După ce a putut fi văzut pe marile ecrane, filmul documentar AMAR ajunge și în închisori. Prima proiecție a avut deja loc la Penitenciarul Giurgiu, unde deținuții au putut discuta la finalul proiecției cu regizoarea Diana Gavra și Amar Răducanu, protagonistul filmului. Următoarele proiecții sunt programate la penitenciarele din Arad și Timișoara, urmând ca și alți deținuți din țară să poată urmări filmul în perioada următoare.
„În pofida părerilor cu care m-am întâlnit de destule ori, penitenciarele din România au un rol important în reabilitarea deținuților, desigur acolo unde aceștia își doresc acest lucru, și dacă e să luăm exemplul protagoniștilor filmului, putem spune că sunt eficiente în procesul de dezintoxicare dar și reintegrare.”, spune Diana Gavra.
Proiectul este derulat cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, a Direcției Naționale de Probațiune și a Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Filmul va putea fi vizionat peste vară și de spectatorii aflați în libertate într-o serie de proiecții speciale ce vor fi anunțate în scurtă vreme pe pagina Pintadera Film.
AMAR prezintă o serie de hoți de buzunare care au ridicat această activitate la rang de artă. Pătrundem în viața lor personală și profesională și descoperim mentalitatea și spiritul care stau în spatele furturilor de acest tip. Cunoaștem poveștile unor oameni care provin din medii defavorizate, care au avut adicţii, care au crescut pe străzi sau oameni care au ajuns să cunoască pe propria piele sisteme, legislații și condiții de detenție din diferite penitenciare ale Europei. Unii sunt incurabili, alții au ajuns să fie integrați de sistemele sociale din alte țări, au învățat să scrie și să citească, au o viață socială, au o locuință şi își ocupă timpul constructiv.
Filmul a fost prezentat în 2023 la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Sibiu unde a fost distins cu Premiul pentru perspective noi și a fost apreciat deopotrivă de către public și presă: „autenticitate maximă” a scris Costi Rogozanu pentru Libertatea, iar Oana Zamfir l-a descris ca fiind „unul dintre cele mai bune filme documentare românești pe care le-am văzut în ultimii ani” pentru Republica.
Protagoniștii: Amar Răducanu (Mihai Bănica), Zorică Lazăr (Zorro), Jean Marin (Jean Bossul), Marian Lică (Mary Capace), Vasile Laurențiu Dumitru (Ștampilă Jr.), Bogdan Ionel Niculae (Bogdan), Mihai Filip (Bebe) și Mangulea Daniel (Samir) sunt urmăriți pe parcursul unui an prin tribunale, secții de poliție, dar și în activitatea lor prin Spania, Germania sau Marea Britanie.
AMAR este o producție Pintadera Film și Pro Omnia Cinema realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Directorul de imagine al filmului este Marius Panduru, imaginea fiind semnată de Rareș Dima, Lóránd Márton, Ștefan Comănescu, Alexandru Mavrodineanu, Gabriel Scoarță, Andrei Petrea, Radu Strîmbeanu, iar montajul de Eugen Kelemen și Monica Pascu. Producătorul filmului este Diana Gavra.
AMAR este distribuit în România de Pintadera Film și a avut premiera pe marele ecrane pe 8 martie 2024.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Direcția Națională de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor
Parteneri: Die Deutsche Kneipe, Rock School, Bandera Verde
Parteneri media: Radio TANĂNANA, IQads, SMARK, Ziarul Metropolis, LiterNet, MovieNews, CineFan, AARC – All About Romanian Cinema, Munteanu Recomandă, Cinefilia