Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Noi, ca popor, am crescut, am ajuns la momentul acela în care avem nevoie de proiecte comune, care să ne inspire, care să ne dea speranță

Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Noi, ca popor, am crescut, am ajuns la momentul acela în care avem nevoie de proiecte comune, care să ne inspire, care să ne dea speranță

Într-o Românie unde schimbarea pare adesea imposibilă, echipa Dăruiește Viață a demonstrat contrariul, construind primul spital de copii exclusiv din donații și sponsorizări. Fiecare gest de perseverență, fiecare lecție învățată din greșeli și fiecare efort de a asculta mai atent perspectivele diferite pot aduce o schimbare reală în societate, afirmă fondatoarele proiectului, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Prin intermediul campaniei #NoiFacemUnSpital, Carmen și Oana au mobilizat peste 350.000 de donatori, reușind să finalizeze un proiect de anvergură care a adus speranță în viețile a mii de copii și familii. Dedicarea lor a fost recunoscută la Gala Societății Civile 2024, unde au câștigat Marele Premiu pentru impactul extraordinar adus în societatea românească.

Festivitatea de premiere a Galei Societății Civile, ediția numărul 22, s-a desfășurat sub mesajul „Comunități pentru binele comun” și a avut loc pe 20 iunie, cand au fost premiate aproximativ 50 de proiecte realizate de sectorul asociativ în decursul anului trecut. Aici poate fi consultată lista tuturor câștigătorilor.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu povestesc în rândurile următoare despre provocările întâmpinate în construcția spitalului, strategiile de mobilizare a comunității și lecțiile valoroase învățate de-a lungul acestui parcurs impresionant. 

 

Marele Premiu la Gala Societății Civile 2024

Carmen: E un prilej de bucurie. E momentul când te oprești o clipă, ca echipă, și te uiți în urmă. Și ești mândru. Respiri. Căci adesea uităm să ne oprim și să ne bucurăm de miracolul acesta care este SPITALUL. Asta pentru că întotdeauna ne gândim la pasul următor și la pasul de peste 1 an sau de peste 5 ani. Ne imaginăm o Românie în care niciun copil să nu mai sufere. Toți copiii să plece sănătoși din spital. Lucru care încă nu se întâmplă. Simțim multă recunoștință pentru că am avut noi, la Dăruiește Viață, șansa să fim parte dintr-un proiect de țară, un proiect care va schimba România. Un proiect care a adus speranță în sufletele părinților, copiilor și în sufletul fiecărui om implicat.

 

Provocări și perseverență 

Oana: Să construiești un spital în România părea ceva imposibil de realizat, mai ales că pentru atâtea guverne care s-au perindat la conducerea țării, în ultimii 35 de ani, chiar a fost misiune imposibilă.  Și nu a fost ușor nici pentru noi să construim un Spital la standarde europene, în primul rând pentru că legislația în materie de construcție de spitale era una învechită, cu norme și standarde complet neactualizate și inadaptate tehnologiei și materialelor folosite în zilele noastre.

A fost o permanentă bătălie să găsim calea de a ne încadra în normativele învechite și a aduce totuși cea mai bună tehnologie și cele mai bune materiale în acest Spital. Am avut șansă să lucrăm cu specialiști care și-au dorit alături de noi să reușim, care au căutat soluții și au pus multă pasiune în acest proiect. Arhitecta Raluca Șoaita are meritul de a fi proiectat un Spital din viitor, un Spital în care copiii își pot trăi copilăria, în care se pot juca și chiar bucura, un Spital în care nu doar te faci bine, dar te și simți bine.

