Ștefan Mustață: Se face multă muzică folosind AI, care este foarte generică, nu are nicio componentă artistică

Ștefan Mustață: Se face multă muzică folosind AI, care este foarte generică, nu are nicio componentă artistică

Rock-ul și cărțile fac casă bună în cazul lui Ștefan Mustață. După ce a trecut prin câteva aventuri muzicale, a ajuns să pună bazele unui studio focusat pe audiobook-uri, Audiotribe. A pornit la drum cu Frozen Dusk, după care a continuat cu Changing Skins și Rockabella. După un hiatus de 7 ani, Changing Skins s-a reformat, iar noul single, "Play Inside Your Head" a fost lansat la pachet cu lansarea romanului "Ultima carte" de Marian Coman.

"Ne-am lăsat foarte mult inspirați de "Ultima carte", de tehnologia disponibilă azi, cât și de sintetizatoarele și drum machine-urile consacrate ale anilor '80, dar bineînțeles că nu am renunțat la zona de punk-rock, chitare distorsionate și bas și mai distorsionat", spune Ștefan.

Am vrut să aflăm de la Ștefan cam ce ascultă românii în căști în drum spre job, în materie de audiobooks, cum e să faci așa o afacere, dar și despre planurile referitoare la un viitor material audio Changing Skins. Asezonat cu tot felul de happening-uri și păreri din lumea muzicală, de la AI, Social Media și felul în care acestea schimbă jocul de la an la an.

 

Ce ai mai făcut în ultimii 5 ani?

După o scurtă pauză de la scena rock în care m-am ocupat doar de spectacolul “Hedwig And The Angry Inch”, în regia lui Iris Spiridon, am primit un telefon de la Andrei Ilie care căuta un chitarist pentru Rockabella. Am început colaborarea și după o săptămână de repetiții am început concertele și abia în pandemie am mai avut timp de respiro. În pandemie însă ne-am concentrat pe partea de înregistrare a noilor materiale scrise de Teodora și având cu toții studiouri personale, treaba a mers destul de ușor, iar pe 9 decembrie 2022 am lansat albumul “Invulnerabili”. În vara lui 2022 am încheiat colaborarea și am început să mă reconectez cu partea mea creativă. În acest timp am început să lucrez la ceea ce este acum Audiotribe.ro.


Credit foto: Cristina Oltean

 

Povestea studioului de audiobooks

În 2008 am avut oportunitatea să merg în Grecia unde am făcut un training în studiourile Artracks Recording Studios din Atena sub supervizarea lui George Priniotakis și printre altele am avut contact cu ceea ce înseamnă să înregistrezi voci pentru altceva în afară de muzică. În acest timp țin minte că citeam "Fortăreața albă" a lui Orhan Pamuk și mă gândeam la cum ar fi dacă aș înregistra cu un actor această carte. Sunt ascultător înrăit de audiobook, în special horror și am avut tot felul de încercări de a face genul acesta de înregistrări care însă nu au avut o finalitate.

În iarna lui 2020 am fost contactat de prietenul meu, scriitorul Marian Coman, care împreună cu Ana și Radu Nicolau începuseră să lucreze la un catalog pentru Echo.ro, prima platformă de audiobook-uri din România cu cărți lecturate în limba română. Prima carte înregistrată de mine a fost "Exhalare" de Ted Chiang, în lectura lui Bogdan Iacob. După “Exhalare” am tot înregistrat cărți în studioul meu iar nu după multă vreme am construit un studio de înregistrări dedicat cărților audio. Echo.ro s-a transformat în Audiotribe.ro iar acum  avem deja mai multe studiouri care produc zilnic cărți audio.

 

Momente importante în muzică

Voi începe cu primul album Changing Skins, intitulat “Changing Skins”, care a fost lansat în 2012 și care a însemnat debutul meu discografic. De menționat ar fi și concertele în deschiderea trupelor Hooverphonic, Apocalyptica și Hed PA.

Un alt moment important a fost în ultimul an de liceu și aici mă refer la spectacolul “Woyzeck” din 2002-2003 care s-a jucat la teatrul Maria Filotti în regia lui Radu Apostol și cu muzică scrisă de Dorina Crișan Rusu, unde cântam la chitară și mă ocupam și de aranjamentele instrumentale pentru bandul live.

Și trebuie să concluzionez cu "Play Inside Your Head", ultimul single Changing Skins, care dacă nu mă înșel este prima piesă românească compusă special pentru o carte, aceasta fiind "Ultima carte" a lui Marian Coman, ieșită la N'autor, un imprint Nemira.

