Ruth Koleva vine din Bulgaria, este muzician, antreprenor, organizator de conferințe, iar anul acesta va fi speaker la conferința muzicală Mastering the Music Business 6, ce va avea loc între 3-5 septembrie în București. A figurat pe un shortlist pentru Grammy, a fost prima artistă din Bulgaria care a semnat cu Warner și a cântat pe scene alături de Bobby McFerrin sau Lianne La Havas. A scos 5 albume și câteva EP-uri și a luat un mare premiu în Japonia. Printre altele, lucrează pentru Kanjian, cea mai mare companie de muzică din China și organizează în Sofia conferința muzicală SoAlive.
"Scena muzicii indie din Bulgaria este vibrantă și în creștere. Există un puternic sentiment de comunitate și colaborare între muzicienii indie, ceea ce stimulează creativitatea și inovația", spune Ruth.
Am vrut să aflăm de la ea cum se vede România în lume, ce mai e nou la vecinii bulgari și cum se mai învârt rotițele industriei muzicale la nivel global, într-o lume în care Social Media și AI ar putea să fure jocul artiștilor care nu sunt updatați.
Începutul în muzică
M-am născut în Sofia, Bulgaria, și deși tatăl meu este un halterofil olimpic și campion mondial, mi-am găsit pasiunea în muzică (fără alți muzicieni în familie). Am fost crescută între India, Thailanda și Bahrain, așa că amintirile mele despre Bulgaria din anii 90 sunt foarte puține. De la o vârstă fragedă, am fost implicată activ în industria muzicală, mai întâi ca artist underground, devenind primul bulgar care a semnat cu Warner Music. De-a lungul anilor, am dezvoltat un sunet care îmbină neo-soul, jazz și R&B. De asemenea, conduc un festival și o conferință de muzică la Sofia.
Proiectele tale muzicale
Am lansat peste 40 de single-uri, câteva EP-uri și 5 albume. Albumul meu „R U T H” a fost lăudat de Mark Ronson (care a scris o recomandare foarte sinceră pentru el) și de atunci a vândut peste 30.000 de exemplare în Japonia, celălalt album, „Confidence.Truth” (cu câțiva muzicieni minunați din L.A.) a fost chiar pe lista scurtă pentru o nominalizare la Grammy în 2018. Am cântat live mult, împărțind scena cu artiști precum Bobby McFerrin, Lianne La Havas și spectacole de headliner în locații prestigioase precum O2 Arena din Londra, Jazz Cafe din Londra, Cotton Club din Tokyo și The Blue Note Jazz Club din Shanghai și Beijing.
Cum a fost modelată și remodelată industria muzicală în ultimii 10 ani?
Ultimul deceniu a cunoscut o transformare semnificativă în industria muzicală, în mare parte determinată de progresele tehnologice și de creșterea platformelor digitale. Serviciile de streaming au devenit mijlocul principal de consum de muzică, schimbând drastic modul în care artiștii își lansează și își promovează munca. Rețelele de socializare au jucat, de asemenea, un rol crucial în conectarea artiștilor cu fanii lor, permițând interacțiune și implicare mai directă.
Industria muzicală din Bulgaria
Industria muzicală bulgară a evoluat considerabil. A existat o creștere notabilă a muzicii indie, mulți artiști alegând să producă și să-și distribuie muzica în mod independent. Creșterea festivalurilor și evenimentelor de muzică a contribuit, de asemenea, la promovarea talentelor locale și la aducerea de spectacole internaționale publicului bulgar. În plus, a existat o creștere a colaborărilor între artiști bulgari și internaționali, ceea ce a ridicat semnificativ scena muzicală locală.
Piața din China
Lucrul pentru Kanjian a fost o experiență incredibilă. Piața muzicală chineză este vastă și diversă, cu provocări și oportunități unice. Spre deosebire de Europa, unde domină Spotify și Apple Music, China are platforme precum QQ Music și Kugou. Mediul de reglementare este, de asemenea, destul de diferit, necesitând o înțelegere mai profundă a legilor locale și a nuanțelor culturale. În ciuda acestor diferențe, nucleul industriei muzicale – crearea și distribuția muzicii grozave – rămâne același.
Premiul pentru cel mai bun vocalist de jazz la Premiile JAJ din Japonia.
Câștigarea premiului pentru cel mai bun vocalist de jazz la Premiile JAJ din Japonia a fost o onoare uriașă. A fost o dovadă a muncii grele și a dăruirii pe care le-am depus pentru muzica mea. Sunt atât de fericit că amestecul meu de jazz, soul și influențe contemporane a rezonat cu publicul japonez. Această recunoaștere a deschis multe uși și a reprezentat o piatră de hotar incredibilă în cariera mea.
Povestea SoAlive Music Conference din Sofia
Conferința de muzică SoAlive din Sofia a fost un proiect din pasiune al meu. Are scopul de a stimula dialogul și colaborarea în industria muzicală. Anul trecut am găzduit vorbitori incredibili precum Dr. Mathew Knowles și David Fricke. Unul dintre momentele principale a fost concentrarea noastră asupra dezvoltării exponențiale a tehnologiei și inteligenței artificiale și a impactului acestora asupra industriei muzicale, ceea ce a stârnit discuții fascinante. Anul acesta, evenimentul este programat pentru 2-4 octombrie și avem o gamă uimitoare de vorbitori.
Scena muzicii indie
Scena muzicii indie din Bulgaria este vibrantă și în creștere. Există un puternic sentiment de comunitate și colaborare între muzicienii indie, ceea ce stimulează creativitatea și inovația. Cu toate acestea, scena se confruntă cu provocări precum accesul limitat la finanțare și resurse și nevoia de mai multe platforme pentru a prezenta talentul indie. În ciuda acestor provocări, pasiunea și dedicarea artiștilor indie bulgari continuă să conducă scena înainte.
Muzica și industria românească
Muzica românească are o istorie bogată și mereu am fost impresionată de talentul și creativitatea artiștilor români. Pentru a îmbunătăți șansele ca artiștii români să fie mai prezenți la nivel mondial, trebuie să se concentreze mai mult pe marketing și rețele internaționale. Construirea de relații cu promoterii internaționali și agenții de booking poate ajuta artiștii români să câștige mai multă expunere. De asemenea, cred că ar trebui să vorbim mai mult despre incluziune la nivelul UE, există stereotipuri foarte ciudate (și greșite) despre muzica din regiunea noastră, care trebuie abordate.
Participarea la MMB6
Aștept cu nerăbdare MMB anul acesta. Evenimentul a fost întotdeauna o platformă fantastică pentru ca profesioniștii din muzică să se reunească, să împărtășească idei și să colaboreze. Mă aștept să văd discuții grozave despre viitorul industriei muzicale, mai ales având în vedere progresele tehnologice rapide. Este, de asemenea, o oportunitate minunată de a descoperi noi talente și de a afla despre noile tendințe din România.