Festivalul Strada Armenească își deschide porțile vineri la Grădina Botanică din București

Festivalul Strada Armenească își deschide porțile vineri la Grădina Botanică din București

În acest sfârșit de săptămână, între 2 și 4 august, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București devine gazda celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Strada Armenească, organizat de Uniunea Armenilor din România. Timp de trei zile, evenimentul va transforma grădina într-un spațiu vibrant, o veritabilă oază a culturii și tradițiilor armenești reinterpretate pentru toți cei care iubesc diversitatea culturală.

Intrarea la festival este liberă, iar accesul se realizează în limita capacității.
Pentru accesul în Grădina Botanice se achită un bilet de intrare, în valoare de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru pensionari, elevi și studenți. Taxa poate fi achitată în avans

Festivalul promite o experiență de neuitat pentru toate vârstele, oferind, vineri de la orele 17:00, și sâmbătă-duminică de la orele 12:00:

  • Concerte live: Subcarpați, Ladaniva, Ovidiu Lipan Țăndărică feat. Stelu Enache și Balkano, Paulina, JINJ, Karin Band, Prima Dragoste, Hayk Karoyi, Susanna Najarian, Lilit Petrosyan.
  • DJ seturi și jam sessions: Centrul Cultural Subcarpați și Karin Band își unesc forțele într-un challenge muzical inedit, Hayk Karoyi, inspirat de Serghei Parajanov, creează o experiență sonoră unică, iar DJ Miko și Ligia Keșișian antrenează publicul înainte de concertele de la scena mare, sâmbătă și duminică.
  • Ateliere (sâmbătă și duminică): Pentru copii, tineri și adulți – de la broderie, sculptură în piatră vulcanică (tuf) și ceramică, la colaje inspirate de Sergei Parajanov și dansuri armenești.
  • Târg artizanal: Descoperă și ia acasă creații originale și meșteșuguri autentice armenești și românești – de la bijuterii tradiționale de la poalele muntelui Ararat la țesături armenești reinterpretate.
  • Experiențe culinare: Bucură-te de delicii internaționale și tradiționale, inclusiv cafea la nisip, faimoasele prăjituri Marlenka și delicii sărate cu cemen (չաման). 

 

La povești în bibliotecă

Biblioteca pop-up din cadrul festivalului va găzdui sâmbătă, începând cu ora 16:00, discuții despre cultura armeană & pop culture (Invitați E.S. Tigran Galstyan, Ambasadorul Armeniei în României, Oana Suciu, lector universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, Hrant Jaghinyan, grafician, Povești din cartierul armenesc (invitați Varujan Vosganian - scriitor și Președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Pambuccian - Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Mihai Stepan Cazazian - redactor-șef al revistei Ararat). Duminică, tot de la ora 16:00, va avea loc o discuție despre marele cineast și artist armean Sergei Parajanov, în compania regizoarei Armine Vosganian și a criticului de film Victor Morozov. Sergei Parajanov, unul dintre marii maeștri ai cinematografiei, a creat două capodopere la rând, Shadows of Forgotten Ancestors (1964) și The Color of Pomegranates (1969), având admiratori legendari precum Fellini, Godard și Tarkovsky. Lucrările sale, și în special colajele Mona Lisa, l-au plasat în compania lui Picasso și Warhol. Aceste trei discuții vor fi moderate de către Ligia Keșișian, poetă și coordonatoarea Centrului Cultural Armean).

Tot duminică, de la ora 17:00, Hrant Jaghinyan va modera un dialog cu Ruben Koulaksezian, autorul cărții „Little Armenias”, ghidul de călătorie al Diasporei Armene. Koulaksezian a vizitat peste 100 de țări și chiar a locuit în unele dintre acestea. „În multe zone, cartierele unde s-au stabilit armenii erau numite ‘Little Armenia’. În Franța, există mai multe ‘Petites Arménies’ în Paris, Lyon, Valence, Marsilia etc. În Buenos Aires, ‘Pequeña Armenia’ este situată în districtul Palermo,” explică Koulaksezian. „Statele Unite, desigur, au multe Little Armenias, de la Worcester la Fresno la Watertown, iar astăzi, cel mai faimos este cartierul Little Armenia din East Hollywood, Los Angeles.”

Zonă dedicată copiilor, sâmbătă și duminică: Activități de joacă, basme armenești animate de păpușari, jonglerii și baloane uriașe de săpun, face painting, etc.

Uniunea Armenilor din România este o organizație non-guvernamentală constituită în anul 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiați în România după Genocidul din 1915.

După 1990, Comunitatea armeană a reînființat Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri, dar să și promoveze cultura și tradițiile armene în rândul publicului larg.

Festivalul Strada Armenească este organizat de Uniunea Armenilor din România, finanțat de Guvernul României prin Departamentul de Relații Interetnice.

Parteneri: Centrul Cultural Armean, Ambasada Armeniei în România, The Fresh, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, Universitatea din București, Centrul Cultural Subcarpați, Blue, Autonom, Persil, Aperol, Pepsi.
Parteneri media: Rock FM, Cărturești, Agerpres, Zile și nopți, Utopia Balcanică, IQads & SMARK, Life.ro, Munteanu Recomandă, Blitz TV, Happ.ro, Editura Ararat, Ziarul Ararat.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related