Trupa ieșeană Beauty and the Rat a luat ființă în 2010, și este, probabil, printre puținele din oraș care abordează un rock aplecat spre grunge / alternative-ul anilor 90, după cum spune liderul ei, Alex Iosipescu (chitară & voce). Au până acum un album lansat, dar în toamnă apare un nou EP, de pe care au scos deja 3 single-uri.
"Aș zice că diferența față de alte trupe din zona influențelor noastre e dată de faptul că piesele nu prea seamănă între ele, având fiecare propria personalitate, inclusiv în funcție de mesajul transmis. Ca principale influențe, aș spune Tool, Nirvana, Rage Against the Machine, Alice in Chains, Nirvana, System of a Down, Godsmack și as putea, probabil, continua", spune Alex.
Printre temele abordate în versurile compuse de Alex sunt curajul, neputința, furia sau speranța, toate ambalate cu riff-uri heavy și compoziții diverse, acesta fiind și unul din aspectele care-i diferențiază în zona lor muzicală. Despre cum a evoluat Beauty and the Rat și unde-și dorește să ajungă, aflăm chiar de la vocea Beauty and the Rat, în cele ce urmează.
Debuturile tale muzicale
Tatăl meu, chitarist într-o trupă din Iași în tinerețe și angajat la Radio Iași, mi-a insuflat pasiunea pentru muzica rock de la o vârstă destul de fragedă. Avea o colecție consistentă de benzi de magnetofon cu trupe precum Uriah Heep, Beatles, Black Sabbath, Pink Floyd, Queen și altele. Cu chitara tot el m-a inițiat, eu continuând de unul singur și perfecționându-mi tehnica odată cu trecerea timpului.
Ce s-a schimbat în ultimii 10 ani în muzică
Dacă te referi la muzica rock, personal tind să cred că sound-ul și chiar temele folosite au suferit o oarecare uniformizare. Surprins nu prea am fost, pentru că această tendință a debutat, din punctul meu de vedere, chiar acum 10-15 ani. Asta nu înseamnă că nu există trupe care încearcă să facă ceva inovator, deși e la fel de adevărat că e tot mai greu să inovezi în materie de rock.
Momentul în care ai decis că ai vrea să-ți faci o trupă
În vara anului 1999, cum era frumos afară, m-am gândit să încep să ies cu chitara acustică și să mă asociez cu diverși prieteni în a face jam-uri împreună. Încet - încet, a luat contur ideea înființării unei trupe rock. Am inceput cu doi prieteni cărora le plăcea, ca și mie, grunge-ul.
Povestea Beauty and the Rat
În 2010, după trei ani de la destrămarea primei trupe (Endorphin), un prieten tobar mi-a ascultat câteva idei înregistrate acasă și mi-a propus să colaborăm la un nou proiect. Am găsit și un basist cu experiență (trupa Acvila), precum și un al doilea chitarist și ne-am apucat de treaba.
Un prim moment important, în care mi-am dat seama că merită tot efortul de până atunci, a fost participarea la ediția 2014 a festivalului Rock’N’Iași; multi ne-au spus atunci că am fost trupa cea mai heavy și mai antrenantă din line-up. Un alt moment a fost mini-turneul de la începutul anului următor, alături de trupa ieșeană de metal Aamon, dar mai ales sesiunile de înregistrări din vara lui 2015 pentru ceea ce avea să fie primul nostru album.
Unde ai încadra stilul trupei
Stilul a fost, cred, definit cel mai bine de un prieten care ne-a zis că sunăm a post-grunge cu stoner metal. Cred că fiecare trupă și fiecare membru al ei are ceva unic și original și bineînțeles că e cazul și la noi. Aș zice că diferența față de alte trupe din zona influențelor noastre e dată de faptul că piesele nu prea seamănă între ele, având fiecare propria personalitate, inclusiv în funcție de mesajul transmis. Ca principale influențe, aș spune Tool, Nirvana, Rage Against the Machine, Alice in Chains, Nirvana, System of a Down, Godsmack și as putea, probabil, continua.