Carmen: Construirea Spitalului a însemnat și încă înseamnă construirea de relații cu toți cei pe care ne-am dorit să-i implicăm în acest proiect. Acest Spital își va atinge potențialul și va salva vieți atunci când toți stakeholderii lui vor adopta schimbarea. Și vorbesc aici de autorități, de personalul medical, tehnic, administrativ,de  managementul spitalului. Încă suntem tributari mentalității: aici, la noi, nu se poate. Ba se poate. Și asta încercăm să demonstrăm în fiecare zi cu un consum imens de resurse. Merită? Da. Am simțit asta când primul copil a intrat pe ușile liftului din noul Spital. Fetița plângea de stres, probabil, mie mi-au dat lacrimile, dar inima atunci mi-a spus: a meritat. Fiecare clipă în care am simțit că nu mai pot, fiecare zi în care am înjurat printre dinți, fiecare zi în care poate m-am uitat urât la oameni și la mine. A meritat. Și merită să ezit când îmi e greu, să mă îndoiesc, dar să nu mă opresc.


Credit foto: George Calin

 

Mobilizarea a peste 350.000 de donatori 

Oana: Cred că românii au rezerve nebănuite de bunătate, de solidaritate și de dorința de a ne fi mai bine. Vedem asta atunci când se întâmplă drame colective sau când lucrurile nu merg bine la nivel politic: am văzut-o la Colectiv, în pandemie și la OUG 13. Ce a reușit însă să genereze acest proiect e dincolo de ceea ce știam despre români până acum, e poate pentru prima oară când sute de mii de oameni s-au unit pentru a construi, pentru a dovedi că se poate, că suntem în stare să facem lucruri mari, deși zeci de ani ni s-a inoculat celebrul „nu se poate”.

Cred că noi, ca popor, am crescut, am ajuns la momentul acela în care avem nevoie de proiecte comune, care să ne inspire, care să ne dea speranță, care să ne ajute să vedem luminița de la capătul tunelului. #NoiFacemUnSpital asta a însemnat, cred, pentru cei peste 350.000 de oameni, speranță. Dincolo de ce înseamnă proiectul pentru copiii bolnavi de cancer și de alte boli grave, spitalul acesta e un fel de restart pentru societatea românească, un fel de conștientizare a forței pe care o avem când suntem împreună.

 

Un bilanț impresionant

Oana: Acum pare incredibil să spunem asta, dar nu am plecat cu gândul să construim un spital. Inițial am vrut să renovăm secția de oncologie pediatrică de la Spitalul Marie Curie, acolo unde 30 de copii și mămicile lor (atunci când secția era ocupată la capacitate maximă) împărțeau doar două toalete și un duș, la capătul holului. Acolo unde se stătea, efectiv, la coadă la duș, dimineața și seara. Discutând cu arhitecta proiectului, Raluca Șoaita, ne-am dat seama că infrastructura clădirii existente nu ne permitea să recompartimentăm spațiul și să creăm grupuri sanitare în fiecare salon. Soluția pe care ne-a dat-o ea a fost simplă: trebuie să construiți o nouă clădire.

Zis și făcut, am plecat la drum cu planul pentru o clădire de 3 niveluri dedicată strict secției de oncologie care să includă și prima secție de radioterapie pediatrică. Încrederea pe care am primit-o în timp și nevoile foarte mari ale Spitalului Marie Curie ne-au determinat să extindem proiectul. După discuțiile cu managementul spitalului și cu echipa medicală, ne-am dat seama că este nevoie și de un bloc operator nou și de spații noi pentru secțiile de neurochirurgie, chirurgie și terapie intensivă. Astfel, proiectul a ajuns la 9 niveluri și aproximativ 12.000 metri pătrați. Din fericire, încă de la început am obținut aprobare de construire pentru înălțimea maximă permisă.

Am spus prima dată #NoiFacemUnSpital după o discuție cu Paula Herlo, cea care ne-a susținut încă de la început, alături de Alex Dima și Tudor Chirilă. Povesteam despre provocările și nevoile identificate și am spus, mai mult în glumă, nu putem noi să facem un Spital? Susținerea pe care a primit-o acest proiect a fost incredibilă și este o susținere care ne onorează și ne responsabilizează în egală măsură. #Noi sunt, de fapt, peste 350.000 de donatori persoane fizice și peste 8.000 de companii care au pus o cărămidă la acest proiect.

