[Creativitatea de zi cu zi] Ioana Pîrjolescu-Piekalski: Pentru mine, timpul nefolosit corespunzător e un obstacol major în a fi creativă

[Creativitatea de zi cu zi] Ioana Pîrjolescu-Piekalski: Pentru mine, timpul nefolosit corespunzător e un obstacol major în a fi creativă

Pentru Ioana Pîrjolescu-Piekalski, Managing Partner | Head of Digital Content and Social Media al agenției Forever Summer, este important să fie înconjurată de oameni, pentru a atinge maximul de potențial creativ. Nu crede în rețete și teorii, iar înainte de a intra în plin flow creativ, începe cu o pauză.

"Mi-am dat seama că a fi creativ înseamnă mult mai mult decât a avea talent la desen sau la cântat: poți fi creativ în comunicarea și relațiile interumane, în bucătărie, în scris, în idei de cadouri și petreceri, în umor, în soluțiile pe care le aduci în diverse situații, atât la muncă, cât și acasă", spune Ioana.

Este de părere că pentru “creativitate trebuie să muncești, să o întreții, să fii deschis să încerci lucruri noi și să înțelegi noi fenomene sociale și trenduri”. Obstacole în calea creativității? Timpul folosit necorespunzător este unul dintre ele. Despre acestea și multe roluri creative în care intră Ioana, mai jos.

 

Definiția personală a creativității

Creativitatea e abilitatea de a vedea mai departe de aparențe și de a formula idei nuanțate, colorate, pe alocuri neobișnuite. Cred că e una dintre cele mai fascinante abilități umane, fiindcă te ajută să ieși din rutina propriei gândiri, să fii deschis la noi idei, la posibilități și să îți păstrezi o dorință continuă de a explora și de a găsi alternative mai interesante, mai amuzante, mai altfel.

 

Cum s-a schimbat perspectiva asupra creativității de-a lungul timpului

Țin minte că nu prea mă consideram deloc o persoană creativă când eram copil. Asta și pentru că, până să încep să lucrez în domeniul ăsta, aveam alte definiții pentru conceptul de creativitate. Pentru mine era suficient să văd că nu am talent la desen, muzică sau orice alte domenii creative ca să mă consider o persoană non-creativă.

Ce s-a schimbat este faptul că, trecând atât prin viața profesională cât și personală, mi-am dat seama că a fi creativ înseamnă mult mai mult decât a avea talent la desen sau la cântat: poți fi creativ în comunicarea și relațiile interumane, în bucătărie, în scris, în idei de cadouri și petreceri, în umor, în soluțiile pe care le aduci în diverse situații, atât la muncă, cât și acasă.

 

Tabieturi, shortcut-uri, rețete

Primul pas a fost să realizez că pot fi creativă. De atunci, mi-am formulat niște scheme mentale care mă ajută foarte mult: am tendința să caut idei des, să mă gândesc cum pot face un lucru într-un fel mai neobișnuit, mai diferit, mai simpatic sau amuzant. Și cred că se reflectă și în personalitatea mea. Și, ca orice om, am zile în care, oricând caut idei, inspirația mă ocolește. Și e normal.

Dar când nu ai inspirație… îți faci :) Fac research, citesc, îmi notez orice frântură de gând, la care mă gândesc apoi in the back of my head până ce o dezvolt sau, alternativ, realizez că nu duce nicăieri și fac loc pentru altceva cu mai mult potențial.

 

Ce a intervenit odată cu experiența? E mai ușor sau mai greu să accesezi sursele de inspirație?

E mult mai ușor. Acum am mult mai multă experiență de research academic, experiență de agenție, experiență cu clienții, am adunat mai multe idei și cunoștințe la bagajul meu cultural. Cred că a fi creativ poate fi și un dat, dar pentru creativitate trebuie să muncești, trebuie să o întreții, să fii deschis să încerci lucruri noi, să înțelegi noi fenomene sociale și trenduri… să înțelegi cum și de ce merge direcția în felul în care o face și să ai capacitatea să adopți și tu aceste schimbări ca să ții pasul.

 

Cum îți antrenezi tu creativitatea

Citesc, mă documentez, mă uit la filme. Am dezvoltat automatisme de cuvinte, de exemplu: merg pe stradă, văd ceva și mă gândesc cum aș putea să scriu despre acel ceva într-un mod catchy. Îmi pun întrebări. Le pun celorlalți întrebări. Inventez cuvinte compuse, rime, fac comparații și încerc să văd mai departe de ceea ce văd la prima vedere.

 

Sursele de inspirație

Inspirație găsesc în orice. În oameni, clar :) În filme, cărți, muzică, în locurile în care călătoresc și unde descopăr semnificațiile culturale pe care le atribuie lor lucrurilor. În mâncare. Cred că am învățat multe despre creativitate și de la gătit - deși foarte tehnic, mi se pare că a fi creativ în bucătărie și a încerca lucruri noi e un exercițiu foarte bun ca să-ți întreții imaginația.

 

Cursuri, ateliere, evenimente care să te inspire

Sincer nu prea merg la evenimente din considerente de timp, deși uneori aș vrea, atunci când știu sigur că e un event care merită. În general, îmi place să învăț de la oameni, dar de la oameni care au o experiență interesantă și care nu vin să îmi povestească despre “rețeta și secretele creativității”, ci oameni care îmi pot povesti despre situații concrete și despre cum le-au soluționat. Cât despre cursuri, da, sunt fan cursuri și mereu îmi doresc să îmi fac timp ca să mai învăț ceva, fie că e despre digital marketing, fie că e un curs de ceramică sau unul de plantat bonsai.