 

Începuturile

Totul a început când eram în clasa a patra și am mers cu ai mei în vizită la niște prieteni de familie unde am descoperit o chitară acustică "ascunsă" după un dulap. În seara aia am zdrăngănit bietul instrument până când mi-a sângerat degetul mare. După câteva zile am primit chitara cadou și acei prieteni de familie mi-au recomandat și un profesor de chitară numit Dorin Nemțoiu. Cu el am început să fac chitară și după ce am intrat la școala de arte a continuat să îmi fie profesor până am plecat la conservator. Erau foarte plăcute orele de chitară pentru că în loc să facem ce era în programa școlară pentru chitară clasică noi lucram la piese precum Enter Sandman sau Highway Star. Nu mi-a plăcut niciodată să cânt la chitară clasică iar el a înțeles. Dorin este un rocker modern din generația veche și un chitarist super-talentat. Mulțumesc, Dorin! Prima trupă mai serioasă a fost Frozen Dusk cu care cântam un gothic rock și cu care am reușit să cântăm la destul de multe festivaluri și cu care am cântat până în 2008. Apoi l-am cunoscut pe Horațiu și i-am arătat niște piese scrise de mine. Am început sa lucrăm la ceea ce voiam sa fie un proiect muzical de apartament dar au aparut în gașca noastră Raluca Pascaru și Adi Cotoară iar din momentul ăla a fost clar că trebuie sa începem să cântăm live și așa luat naștere Changing Skins.

 

Reformarea Changing Skins

Acum doi ani, prin februarie, m-am reîntâlnit cu Horațiu, am început să ne reconectăm și să lucrăm la materiale noi. Am pornit cu tot felul de experimente care nu aveau legătură cu muzica Changing Skins, ci erau mai mult un antrenament de scris, compus și cântat, dar de asta ne-am dat seama mai târziu. Am petrecut multe seri ascultând împreună muzica descoperită de fiecare în ultimii ani și discutând despre formații, echipamente... etc., așa cum, de fapt, am început în 2009 proiectul Changing Skins.

Apoi, prin vara lui 2023, am scris câteva piese care au intrat în repertoriul Changing Skins și pe care nu le-am lansat încă. Adi, basistul nostru, era în Anglia în acest timp și lucram cu el de la distanță. Îi trimiteam demourile iar el înregistra acolo liniile de bas și ni le trimitea înapoi. Anul ăsta s-a întors și am reușit să reîntregim familia și să putem lucra mult mai ușor la noile materiale. O contribuție importantă a avut-o Andrei Ilie cu care am înregistrat tobele pe toate materiale noi, inclusiv pe "Play Inside Your Head". În acest timp am reușit să citesc draftul romanului "Ultima carte" scris de dragul meu prieten Marian Coman. Marian este unul din scriitorii mei preferați de SF și pe care vă îndemn din toată inima să îl citiți, cu siguranță nu veți regreta!

Trupa a avut un hiatus de șapte ani în care Marian îmi tot spunea cât de rău îi pare că nu mai cântăm și că "Omulețul din perete", penultima lui carte, a fost scrisă pe muzica noastră.

Cu toate astea în cap am scris "Play Inside Your Head" și am decis să revenim în atenția publicului odată cu lansarea romanului "Ultima carte". Acest lucru s-a întâmplat pe 9 mai, la Cărturești Carusel, unde pe lângă lansarea cărții am avut și un scurt recital ce a inclus piesa "Play Inside Your Head" cât și câteva piese de pe primele două albume reorchestrate diferit, piese care au pus baza setului nostru “Hybrid” pe care îl vom cânta cel puțin până la finele anului."Play Inside Your Head" se poate asculta pe toate platformele de streaming.

Pe data de 18 iunie am lansat și videoclipul piesei care a fost filmat și editat de Andrei Apostol. Clipul îl are ca protagonist chiar pe Marian Coman, scriitorul romanului, și a fost filmat la Brăila. Vreau să le mulțumesc lui Radu Nichifor, Dragoș Neagu, Costel Pătrășcan, Adrian Tabarac, Teatrul Maria Filotti și Biblioteca Județeană Brăila. Datorită lor am avut acces în niște edificii minunate și am putut filma după pofta inimii. Lansarea a avut loc la Hidden - The Social Space în cadrul unui eveniment la care a participat și Marian și care a fost moderat de Eli Bădică. A fost tare frumos și ne-am simțit foarte bine!

 

Noua formulă

Noua formulă înseamnă Horațiu Ghibu, Adrian Cotoară și cu mine. Suntem momentan un power trio, ha ha. Cum scriam și mai sus, pentru aparițiile live am hotărât să facem un set conceptual intitulat "The Hybrid Set" care conține melodiile deja cunoscute, noul single, cât și noile piese ce nu au fost încă lansate. Ne-am lăsat foarte mult inspirați de "Ultima carte", de tehnologia disponibilă azi, cât și de sintetizatoarele și drum machine-urile consacrate ale anilor '80, dar bineînțeles că nu am renunțat la zona de punk-rock, chitare distorsionate și bas și mai distorsionat.