Pe lângă Spitalul de 9 niveluri, Dăruiește Viață a construit la Marie Curie și o centrală termică de peste 2.000 metri pătrați care deservește atât Spitalul nou cât și actualul Spital Marie Curie, și include centru de date și spații de birouri tehnice, cât și o stație de epurare ape menajere. În acest moment, Spitalul este funcțional - aici sunt tratați copii în secțiile de oncologie, chirurgie, neurochirurgie, terapie intensivă, iar blocul operator, cu 5 săli de operație, este, de asemenea funcțional.

Noi mergem mai departe cu proiectul pentru Campusul Medical Pediatric pentru ca toți copiii care ajung la Marie Curie să beneficieze de aceleași condiții de tratament și cu demersurile pentru operaționalizarea secției de radioterapie pediatrică printr-un proiect pilot în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Spitalul Marie Curie.

 

Un proiect al tuturor

Carmen: Transparență și rezultate vizibile sunt cele două ingrediente care credem noi că au convins atât de mulți oameni să se alăture inițiativei #NoiFacemUnSpital. În momentele mai dificile, știu că primeam mesaje de la donatori că ei sunt dispuși să-și apare cărămida. Pentru că acest proiect este al tuturor, este dovada că se poate construi și în România și că se poate să aducem schimbări de impact atunci când ne aliem în jurul unei cauze.

Dăruiește Viață a comunicat progresul proiectului printr-un Jurnal de Spital și un Jurnal de Șantier actualizat lunar, a arătat mereu care au fost etapele în care am ajuns și dificultățile pe care le-am întâmpinat, iar pe daruiesteviata.ro donatorii au putut urmări în orice moment rapoartele de activitate și ce s-a întâmplat cu banii lor. Să faci un spital este o șansă unică în viață, la fel și să poți spune că ești parte din acest proiect de țară, acest proiect care arată că și în România se poate.

Totodată, ne-au ajutat extrem de mult și toți susținătorii persoane publice care ne-au fost alături și care ne-au ajutat să ducem mesajul nostru la cât mai mulți oameni.

 

Implicarea civică în România

Oana: Eu cred foarte mult în forța pe care o are cetățeanul atunci când își cunoaște drepturile și când cere să-i fie respectate. Cred că, o dată ce ne dăm seama, că vocea noastră trebuie să fie ascultată și că autoritățile și politicienii sunt acolo pentru a deservi binele comun, avem o forță incredibilă. Dar sunt conștientă că lucrurile nu vin de la sine - această forță se câștigă. Este nevoie de o implicare și de o luptă permanentă pentru a ne apăra drepturile și pentru a cere să fim tratați cu respect. Astăzi poate ești singur, dar mâine mai vine un prieten sau un vecin, iar vocea voastră devine mai puternică. Împreună îi puteți trage la răspundere pe cei pe care i-ați votat pentru a face ceea ce este de datoria lor prin funcția pe care și-o asumă.

Carmen: Pentru mine, implicarea civică este un fel de igienă personală, la fel ca spălatul pe dinți. Așa cum ai grijă de corpul tău, cred că este esențial să ai grijă și de ce se întâmplă în exterior cu comunitatea în care trăiești.

 

Sfaturi pentru societatea civilă

Carmen: Am învățat să am răbdare. Am învățat că să greșești e normal. Am învățat să îmi ascult instinctele. Și să privesc din mai multe perspective. Am construit un spital și ne-am construit și pe noi. Nu poți face o schimbare în societate fără să te schimbi pe tine. Asta e lecția cea mai dură pe care am învățat-o.

Oana: Să persevereze este recomandarea mea, oricât de greu ar fi și oricât de multe uși se pot închide. Ceea ce au reușit și reușesc să facă ONG-urile în România este extraordinar, iar în multe cazuri fac treaba pe care statul este incapabil să o facă. Așa că este esențial să mergem mai departe și să ne regrupăm, să ne strângem forțele atunci când este greu pentru a continua și mâine. Ce am învățat eu este că nu toate lucrurile pot fi în controlul nostru și că schimbarea se face cu pași mici și cu multă perseverență.

