Festivalul Săptămâna Haferland 2024 începe pe 8 august, cu evenimente unice pentru adulți și copii

Festivalul Săptămâna Haferland 2024 începe pe 8 august, cu evenimente unice pentru adulți și copii
  • Mii de vizitatori – români, străini și o bună parte din cei peste 20.000 de sași care au sosit în Transilvania, în vizită – sunt așteptați la ediția 2024 a Săptămânii Haferland, unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri ale sașilor din România și din diaspora
  • Vizitatorii se vor putea bucura de experiențe culturale unice – de la vizitarea bisericilor fortificate la concerte, tururi ghidate, demonstrații de lupte și dansuri medievale și multe altele
  • Pe data de 11 august va avea loc ceremonia de aniversare a 700 de ani de la prima atestare a cetății Rupea, monument istoric de importanță majoră
  • Printre multe alte evenimente, vizitatorii vor mai putea asista la prezentarea unei nunți tradiționale săsești, care include un prânz cu meniu tradițional, dar și la un bal săsesc la care va cânta trupa HighLife din Germania
  • În premieră, vizitatorii vor putea participa la un concurs pe Instagram, care are ca premiu două nopți de cazare, pentru două persoane, la Casa Kraus din Criț
  • Tot în premieră, 21 de tineri vor avea parte de o aventură unică în Haferland, prin intermediul organizației The Duke of Edinburgh’s International Award Romania

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri culturale și etnografice ale comunității sașilor din România și diaspora, începe în acest an pe data de 8 august, urmând a se încheia pe data de 11 august, la eveniment fiind așteptați circa 10.000 de vizitatori din țară și din întreaga lume. Ca și majoritatea edițiilor precedente, festivalul se va desfășura în zece sate din regiunea cunoscută drept Țara Ovăzului (Haferland): Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri.

Ediția 2024 a Săptămânii Haferland are loc sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein, membru al Casei Princiare de Liechtenstein, și – pentru prima oară în istoria festivalului – sub auspiciile Familiei Regale a României. 

 

Scurtă selecție a evenimentelor ediției 2024

În acest an, organizatorii le-au pregătit vizitatorilor un program în egală măsură bogat și divers, astfel încât aceștia se vor putea bucura de experiențe culturale unice – de la vizitarea bisericilor fortificate la concerte de orgă și muzică tradițională, tururi ghidate ale gospodăriilor săsești și ale împrejurimilor, demonstrații de lupte și dansuri medievale, paradă de costume tradiționale, expoziții și prelegeri, etc.

Un moment unic va fi, fără îndoială, ceremonia de aniversare a 700 de ani de la prima atestare a cetății Rupea, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale civilizației săsești din Transilvania, eveniment ce va avea loc pe data de 11 august la Rupea. Alte evenimente care vor atrage fără îndoială mulți vizitatori sunt prezentarea unei nunți tradiționale săsești, care include un prânz cu meniu tradițional (vineri 9 august, la Saschiz), balul tradițional săsesc de la Criț la care va cânta îndrăgita formație HighLife (sâmbătă 10 august), un tur ghidat printr-un sat autentic din Haferland (sâmbătă 10 august, la Roadeș) sau prezentarea unei gospodării tradiționale săsești (duminică 11 august, la Viscri).

Pentru copii, organizatorii au pregătit multe ateliere de meșteșuguri, tradiționale sau educative: astfel, cei mai mici oaspeți ai festivelului vor avea ocazia de a participa la ateliere de cusut, de dantelărit, de pictură pe lemn, de țesut la mini-război. Atelierele de bricolat modele – ale Turnului solar de la Rupea sau ale caruselului Haferland – se anunță, de asemenea, foarte atractive pentru cei mici.

„În cursul ultimilor 12 ani, festivalul Săptămâna Haferland a reușit să devină unul dintre cele mai mari, mai frumoase și mai îndrăgite manifestări ale comunității sașilor din România”, spune Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt, co-organizatoarea evenimentului. „Acest succes este confirmat de recunoașterea pe care festivalul o primește an de an din partea publicului, dar și din partea unor distinse personalități ale lumii contemporane. Acesta este al doilea an în care Săptămâna Haferland se desfășoară sub înaltul patronaj al unui membru al Casei Princiare de Liechtenstein și, totodată, primul care are loc sub auspiciile Familiei Regale a României. În numele comunității noastre, aș dori să exprim întreaga noastră gratitudine pentru această onoare. Grație eforturilor comunității și sprijinului prietenilor din toată lumea ai Haferlandului, această zonă, una dintre cele mai frumoase din întreaga Europă Centrală, renaște astăzi sub ochii noștri. Vă invităm pe toți acasă la noi, la sași, să vă convingeți.”

