împart scena cu colegi și prieteni de care mă leagă amintiri frumoase. Fundația Regală a avut un rol decisiv în formarea mea, de aceea am fost foarte emoționat când am primit invitația de a fi parte la Concertul Regal din acest an.

 

Rolul muzicii în 2024

Cred că muzica și rolul ei au rămas neschimbate: acela de a transmite valori, de a aduce bucurie, împlinire, vindecare. Acest lucru este cu atât mai valabil azi, uitându-ne la conflictele care ne înconjoară și care ne afectează într-un mod sau altul. Există și muzică lipsită de sens, de valoare, cu care, din păcate, mulți oameni se identifică și pe care o consumă. Cu toate acestea, eu cred că publicul de muzică clasică rămâne fidel valorilor și principiilor sănătoase. Este posibil ca interesul pentru muzica clasică să fie în scădere, dar cu toate acestea, cred că tânăra generație de muzicieni români are capacitatea să readucă publicul în sălile de concerte.

 

Ce ai învățat cel mai important despre muzică

Pentru a mă apropia de muzică și a o înțelege, trebuie să am cele mai sincere și curate intenții. Pentru a ajunge să mă exprim prin muzică în cel mai profund sens, trebuie să devin vulnerabil și să îmi pun sufletul pe tavă, având mereu o atitudine de mulțumire și umilință. Aceste principii reprezintă cea mai importantă lecție pe care am învățat-o despre muzică.


Credit Foto: Ciprian Florea

 

Ce simți înaintea unui concert

Emoție, bucurie, mulțumire, dar și nesiguranță, presiune, adrenalină, sunt câteva din simțirile pe care le am înaintea unui concert. De obicei, presiunea și adrenalina au un efect negativ și stresant asupra mea, în mod special înainte să intru pe scenă, dar cu timpul, am învățat și încă învăț să le țin sub control. Sunt conștient că ele fac parte din natura umană și ar fi neobișnuit să urc pe scenă fără să simt nimic. Cu toate acestea, fiecare concert este o ocazie deosebită, așa că în momentul în care sunt pe scenă, încerc să fac din bucuria de a face muzică sentimentul și trăirea cea mai dominantă. Cu cât mă maturizez mai mult, cu atât dragostea și pasiunea mea pentru muzică ajung la un nivel tot mai profund, iar experiențele de scenă sunt tot mai frumoase!

 

Cum te pregătești înainte de spectacol

Pregătirea dinaintea spectacolului este esențială, iar pentru mine, odihna și liniștea interioară au un rol esențial. Îmi place să fac o plimbare înainte de concert, să îmi fac ordine în minte și să împletesc responsabilitatea cu bucuria de a face muzică.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related