 

Aspectele semnificative ale proiectului #NoiFacemUnSpital 

Oana: La nivel de implementare, aș spune lucru cu specialiști și consultarea cu cei care au făcut anterior și au învățat din proiecte similare. Apoi, o înțelegere foarte bună a nevoilor și a modului în care pot oferi o soluție care să aibă impact pe termen lung, care să aducă o schimbare semnificativă. Și, desigur, încredere în visul lor și în forța proprie de a-i convinge și pe ceilalți să se alăture.


Credit foto: Catalin Georgescu

 

Motorul implicării 

Carmen: Totul a pornit de la respect. Avem respect pentru donatorii și sponsorii noștri. Ei sunt cei alături de care ne putem duce misiunea mai departe. Și atunci ne folosim de toate instrumentele pentru a le arăta donatorilor noștri respectul nostru. Ne gândim mereu cum să le facem misiunea lor mai ușoară. Cum să le fie ușor să se implice. Așa a apărut platforma de strângere de fonduri: daruiesteviata.ro. Pe această platformă donatorii și sponsorii găsesc toate instrumentele de donare și sponsorizare. Persoanele fizice pot dona online, pot să își organizeze ziua de naștere (ce poate fi mai frumos decât să îți faci cadou implicarea prietenilor pentru a-i susține pe copii?), pot dona in memoriam (poți da sens unei experiențe grele prin care ai trecut și pe care nu o poți schimba), își pot face abonament (să facă o faptă bună lunar, fără a-și mai bate capul ca să-și amintească dacă au donat sau nu luna asta), pot face cadouri acțiuni la proiectele noastre. Companiilor le ia două minute să să-și semneze contractul online și apoi să-l primească semnat și de noi, cu număr de înregistrare.

Există pe site secțiunea Acțiunile tale în care vezi cum au fost investiți banii tăi și câte vieți ai salvat.

De asemenea, tot pentru transparență și din respect pentru încrederea care ne este acordată, pentru că cei care investesc bani lor în proiectele noastrei de fapt investesc încredere, suntem o asociație care e auditată în fiecare an de unul din cei mai mari auditori din România. Există, de asemenea, pe site, rapoarte anuale care oferă o retrospectivă a activităților noastre și a banilor investiți. Încrederea e motorul care adduce, dar mai ales ține oamenii împreună.

 

Planuri pentru viitorul apropiat

Carmen: Ce e fascinant la proiectele noastre e că ele ne educă. Deși misiunea noastră e să facem mai bun sistemul de sănătate, simt că reușim prin ceea ce facem să inspirăm și să aducem know how: nu doar la nivel de Spital, ci și la nivelul celor care se implică sau chiar și a celor care stau pe margine.

Inițiativele Dăruiește Viață înseamnă dincolo de parteneriat cu societatea civilă și un parteneriat cu autoritățile. Poate nu azi. Dar sigur mâine. Acest proiect ne aduce împreună. Pentru un Campus Medical Pediatric cum n-a mai existat până acum în România. Pentru un centru comprehensiv de tratament al cancerului la copii. Primul din România. Pentru creșterea șansei la viață a copilului bolnav de cancer și pentru creșterea calității actului medical prin colaborări internaționale pe termen lung. Căci acesta este viitorul pentru România, țară europeană.

Oana: Pentru aceasta, propunem Ministerului Sănătății un proiect pilot pentru a testa un alt fel de a face management, bazat pe criterii de guvernanță corporativă și guvernanță medicală. Un mod de a vedea cum putem fi eficienți și oferi servicii medicale la cele mai înalte standarde. Suntem în discuții avansate pe acest subiect și sperăm să avem o rezoluție cât de curând.

 

#NoiFacemUnSpital împreună 

Carmen: #NoiFacemUnSpital înseamnă împreună. ONG-uri și autorități, ONG-uri și comunități. Naționale și internaționale. Spune că deși până acum am stat cu capul în nisip și n-am cerut sprijin de la cei de lângă noi, atunci când am făcut-o, atunci când am realizat că doar împreună putem face ceva măreț, că doar prin colaborare și nu individual putem răzbate, am reușit. Asta simt eu că spune povestea acestui vis despre mine și despre toți cei ca mine, despre toți cei din jurul meu.