Cum e viața muzicală în Iași
În ultima vreme, chiar de ceva ani buni, muzica din Iași e reprezentată de tot mai multe trupe tinere și, aș zice, cu potential. Dacă ele rămân împreună și continuă e o altă discuție, important e că se întâmplă ceva și aici și nu e totul mort. Aș mări numărul locurilor unde s-ar putea cânta, dar mai ales disponibilitatea locurilor care există deja de a primi trupe cu un sound cât mai variat. Cred ca observația asta se aplică și la nivelul țării.
Concerte memorabile
Rock’N’Iași 2014, lansarea de album din 2016, festivalul Posada 2016, Rock’N’Iași 2017, Afterhills 2019, concertul de dinaintea pandemiei din februarie 2020 în Rock’n’rolla și, cel mai recent (deși nu un concert propriu-zis), apariția la Nesemnații lui Bogdan Șerban de la Guerrilla. Un concert bun înseamnă în primul rând un sunet bun, atât în față cât și pe scenă. Asta îti dă încredere mai mare în tine ca artist. Un alt element ar fi interacțiunea armonioasă cu publicul, pe care ni-l dorim mereu cât mai numeros.
Temele pe care le abordați
Momentan avem doar un album și acuși vom scoate un EP. Temele abordate nu sunt neaparat noi, dar sunt filtrate prin prisma experiențelor mele de viață, eu ocupându-mă integral de partea de versuri în momentul de față. Furie, neputință, frustrare, indiferență, speranță, curaj, melancolie, găsești aproape de toate pe la noi.
Procesul de compoziție
Piesele ies împreună la repetiții, de obicei eu venind cu ideea de bază și apoi băieții ocupându-se de restul. Ca producție, colaborăm în ultima vreme cu un prieten bun din Iași, care deși e la început de drum în domeniu, reușește să creeze un sound care ne place. Inspirația apare de obicei în funcție de momentul și starea emoțională în care mă aflu.
Cum vedeți partea de imagine și promovare
Nu avem încă un manager și nici nu am semnat cu vreo agenție de booking, însă ne gândim serios să ne încercăm norocul în sensul ăsta, curând. Momentan ne ocupăm singuri de tot ceea ce înseamnă promovare, cu rezultate, aș spune, decente până acum. Încercăm să nu prea gândim în termeni de scos sau nu capul din multitudinea de trupe, alegem mai curând să ne concentrăm la mersul pe calea noastră, atât cât știm, cât putem și cât ne permite timpul. Probabil aș spune, cel mult, că suntem singura trupa activă din Iași care abordează un stil influențat de rock-ul alternativ al anilor ’90.
Influența AI în muzică
Împărtășesc concepția majorității artiștilor din lume, conform căreia AI-ul nu e ceva neapărat binevenit în muzică, deși este capabil să creeze (dacă pot să spun așa) idei și piese interesante. Cât despre social media, e clar că ne dă mai multă vizibilitate și că astfel ne putem promova cât, unde și cum considerăm. Facebook, YouTube, Instagram și restul platformelor online sunt tot atâtea unelte folositoare unui artist care își dorește expunere și oameni care să îl asculte.
Ce ne pregătește Beauty and the Rat
Un EP nou, care va apărea în format digital (momentan) la toamnă, rezultat al mai multor ani de înregistrări și rafinări ale producției și elementelor muzicale. În luna mai am scos un al treilea single de pe el, care se numește “Soaked in Gloom” și care a primit și un videoclip pe canalul nostru de YouTube. Piesa va fi de asemenea inclusă în curând pe o compilație numită “Fertile Soil”, aflată la volumul 6 și girată de băieții de Loudrage Music, din Cluj. Altfel, compunem piese noi, ne pregătim pentru eventualele concerte din perioada următoare și privim cu încredere și optimism spre viitor.