[Obsesii part-time] Raluca Bocai: Kiteboarding-ul este un sport care mi-a dat și mai mult curaj și încredere legat de cine sunt și ce pot să fac, care m-a împins să îmi cunosc limitele fizice și mentale

[Obsesii part-time] Raluca Bocai: Kiteboarding-ul este un sport care mi-a dat și mai mult curaj și încredere legat de cine sunt și ce pot să fac, care m-a împins să îmi cunosc limitele fizice și mentale

Antreprenoriatul e ca un sport extrem. Dar Raluca Bocai, Managing Partner Mediascope, mai avea nevoie de unul și în timpul liber. Și a descoperit kiteboardingul într-o vacanță, alături de prieteni. Kiteboarding-ul este o combinație între snowboarding, wakeboarding, surfing și windsurfing și deși este un sport individual, Raluca a descoperit cu ajutorul lui o comunitate specială de oameni. 

"Este un sport prin care mi-au crescut reziliența și rezistența la frustrare, mai mult decât m-am antrenat acasă cu cei 3 copii ai mei. Au fost câteva momente când am vrut să renunț, în care m-am întrebat dacă nu e mai bine să stau la soare pe un șezlong și cu un cocktail în mână, dar de fiecare dată am găsit motive care să mă determine să continui", spune Raluca.

Povestim în continuare cu Raluca Bocai despre antreprenoriat, comunicare, sport și reziliență.

 

Un puzzle în construcție

Acum 19 ani am pornit pe acest traseu al antreprenopriatului și aș putea spune că Mediascope a fost primul meu job adevărat, la care am început să lucrez încă din primii ani de facultate. Am urmat cursurile Facultății de Asistență Socială din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, o facultate care m-a dezvoltat și a pus bazele la ceea ce am reușit să realizez până în prezent, chiar dacă aparent nu are legătură cu domeniul în care activez.

În ADN-ul meu tot timpul a existat o latură creativă de care mă foloseam și pe o utilizam și în situații mai puțin convenționale, iar atunci când am înființat Mediascope, a fost ca un puzzle care a început să capete contur și la care îmi place încă să adaug piese, fără a lasă impresia că este neterminat.

Parcursul meu profesional nu a sărit nicio etapă, am început prin a salva fișiere pe CD-uri care erau trimise cu microbuzul la București pentru a intra în producție, am gestionat proiecte regionale, proiecte ample la nivel național și am implementat multe lansări de produse și evenimente de toate tipurile, iar în prezent ocup poziția de Director Executiv și gestionez o echipă de 45 de angajați.

 

Sporturi extreme

Am fost tot timpul o persoană dinamică care a făcut cu drag sport și mișcare. Maturitatea vârstei m-a surprins prin dorința de a face un sport extrem, iar de câțiva ani am început să practic Kiteboarding-ul. Cu mult timp în urmă priveam cu drag zmeele care zboară pe apă, însă pasiunea a debutat cu adevărat într-o vacanță la kite alături de câțiva prieteni care deja practicau de mult timp acest sport.

Deși este un sport individual, am descoperit o comunitate de oameni frumoși,  oameni cu care am putut să intru în vorbă mult mai ușor de cât mă așteptam și să legam prietenii, fără a avea impedimente legate de statut social, bunuri deținute sau ce îmbrăcăminte purtăm.

Pe plajă, când îți pregătești echipamentul pentru a intra în apă se vorbește de direcția vântului, câte noduri sunt, ce mărime de kite este potrivită, când începe să bată vântul, când este low tide/high tide și multe alte aspecte fără de care nu ai putea să practici acest sport în siguranță.

Kiteboarding-ul este o combinație între snowboarding, wakeboarding, surfing și windsurfing. Acest sport se poate practica în orice loc cu apă, factorul important fiind viteza vântului. Pe lângă acest aspect decisiv, ai nevoie de un echipament format din kite (zmeu), board, harness, bară și linii. Este un sport care necesită viteză mare, înălțime, efort fizic ridicat și cascadorii spectaculoase, atunci când ai ajuns la un nivel de performanță ridicat.

 

Primii pași

Este un sport prin care mi-au crescut reziliența și rezistența la frustrare, mai mult decât m-am antrenat acasă cu cei 3 copii ai mei. Au fost câteva momente când am vrut să renunț, în care m-am întrebat dacă nu e mai bine să stau la soare pe un șezlong și cu un cocktail în mână, dar de fiecare dată am găsit motive și argumente care să mă determine să nu renunț.

Primele ore de curs au fost pe uscat, în Tarifa, o locație din Spania cunoscută și apreciată de kiterii profesioniști.

La primele cursuri am învățat noțiuni despre fizica zmeului, condițiile favorabile de a-l practica, direcțiile vântului, evaluarea pericolelor pe uscat și apă și reguli de siguranță, foarte importante pentru a putea preveni eventualele accidentări. De asemenea, am învățat din ce este compus un echipament de kitesurfing, cum să îl manevrezi în mod corect și cum să îl setezi.

 

Cum ai învățat

Kiteboarding-ul este un sport complex pe care nu ai cum să îl înveți singur. Implică viteză, înălțime și trick-uri spectaculoase, într-un context în care trebuie să ții cont de foarte mulți factori: puterea vântului, direcția vântului, daca sunt valuri sau este lagună (flat water), condițiile de lansare și aterizare a kite-ului.