 

Motivele implicării în #NoiFacemUnSpital"

Carmen: Încredere. Încrederea ne-a adus împreună și ne-a dat speranța și energia să spunem: acum se poate. Și să trecem la acțiune.

 

Lecții din experiența #NoiFacemUnSpital

Carmen: Am învățat împreună că se poate. Am învățat să gândesc mare, să îndrăznesc. Am învățat să cred în visul meu chiar și atunci când știu că visul meu nu se va îndeplini în cursul vieții mele. Am învățaț să am răbdare cu mine și cu ceilalți. Să-mi dau timp și să dau și celorlalți timp. Învăț în fiecare zi că lucrurile mari se întâmplă doar dacă îți iei alături cei mai buni parteneri.

Am îndrăznit și am reușit. Am îndrăznit și uneori nu a ieșit. Dar nu m-am descurajat. Am învățat, poate cel mai important, e să mănânc elefantul pe bucățele. Să mă opresc atunci când totul aproape pare pierdut. Dar să nu abandonez. Am învățat că pot mereu să o iau de la capăt atunci când îmi pun întrebarea: de ce fac ceea ce fac?

 

Următorul Capitol

Carmen: #NoiFacemUnSpital s-a metamorfozat în #NoiFacemUnCampusMedical Pediatric. În luna aprilie 2024 am donat clădirea și echipamentele Spitalului Marie Curie. Misiunea noastră însă nu se oprește aici. Clădirea și echipamentele sunt extrem de importante, însă ele vor salva vieți doar dacă ne gândim și la echipele medicale, echipa administrativă și echipa managerială a spitalului. Training-uri, observership-uri, fellowship-uri, twinning, echipe multidisciplinare. Toate acestea pentru ca toți copiii care se vor trata la Spitalul Marie Curie să aibă aceleași șanse la viață pe care le au copiii care se tratează în vestul Europei sau în America. În acest scop Spitalul Marie Curie, cu susținerea Dăruiește Viață,  a încheiat parteneriate cu cele mai mari clinici din lume dedicate tratării cancerului la copii: Prinses Maxima Centrum din Utrecht, Olanda și St. Jude Children’s Research Hospital, din USA.

Frumusețea acestui proiect este că avem, pentru prima dată în România, locul în care există speranță pentru copilul bolnav de cancer. Este primul loc în care există infrastructura necesară pentru o abordare multidisciplinară a acestei boli. Este primul loc în care copilul bolnav de cancer va putea face toate tratamentele de care are nevoie fără a fi nevoie să fie mutat cu ambulanța, de la un spital la altul pentru diferite proceduri medicale. E locul în care există posibilitatea să facă chimioterapie, dar și intervenții chirurgicale, neuro-chirurgicale sau ortopedice, se va putea face și transplant de celule stem și radioterapie, inclusiv cu sedare.

Sunt încă mulți pași de făcut, dar foarte important e că am început să facem acești pași cu ajutorul partenerilor internaționali.

În același timp viziunea noastră e să oferim sprijin și pentru dezvoltarea părții de cercetare, pentru că da, asta înseamnă să faci medicină și pentru că da, asta înseamnă campus medical.

În planurile noastre există și posibilitatea de a continua să investim și în infrastructură: vom începe, după finalizarea discuțiilor pe care acum le avem cu spitalul, planurile pentru construcția celei de a doua clădiri. Aceasta va permite ca toate specialitățile medicale ale spitalului Marie Curie să se mute în spații noi. În plus, în a doua clădire, vrem să mutăm și farmacia, laboratorul și depozitul de medicamente și materiale sanitare.

Faza a treia a proiectului va însemna consolidarea clădirii vechi a spitalului și transformarea ei în spații pentru cercetare, training și hotel pentru părinții și copiii care vin din provincie.

E o viziune pe termen lung, e un proiect imens, pe măsura cauzei în care credem: aceea de a dărui mai departe viață. Pentru că nu există cauză mai bună decât viața.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related