Fata pădurii. Dimensiunea magică. V1

Fata pădurii. Dimensiunea magică. V1

Un proiect ANTROPOFLORA.

Te strigă noaptea, în timp ce se freacă de pereții casei tale și-i scrijelește cu unghiile. Apare în calea celor care umblă prin păduri odată ce s-a lăsat întunericul. Pe cei ce-i răspund la strigare, pe cei ce nu vor să-i facă pe plac sau pe cei pe care nu-i place, îi pocește, îi înălbăstrește, îi înebunește.

Personaj mitologic, spirit al naturii sălbatice și înspăimântătoare, duh al pădurii, stafie sau ființă vie? În mentalul colectiv Fata Pădurii este un personaj arhetipal prezent de-alungul timpului și revitalizat recent ca simbol al misterului feminin. În Maramureș însă, reprezentarea acestei entități nocturne se apropie mai mult de imaginea unei femei în carne și oase.

 

Dimensiunea magică

Cercetăm gândirea magică ce a dat naștere atât fetei Pădurii cât și familiei extinse de spirite sălbatice, care trăiesc între lumi, cu un picior pe Pământ și unul pe tărâmurile fabuloase. Credințele magice, superstițiile, ritualurile păstrează vie conexiunea cu natura în toată complexitatea ei, iar creaturile supranaturale care populează mentalul colectiv reflectă componenta misterioasă a vieții, tot ceea ce nu putem explica și conține în 3D. Acesta este primul proiect din seria care va sonda dimensiunea magică a realității.

Conceptul de organic fantastic se va regăsi și în asocierea cu povestea ferigii, despre a cărei floare înzestrată cu puteri magice, se spune că poate fi observată doar într-o anume noapte din an și doar de către cei aleși. Feriga face însă parte dintr-o familie vegetală de peste 400 de milioane de ani, cu mult înaintea apariției plantelor cu flori, care și-a păstrat sistemul de reproducere prin spori și respectiv, nu face flori.

Cercetare de cărți și arhive: Ilinca Micu, Oana Cristina Verdier (De Rituri și Plante), Gina Săndulescu, Ioana Gabriela Cherciu.
Cercetare de teren: Ioana Cotulbea - documentare video, Sanda Veber - montaj

 

OPEN CALL

Invităm pe toți cei care au auzit povești despre Fata Pădurii din familii, din bătrâni, din comunități, pe cei care au văzut-o sau i-au auzit cântecele și strigătele prin păduri, să ne împărtășească pe adresa de email [email protected].

 

Expoziție imersivă

La finalul cercetării, în octombrie, vă vom invita la Romanian Art Movement, într-o instalație artistică ce va recrea atmosfera și dimensiunea perceptivă a realității în care memoria fetei pădurii este un element viu, imersând publicul în acea stare de conștiință caracterizată de credința că totul este însuflețit.

Artiști: Ioana Cîrlig (fotografie), Maria Balabaș și Mihai Balabaș (instalație sonoră), Aural Eye (instalație interactivă), Tudor Chiliman (instalație organică), BIOMA (ilustrații botanice), Ioana Cotulbea și Sanda Veber (documentar video) 
Echipa de proiect: Ioana Cotulbea - coordonator/curator, Aural Eye - identitate vizuală, Claudia Falutoiu - manager financiar, Maria Mora - project manager, Cosmin Tănase - web developer 

 

FATA PĂDURII. DIMENSIUNEA MAGICĂ. V1 este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Muzeul ASTRA, Muzeul Național al Țăranului Român, Romanian Art Movement, Muzeul Popular de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Primăria Moisei, Radio România Cultural, ISCOADA, Scena9, IQads, Balkan Art Scene, Asociația Macaia, Plastic Art Performance Collective, Asociația Developing Art, Urban Lab

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related