 

Youth Haferland: 21 de tineri, o aventură a fundației The Duke of Edinburgh’s International Award Romania

La ediția din acest an, festivalul este în premieră partener al Duke of Edinburgh’s International Award, un program global fondat în Regatul Unit care oferă recunoaștere internațională și un cadru structurat de activități de educație non-formală pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani. Programul este patronat la nivel internațional de ASR Ducele de Edinburgh, iar la nivel național de MS Margareta, Custode al Coroanei Române.

Astfel, cei 21 de tineri, alături de o echipă de instructori, vor participa la o tabără de patru zile de aventură în inima Haferlandului, cu drumeții pe Via Transilvanica, vânătoare de comori, ateliere, experiențe culinare, foc de tabără, etc.

„Proiectul desfășurat cu fundația The Duke of Edinburgh’s International Award Romania este complementar activităților noastre dedicate copiilor din programul after-school al Fundației M&V Schmidt, motiv pentru care eu cred foarte mult în această inițiativă”, spune Veronica Schmidt, co-fondator și vicepreședinte al Fundației M&V Schmidt. „Copiii învață nu doar din ceea ce studiază la școală, ci și din experiențe de viață. Acest parteneriat îi ajută să descopere ținutul Haferland prin participarea la viața rurală autentică, prin contactul cu tradițiile, obiceiurile și istoria acestor locuri. Astfel, într-o perioadă în care noua generație este mai atrasă de mediul online, acest parteneriat este o șansă în plus pentru adolescenți să își deschidă orizonturile, să își asume responsabilități, să înfrunte provocări și să facă primii pași către maturitate.

Pentru că am gândit acest proiect ca pe unul incluziv, tinerii participanți în program vor efectua o serie de activități alături de copiii din programul nostru after-school. Suntem convinși că fiecare dintre ei va găsi modele de inspirație în colegii lor din proiect, astfel încât cu toții să își însușească niște lecții de viață. Îmi doresc ca această nouă colaborare cu The Duke of Edinburgh’s International Award să aibă un viitor îndelungat, în beneficiul tuturor copiilor.”

 

Concurs pe Instagram, cu premii pentru vizitatori

Pentru că Țara Ovăzului este deja binecunoscută prin frumusețea locurilor sale, în acest an organizatorii festivalului vor lansa, în perioada desfășurării evenimentului, un concurs de imagini cu premii.

Astfel, vizitatorii vor putea posta în perioada 8-16 august 2024, pe paginile personale de Instagram o imagine sau un video de la Săptămâna Haferland 2024, cu tag către @saptamana_haferland. La concurs pot participa toți vizitatorii cu vârsta de peste 18 ani, cu câte o singură postare.

Extragerea câștigătorului va avea loc pe 19 august, premiul constând în două nopți consecutive de cazare pentru două persoane, la Casa Kraus din Criț, cu mic dejun inclus, în perioada septembrie - octombrie 2024. Perioada de cazare este la alegerea câștigătorului, în limita disponibilității locurilor.

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland este organizată sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Penny, Transgaz, CEC Bank, Hochland, Fundația Bosch România, Rompetrol, Geiger, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, CON-A, Automobile Bavaria și MHS Truck & Bus. 

Parteneri media: KISS FM, CaleaEuropeana.ro, PressHub 

Co-organizatorii festivalului, Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, beneficiază de sprijin din partea partenerilor: Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Biserica Evanghelică C.A. din România, prin Consistoriul districtual al Bisericii Evanghelice C.A. Brașov, Centrul Cultural al Sașilor Transilvăneni din Bavaria, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT Transilvania, Asociația Nowero, Primăria Rupea, Asociația Descoperă Archita, Primăria Vânători (jud. Mureș), Primăria Saschiz (jud. Mureș), Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz și Primăria Bunești (jud. Brașov)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related