Ana Roxana: Nu mă interesează să fie comercială muzica mea. Vreau să mă ungă pe mine la suflet în primul rând

Ana Roxana: Nu mă interesează să fie comercială muzica mea. Vreau să mă ungă pe mine la suflet în primul rând

Ana Roxana nu se consideră un produs muzical, este ea însăși și e important să rămână așa. Versurile sale sunt inspirate din adâncul sufletului și din propriile trăiri. A plecat din România în 2008 pentru a-și face doctoratul în Olanda, iar după seri de jam și cântat alături de corul facultății, a pus mâna pe ukulele, a închiriat un teatru și a apărut și primul concert live.

"Pe viitor îmi doresc să fiu pe scenă mai des, dar totul cu măsură :). Și poate să am și alți muzicanți cu mine pe scenă. Ca repertoriu nu e o problemă, pentru că am extrem de multe cântece și nu le pot cânta pe toate într-un concert de durată normală", spune Ana.

Muzica este parte din vindecarea ei și este într-un continuu balans între proiectele personale, job și sunet. I-ar plăcea ca de partea de promovare să se ocupe altcineva. Important e să rămână conexiunea cu universul și restul vine de la sine. Povestea Roxanei, din cărucior până în prezent, mai jos.

 

Roxana și muzica

Muzica a fost parte din viața mea de mic copil. Bunica mi-a povestit că fiind în cărucior îmi cântam singură cântece. Apoi am cântat mulți ani în corul de copii radio și apoi în corul școlii. În liceu am început să cânt solo. Am urmat un an de lecții de canto în clasa a 10-a și așa mi-am dat drumul la voce. În liceu am compus niște cântece și am și înregistrat la un studio în facultate în primii ani. Am cântat temporar și în niște trupe, dar atunci la mine focusul era pe studii.

După ce am terminat Politehnica m-am mutat direct în Olanda pentru a face doctoratul în Delft, și acolo am activat în corul de jazz al studenților și în diverse seri de jam session. În principiu deci în sfera jazz și bossa nova. Turning point a fost în 2019/2020 după ce m-am îmbolnăvit a doua oară de cancer la sân. A fost o pauză lungă în timpul tratamentelor, timp în care am și făcut o căutare de suflet. Și în primăvara 2020 când am făcut programul din cartea the Artist’s Way de Julia Cameron, am deblocat artistul. Atunci am început să aud muzică din diverse gânduri și să compun cântece. Și m-am apucat rapid și de partea de producție. A fost și un mod de a procesa și exprima trăirile mele legat de boală și vindecare. Muzica e parte din vindecarea mea.

A durat ceva să îmi recuperez energia, să adun skills și încredere. În august 2021 am avut impulsul să cumpăr un ukulele și în octombrie 2021 am închiriat un teatru mic și am dat un concert solo voce și ukulele de o oră jumate cu cântecele mele. A urmat o pauză apoi pentru că m-am mutat și am avut o groază de renovări la casă. Dar la sfârșitul lui 2022 m-am decis să mă concentrez din nou pe muzică. Am găsit un producer local cu care pot lucra bine și cu ajutorul lui am început să îmi finalizez piesele și să le lansez. A fost un pas foarte important pentru că îmi doream pe cineva care să nu se bage să îmi strice producțiile. Și cu Rogier optimizăm producțiile, mixăm și masterizăm. Nu mă interesează să fie comercială muzica mea. Vreau să mă ungă pe mine la suflet în primul rând :).

 

Cum ai descrie stilul tău

Stilul meu este clar al meu. Subconștient e format de toți anii în care am ascultat o paletă foarte largă de muzică și încă ascult. Are o parte artistică, dramatică, clară. Este minimalist aș zice. Îmi place să mă joc cu vocea foarte mult și să o folosesc pentru a crea diverse straturi în loc de instrumente. Versurile sunt destul de compacte și directe, asta pentru că și eu sunt o persoană directă, fără povești lungi.

 

Cât de greu este să fii artist solo

Cred că a fi artist independent este o aventură și poate fi copleșitor când ai prea multe lucruri pe care trebuie să le gestionezi tu însuți. Vreau ca în viitor să am mai multe persoane implicate în proiectul meu muzical. Dar ceea ce e important pentru mine este să pot să mă exprim artistic și creativ așa cum vreau eu. Nu îmi place să mi se spună ce să fac. Deci trebuie să fie o potrivire cu aceste persoane.

