[FIT] Alegeri, leasing & mașini

[FIT] Alegeri, leasing & mașini

Leasing. Un cuvânt foarte folosit și o opțiune financiară des vehiculată, mai ales când ne gândim la cumpărarea unei mașini. Dar ce presupune el exact, care sunt avantajele față de un credit, când și cum apelăm la leasing, care sunt condițiile optime? Aici intervine FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, programul de educație financiară lansat de Banca Transilvania, care are răspunsuri simple pentru toate întrebările legate de bani.

De fapt, cei de la Banca Transilvania, prin programul FIT, încurajează românii să pună cât mai multe întrebări, chiar și despre lucruri familiare, pe care ar trebui să le cunoască mai bine și să le înțeleagă în detaliu, înainte de a apela la anumite servicii financiare. 

Ce trebuie să știm despre leasing, dar și despre alegerea mașinii potrivite, a deciziilor din spatele unei astfel de achiziții, în cel mai nou episod din programul FIT.

 

O decizie importantă

Traficul, lipsa locurilor de parcare, presiunea condusului, haosul de pe stradă. Ei bine, în ciuda tuturor provocărilor, mașina personală este cel mai folosit și preferat mijloc de transport. Este și una dintre cele mai scumpe achiziții.

Cumpărarea unei mașini presupune o decizie importantă, venită în urma unei selecții atente și a programării strategice a finanțelor personale. O astfel de decizie nu poate fi schimbată ușor după cumpărare și orice schimbare are costuri semnificative. 

O astfel de achiziție trebuie gândită din timp, în funcție de mai mulți factori importanți, arată programul FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, lansat de Banca Transilvania.

Despre mașini, decizii, strategii financiare și leasing, vorbește și cel mai nou episod al emisiunii "De toți banii”, parte din programul FIT. Dana Ciriperu și Silviu Istrate (Faiăr), gazdele emisiunii, alături de invitații lor, creatorii de conținut pe segmentul auto, Cătălina Vlad (Hype Fox) & Costin Giurgea, povestesc despre leasing, mașini, biciclete & alegeri inspirate.

 

Cum alegi

În primul rând, la ce trebuie să fii atent când cumperi o mașină? Întrebarea se împarte în alte două întrebări, arată Costin Giurgea: la ce folosești mașina și cât ești dispus să dai pe ea?

"Dacă vreau să o folosesc doar prin oraș și sunt doar eu în ea, o să cumpăr o mașină mai mică, agilă, ușor de parcat. Dacă vreau să mă duc la munte cu familia, va trebui să aleg altceva. Oricum, foarte rar mai găsești mașini proaste, în zilele noastre. Dar unele sunt mai potrivite și altele mai puțin potrivite, în funcție de nevoile fiecăruia", spune Costin Giurgea

Cumpărarea unei mașini trebuie să treacă printr-un proces de conștientizare a avantajelor și dezavantajelor și a unei analize serioase a punctelor pro și contra. De cele mai multe ori, însă, oamenii aleg mașina pentru prestigiu social, imagine, în urma părerilor de pe internet. 

"Mașina e un indicator de status în România. Ca în toată zona sud-est europeană, balcanică. Și asta se vede și în felul în care e împărțită piața - mașini noi și second hand. Se întâmplă des ca românii să prefere să își cumpere o mașină premium dar care are 200.000 de km adusă din Europa, care să îi coste mai mult în întreținere, versus o mașină nouă, mai accesibilă, din România", spune Costin Giurgea. 

Pe de altă parte, o mașină nouă își pierde până la 30% din valoare în primul an de la achiziție și apoi tot scade cu 10% în fiecare an. 

Un alt lucru important care trebuie luat în calcul este că orice mașină ai alege să cumperi, ea generează multe costuri și după achiziție: întreținere, asigurări, combustibil, parcare. 

 

Forme de finanțare

Cătălina (Hype Fox) se confruntă cu astfel de decizii chiar în această perioadă. Pentru ea, mașina înseamnă libertate de mișcare, control asupra timpului și independență. Așa că vrea să își cumpere o mașină prin leasing.

Leasingul este o opțiune mai bună decât plata cash, când vine vorba de cumpărarea unei mașini, crede și Costin Giurgea: nu are rost să blochezi o sumă foarte mare de bani, fără motiv, în condițiile în care finanțările prin leasing oferă dobânzi decente. 

"Când nu ai banii necesari pentru a cumpăra o mașină sau nu vrei să îi blochezi, poți apela la leasing. Sunt mai multe variante: leasing financiar, leasing operațional, credit de nevoi personale și credit auto. La credit auto sau de nevoi personale, proprietarul mașinii este cumpărătorul. La leasing, proprietarul mașinii este compania de leasing", spune Costin Giurgea.

Leasingul operațional include tot, dar costul este mai mare, explică Cătălina Vlad. În rata pe care o plătești este inclusă și deprecierea mașinii. 

Orice formă de finanțare alegi, decizia trebuie să pornească de la nevoile de bază: tipul de mașină ales în funcție de stilul de viață, buget, economii și planuri financiare. Din acest motiv a fost lansat programul FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor: pentru cât mai multe alegeri informate. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related