IdentitAR Feminin

IdentitAR Feminin

IdentitAR Feminin, expoziție multimedia augmentată care are la bază texte dramaturgice basarabene însoțită de spectacole lectură și discuție.

un proiect al Reniform Production
proiect co-finanțat de AFCN
parteneri: Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe,Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava,Teatrul Anton Pann Râmnicu Vâlcea

artiști vizuali: Sergiu Negulici, Ioana Nicoară
muzică: Makunouchi Bento
actori: Laurențiu Bănescu, Mădălina Mușat
implementare AR: Sabin Șerban
texte de: Inna Cebotari, Olga Macrinici, Irina Nechit, Nicoleta Esinencu, Mariana Starciuc, Natalia Graur, Carolina Dutca, Theodora Sandu, Elise Wilk, Cătălina Mihai.
curatoriate de: Ada-Maria Ichim

”IdentitAR Feminin” este un proiect digital-performativ inovator ce folosește realitatea augmentată pentru a prezenta instalații digitale care folosesc animație, muzică și sunet pentru a crea o experiență imersivă pornind de la 10 texte dramatice scrise de autoare de limbă română, despre diferitele fațete ale identității feminine. Expoziția itinerantă este însoțită de spectacole lectură adaptate trupei teatrului gazdă. Instalațiile video sunt rezultatul colaborării dintre artiștii vizuali Sergiu Negulici, Ioana Nicoară cu duo-ul timișorean Makunouchi Bento (Valentin Toma, Felix Petrescu) care semnează muzica, actorii Laurențiu Bănescu și Mădălina Mușat, interpreții versatili ai  fragmentelor audio din textele dramatice.

Instalațiile sunt implementate în realitatea augmentată prin colaborarea cu Sabin Șerban (Augmented Space Agency).

"IdentitAR Feminin" aduce în prim-plan, în peisajul cultural românesc, identitatea feminină abordată în teatru. Folosind texte recente, descoperite și curatoriate de către Ada-Maria Ichim, critic dramatic, proiectul se concentrează pe scrieri ale unor autoare din România și Republica Moldova, care explorează din perspective multiple fațetele complexe ale personalității feminine. Cele 10 dramaturge implicate în proiect abordează teme locale și istorii personale, dar cu valoare emblematică, într-un context amalgamat de influențe și stiluri. Călătorii în timp, în trecutul României comuniste, al Moldovei sovietice sau al războiului din Transnistria, ample mărturii poetice, livrate cu un scrâșnet vehement, povești de iubire încărcate de delicatețe construiesc o imagine polivalentă, reconstituind contextul socio-istoric și disecând problematica identității feminine. Din copilărie până la maturitate, din adolescență până la bătrânețe, personajele feminine trec în revistă aspectele universale: percepția rolului femeii în societate, identitatea națională într-un spațiu aflat la confluența multiplelor puteri străine, emigrarea masivă sau relația cu propriul corp. Proiectul pornește de la texte, amplificându-le prin artă digitală și experiență augmentată, utilizându-le pentru a iniția discuții și interacțiuni cu publicul local din România, contribuind la conștientizarea acestor teme și diversificarea ofertei dramaturgice locale.

Expoziția este itinerată în patru orașe, unde este însoțită de spectacole lectură și dezbatere. Astfel programul evenimentelor este: 7 septembrie 2024, Convivial, Câmpulung Muscel, unde expoziția va fi însoțită de un spectacol lectură al actorului Laurențiu Bănescu; 20 - 26 septembrie Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe; 29 septembrie - 9 octombrie Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava; 11 - 15 octombrie la Teatrul Anton Pann Râmnicu Vâlcea.

Reniform Production este un studio de animație și grafică, care în peisajul cultural activează prin proiecte multimedia ce folosesc animație, ilustrație și realitatea augmentată. Printre cele mai importante proiecte culturale ale studioului se numără cartea de poezii animate “Himere Valahe”, în colaborare cu Fundația Triade, “De la Neacșu la AR”, expoziție în spațiu public care promovează texte de autori români contemporani, ce a fost expusă în Timișoara, Câmpulung, București, Oradea, Brașov, Lisabona, “De la Tilincă la Opincă”, un proiect al MNȚR, “Povestea mea”, proiect al Identity Education pentru Timișoara 2023. Reniform Production a fost în avangarda folosirii conținutului augmentat (AR) în proiecte hibride cu care experimentează încă din 2016, când am dezvoltat o strânsă colaborare cu Augmented Space Agency (“O catedrală a corpului”, “Muzeul Abandonului VR”, “XR Month” etc).

Obiectivul nostru este să dezvoltăm proiecte culturale care folosesc un mod hibrid de a spune povești, prin animație și AR, în expoziții mobile care diversifică publicul, geografic și cultural. Produsele noastre culturale sunt atractive pentru generațiile tinere și pot fi prezentate atât în spații alternative, neconvenționale cât și în cele formale. Prin proiectele noastre hibride împingem limita tehnologiei existente și creem o punte între cercetare, artă digitală și proiectele culturale adresate publicului larg, la care poate avea acces oricine are un smartphone în buzunar.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related