La fel de complex este și echipamentul folosit în funcție de condițiile de la mal, pornind de la mărimea zmeului (dacă e un vânt puternic, în funcție de kilogramele care le ai, poți să folosești un kite de 6-7 m, iar dacă este light wind folosești un kite mai mare, atât de mare cât este necesar pentru a te plimba pe apă). 

Liniile care prind zmeul, cele mai folosite au 24 m lungime, iar harnesul este cel care ține zmeul și se prinde în talie. Bord-ul se alege în funcție de înălțimea celui care îl folosește, iar ulterior se adaugă nivelul de performanță. După care începe partea care pentru mine a fost cea mai interesantă: poziția pe placă, cum ții picioarele, cum ții mâinile pe bara de la linii, cum miști kite-ul de la ora 12 la ora 9 sau ora 14.

Toate astea nu le-am învățat singură și nici nu mi-a fost ușor, a fost nevoie de antrenament și de determinare și de un efort fizic susținut pentru a putea reuși primele mele plutiri pe apă. Eu am avut nevoie de aproximativ 70 de ore de curs ca să pot sa fiu autonomă și să intru în apă fără să fiu supravegheată și să mă pot întoarce în același loc din care am plecat.

 

În ce s-a transformat această pasiune

Este un sport care mi-a dat și mai mult curaj și încredere legat de cine sunt și ce pot să fac, care m-a împins să îmi cunosc limitele fizice și mentale. Am fost singura fată din cercul meu de prietene care a reușit să se urce pe placă și să zboare în vânt, să-și coordoneze perfect mintea, corpul și sufletul. A fost un moment în care m-am înțeles mai bine pe mine și pe care l-am asociat cu businessul pe care îl conduc – să am curaj, încredere și forță, iar dacă îți dorești cu adevărat să știi că se poate.

 

Provocări

Prin practicarea acestui sport am început să dăm sens vacanțelor, scopul fiind de a îmbina pasiunea de a călători și de a descoperi locui noi cu posibilitatea de a rămâne activi și dinamici. Din fericire, și partenerul meu business și de viață, Dragos Bocai, are aceeași pasiune ca mine, astfel încât încercăm să găsim cât mai multe ocazii pentru a-l practica. Ne-am bucurat să putem face kitesurfing și la Marea Neagra, dar cel mai mult ne-a plăcut că am ajuns în locuri din lumea asta cunoscute doar de pasionații de kite. Până și pregătirea unei vacante la kite, cum spunem noi, îți solicită timp să studiezi spot-uri, vânturile, ciclonii care sunt doar în anumite perioade din an în diferite locuri de pe glob. Frumusețea este însăși dinamica acestui sport extrem care te scote din zona de confort din toate punctele de vedere, atât fizic, cât și psihic.

 

De ce e nevoie pentru a urma această pasiune

Disciplina ține în primul rând de siguranță, deoarece fiind un sport extrem trebuie să respecți oceanul sau marea, să ai echipamentul în cea mai bună stare și să nu faci rabat de la nicio măsură de precauție. În același timp, trebuie să ai o atenție sporită și la ceilalți practicanți, este un sport în care respectul și siguranța sunt pe primul plan, în rest doar distracție si adrenalină. 

 

Momente în care ai vrut să renunți

Când dau de greu, cel mai ușor îmi este să renunț și asta pentru că vremurile prezente expun faptele și întâmplările într-un context pozitiv și accesibil și lasă impresia că totul e posibil. Să practici un sport extrem îți atinge multe limite și aici depinde de fiecare ce ancore are pentru a se prinde și a merge mai departe.

Momentul când am spus că voi reuși a fost atunci când eram la etapa de water start și încercam să mă ridic pe bord, lucru care mi s-a părut mult timp imposibil, iar lângă mine la aceiași etapă era un domn senior care avea mai bine de 60 de ani.

 

Descoperiri

Am învățat să îmi controlez temerile. Este ceva cu care fiecare persoană se luptă din când în când, însă cei care participă sporturi palpitante sunt capabili să transforme teama într-o experiență pozitivă.

 

Kiteboarding-ul & comunicarea

Pot spune că valorile sunt comune: pasiunea și excelența, cât și ritmul alert pentru obținerea succesului atunci când iți depășești limitele și te bucuri de rezultate. Eu așa le văd. Legate. Prin felul în care trăiesc mi se pare că cele două aspecte sunt similare. Sunt motivată să accept presiunea și temerile pentru că știu că după această barieră sunt lucruri care mă vor face să fiu împlinită.

Încerc să îmi găsesc timp pentru toate, sportul acesta este un sport de progresie, dacă nu ai o constanță pierzi ritmul de învățare, este un sport dinamic și apar tot timpul lucruri noi, la fel ca în comunicare, de altfel. Majoritatea vacanțelor sunt în zone în care pot să practic acest sport, deci am găsit soluția să îmbin rolul de mamă cu cel de sportivă și cu cel de om de comunicare. De cele mai multe ori în astfel de vacanțe sunt mult mai inspirată și atunci imi vin multe idei strategice sau soluții pe care nu le vad atât de clar când sunt la birou.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related