 

Principalele influențe Changing Skins 

De-a lungul vieții am ascultat cu toții multă muzică, muzică care s-a cernut și se regăsește voluntar sau involuntar în procesul de creație. Principalele influențe sunt probabil rockul clasic, muzica punk și muzica electronică, cu toate ramificațiile ei. Pe mine mă inspiră foarte mult instrumentele și echipamentele audio cu care lucrez. Spre exemplu, dacă îmi dai un MPC, poți scăpa de mine o săptămână fără probleme. Ha, ha. Unul din motivele pentru care am ales numele de Changing Skins este că încă de la începuturile trupei nu am vrut să definim un anumit stil și să ne lăsăm libertate artistică cât mai mare. Muzica trebuie să evolueze împreună cu noi și să reflecte persoanele care am fost, suntem și vom fi.

 

Audio books & preferibțele românilor

Pentru 84% dintre români, formatul audio este unul care li se pare atractiv (conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2023 pe populația urbană digitalizată, 18 - 55 de ani, din România).

Cel mai mult se ascultă cărțile de dezvoltare personală, business, psihologie și psihoterapie, dar și cărțile de ficțiune sunt foarte căutate. Anul acesta, în special, odată cu lansarea unor filme și seriale incredibile, cărțile audio SF au fost la mare căutare (seria Dune a lui Frank Herbert și Problema celor trei corpuri de Liu Cixin).

În 2024, cel mai mult s-au ascultat cărțile audio Dune (în lectura lui Andi Vasluianu), Tu ești muntele, Problema celor trei corpuri (care a inspirat serialul-fenomen Netflix), Biblioteca de la Miezul Nopții, Arta subtilă a nepăsării și Ține-ți copiii aproape (cea mai nouă carte semnată de Gabor Maté apărută în limba română). Cele mai multe cărți se ascultă în timpul săptămânii, în special dimineața și seara, când ascultătorii sunt pe drum spre și dinspre locul de muncă.

 

Cât durează să citești un roman la microfon

Depinde foarte mult de cine citește și de modul în care e scrisă cartea respectivă, dar îți pot spune cu certitudine că după ce materialul este înregistrat, editarea durează de minim două ori mai mult decât a durat înregistrarea.

 

Publicul de rock față de acum 10 ani

Mi se pare un public mai divers pentru că ascultătorii nu mai sunt așa nișați ca acum zece ani, iar asta se poate vedea și în lineup-urile festivalurilor cât și playlist-urile tuturor.

 

Top 3 audio books 

Cărți audio: Anihilare, Omulețul din perete, Fight Club.

Trupe: Viagra Boys, Sleaford Mods, The Hives.

 

Influența AI în muzică

AI-ul este o unealtă foarte utilă, însă în ceea ce privește arta în general, cred că duce la o devalorizare și aplatizare a ei. Se face multă muzică folosind AI, care este foarte generică, nu are nicio componentă artistică și al cărei proces de creație este unul foarte rapid, iar asta poate duce la niște probleme mari pentru artiști dacă nu se reglementează mai repede și mai clar toată povestea asta, în special într-un mediu unde companiile mari precum EMI pun accent pe muzica mai veche, muzica apărută deja în cataloagele lor, muzică cu carte platformele AI “antrenează” inteligența artificială. 

Platformele de streaming sunt utile pentru că dau șansa multor artiști să își expună muzica fără să fie descoperiți de casele de discuri, însă problema este că există o cascadă de muzică lansată în fiecare secundă și este foarte greu să te remarci. Social media este o mare bătaie de cap pentru mine personal, dar este o unealtă foarte utilă cu care să ajungi la oameni.

 

Industria cu bune și rele

Dacă vorbim de industria muzicală a trupelor non mainstream, cred că este încă la început. Lucrurile s-au schimbat, iar publicul are de ales între multe happening-uri și evenimente, deci nu se mai strânge la concerte în număr atât de mare dar asta nu înseamnă că este o lipsă de interes. Sunt și trupe rock deja consacrate în lumea alternativului care strâng la concerte multă lume, indiferent când și unde cântă, și asta mă bucură nespus.

Nu am mai fost la atât de multe concerte cum obișnuiam datorită programului foarte încărcat, dar mi-a plăcut foarte tare concertul lui Jonathan Bree din Control și astept cu nerăbdare concertul Placebo din București. Vreau însă să ajung cât mai repede la un concert FOMYO.

 

Pe unde vedem Changing Skins în viitor 

Avem mai multe piese masterizate deja, care își așteaptă rândul pentru a fi lansate și chiar în momentul ăsta mixez o piesă nouă din setul Hybrid, care urmează să fie înregistrat în totalitate și lansat până la finalul anului. Ne gândim și la un album, dar probabil că acesta urmează să apară în 2026. Din septembrie o să revenim cu noi concerte în țară, momentan ne concentrăm pe activitatea de studio.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related