Provocarea este e de a gestiona serviciul cu proiectul muzical, cu alte interese și cu viața personală. Partea de promovare e și ea o provocare într-o lume care este înecată în informație digitală. Aceasta mi-ar plăcea să fie gestionată de altcineva.

 

Publicul olandez

Publicul olandez este variat. Le place să meargă la concerte. Cred că sunt foarte multe concerte și festivaluri și mai bine organizate. Eu locuiesc în Arnhem. Sunt plecată din 2008 din România.

 

Pe când un concert în România? 

Un concert în România ar fi fain. Cine știe, poate la anul :) Eu nu prea am concerte momentan. Mă ocup mai mult de partea creativă. Nu am energie să le fac pe toate.  Pe viitor îmi doresc să fiu pe scenă mai des, dar totul cu măsură :).  Și poate să am și alți muzicanți cu mine pe scenă. Ca repertoriu nu e o problemă, pentru că am extrem de multe cântece și nu le pot cânta pe toate într-un concert de durată normală.

 

Piesele care au prins cel mai bine

Reach-ul meu nu este încă mare și văd că fiecare apreciază o piesă mai mult sau mai puțin în funcție de backgroundul personal. Pentru piesa Sea Of Change am avut două interviuri cu niște bloguri de muzică și au apărut fragmente și în emisiunea Noi Românii a lui Mircea Radu. Și ultimul single “I Run” a fost la radioul național olandez într-o emisiune.

 

Ce te inspiră 

Inspirația pentru cântece vine pur și simplu din adâncurile sufletului și e legată de experiențele și trăirile mele, uneori și din impresii lăsate de experiențele altora. Prin a le pune în cuvinte și muzică, are și un rol de catharsis pentru mine, și de empowerment și mă simt fericită. Și asta transmite și altora din ce văd :).

 

Procesul de compoziție 

La mine procesul se întâmplă spontan, natural și jucăuș :). Și înregistrez pe mobil când îmi vin melodii în cap. Uneori sunt obsedată de o nouă melodie și aud numai asta și se formează repede. Alteori revin asupra ei altă dată, poate și luni după și se termină de format atunci.

Am devenit mai eficientă cu partea de producție în timp, dar depinde de la cântec la cântec cât timp petrec. Dar în principiu nu foarte multe zile. De exemplu pentru “I Run” mi-a luat jumătate de zi producția. E un cântec scurt :).

Apoi optimizarea, mixajul și masterizarea iar durează diferit la fiecare cântec în funcție de cât de lung e, și ce instrumente am, și câte straturi de voci diferite.  Partea asta o fac împreună cu altcineva.

 

Imaginea & Social Media

Nu mă consider ca pe un produs. ANA ROXANA sunt eu și este important să fiu eu însămi. Apoi mesajul pe care vreau să-l transmit este important și combinația dintre imagine și sunet contează foarte mult. Din păcate nu este momentan posibil să realizez tot ce-mi trece prin cap din lipsă de timp și resurse, dar încerc pe cât posibil să exprim ce vreau să exprim cât mai complet și autentic. Pe social media am decis să fiu mai spontană pentru că nu mi se potrivește un program de postare fix. Go with the flow.

 

Călătoria în junglă

Excursia în Peru a fost magică și m-am reîncărcat cu energie. Am realizat aici cât de important este pentru mine să fiu spontană și să nu forțez lucrurile când simt că nu este ok pentru mine. Cel mai important este că am această conexiune directă cu universul prin intermediul muzicii și vreau să mă bucur de ea și să o explorez. Și restul poate urma apoi.

 

Ce urmează

Vor urma noi cântece și ulterior și albume dar după cum am zis, va fi mai spontan. Vor alterna compoziții noi cu vechi și le voi grupa pe teme în albume. Așa e mai aliniat cu energia mea și corect pentru mine. Am prea multe cântece… peste 30… și aș vrea să le termin pe toate, plus că îmi tot vin cântece noi… se adună. Și vreau să mă gândesc și la niște concerte în viitor. Trebuie să văd cum e mai bine să abordez acest capitol.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related