În online, cred că găsesc inspirație majoritar din articole, din ce povestesc oamenii (mă uit mult pe Reddit, e o sursă foarte bună de inspo când vine vorba de experiențe și când vrei să înțelegi mai bine percepții și atitudini ale oamenilor vis-a-vis de un subiect sau o idee). Vizual, caut fotografii, mă uit pe Pinterest… plec la drum cu o idee în cap și caut să văd cum o pot implementa, adaug niște personal input și ta-da!

 

Obstacolele creativității

Pentru mine, timpul nefolosit corespunzător e un obstacol major în a fi creativă. Am zile în care nu am timp de nimic, fiindcă am prea multă treabă care nu necesită așa multă creativitate. După o zi de genul, mai greu cu ideile, deși glumele îmi mai ies și la oboseală :)

Referitor la factorii interiori, nu sunt eu când mi-e foame, deci clar lipsa de mâncare îmi înfrânează creativitatea. Uneori am și niște rețineri, mă întreb dacă nu cumva ideea e exagerată, nepotrivită, poate nu e ceea ce își dorește clientul. Dar asta e frumusețea în procesul de creație: nu iese întotdeauna, deci ai un motiv în plus să continui să cauți idei și să le dai o formă frumoasă.

 

Ce se întâmplă când ai perioade de blocaj

 Mă odihnesc, mă relaxez. Am avut multe perioade sau momente de blocaj, inclusiv când eram elev și mă obligau să învăț pe dinafară chestii pentru bac. Îmi aduc aminte că, cu o seară înainte de bacul la istorie, deși știam istorie foarte bine, am încercat să mă mai uit peste manual și mi se părea că nu mai știu nimic, că nu îmi pot pune ideile în ordine, că totul se va nărui, până aici mi-a fost. Țin minte că mama mi-a spus atunci să mă duc să trag un pui de somn, am mâncat apoi ceva cu ea și, ca prin miracol, toate cunoștințele mi-au revenit în cap. Am rămas cu lecția asta de atunci și, de fiecare dată când simt că trebuie să produc ceva creativ și nu iese, primul lucru pe care îl fac e o pauză ca să mă aerisesc. Apoi, apelez la echipa mea pentru o sesiune de brainstorming, din care inevitabil iese ceva mișto. Secretul e să nu te panichezi și să ai încredere că o să îți iasă, cu răbdare și înțelegere pentru tine :)

 

Cum influențează AI și Social Media creativitatea

AI poate fi un instrument foarte util dacă este folosit constructiv.

Dacă totuși te bazezi majoritar pe el, vei produce ceva standardizat care cu siguranță se va mai găsi și în altă parte. Poți face lucruri creative cu AI - atâta vreme cât ideea e a ta, te poți folosi de suport din partea AI să o dezvolți și să o implementezi, dar desigur cu mențiunea că, pe parcurs, e nevoie de input-ul tău în continuare.

 

Domeniile creative din ultimii ani

Concertele: se folosesc acum atât de multe device-uri de lumini, brățări care se sincronizează, sunet, scene care se transformă în fel și fel de moduri, e de-a dreptul impresionantă atmosfera care se creează în jurul unui eveniment de genul.

Și, pe lângă progresul evident din industria cinematografică, treeeebuie să zic și de jocurile video. Dacă te uiți la ultimul Assasin’s Creed și îl compari cu primul, vei vedea la ce mă refer: zici că te uiți la un film, nu pe ceva creat de la 0 pe calculator. E incredibil ce au ajuns să facă jocurile video azi și sunt convinsă că vor fi și mai aproape de realitate. Pe lângă grafică, partea narativă e atât de bună și ea încât simți că te uiți la un film. (e.g. toate Uncharted, Red Dead Redemption sau The Last of Us). Și asta vine de la cineva care nu se joacă video games mai niciodată, dar a încercat câteva :)

 

Ai un role model?

Uneori mă uit la maraton Stăpânul Inelelor și apoi am impresia pentru câteva zile că trăiesc acolo, în universul lui Tolkien. Cred că nu există ceva mai creativ și mai impresionant decât să ai capacitatea să oferi așa ceva oamenilor. :)

Și, un model mai aproape de mine: soțul meu. Am ocazia să văd pe cineva fiind creativ și venind cu idei și soluții pentru tot felul de ipoteze de la muncă sau situații din viața de zi cu zi și cred că e foarte important să ai aproape pe cineva de genul, fiindcă te încurajează și te inspiră să continui să explorezi lumea și să-ți exploatezi imaginația.

 

Tool-uri care te-a ajutat să-ți duci creativitatea la următorul nivel

La cât de mult interacționăm acum cu device-uri și tool-uri, chiar dacă nu îmi vine nimic concret în cap ca să îți zic, sunt convinsă că orice folosesc în termeni de device-uri, aplicații, orice citesc, orice aflu de la alți oameni mă ajută să îmi aduc creativitatea la următorul nivel. Și, cel mai important: nu am fost niciodată mai creativă decât atunci când m-am înconjurat de oameni creativi și, mai mult, decât atunci când am creat o campanie/ am lucrat la un pitch alături de prieteni.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related