Universul șahului este o sursă infinită de inspirație pentru cei de la K not K. Mesajul lor pentru fanii ieșeni care vor veni la Rocanotherworld să-i vadă este să se ferească de muzica plictisitoare. E una din trupele românești care a reușit să călătorească mult în afară, așa că i-am luat la întrebări înainte de a participa la festivalul din Iași care se desfășoară în aceste zile.
"După un concert, am fost ușor accidentați în timp ce traversam regulamentar pe o trecere de pietoni. Șoferul ne-a zis “fac orice, numai să nu chemați poliția”. I-am cerut să ne plătească un taxi până în următorul oraș unde aveam concert a doua zi, vreo 300 km distanță", povestesc cei de la K not K.
Despre imagine, stilul abordat, AI și compoziție, cu șahiștii K not K.
Povestea din spatele K not K
Prin anii ‘80, doi jucatori de sah, Kasparov si Karpov, se duelau pentru supremație. La un campionat au jucat vreo 64 de meciuri - toate remize, niciunul nu reușea să câștige. Din povestea asta vine numele nostru.
Am conceput proiectul ca pe un joc de șah muzical, dansant și pe alocuri halucinant:).
Genul vostru muzical
Un synth-pop nostalgic-optimist cu nuanțe jazzy-orientale.
Publicul ideal
Intelectual :)
Locuri speciale în care ați cântat
Hmm, pe lângă scenele de festival sau cluburi, am cântat și în tot felul de locații neobișnuite, de exemplu pe vaporașul turistic de pe râul Spree în Berlin, într-un turn feroviar în Slovenia, într-un han rămas neschimbat de la 1800 în Letonia, într-un azil de seniori în București, în toaleta unui restaurant din Viena unde se țineau lunar concerte.
Un loc foarte special pentru noi e barul unui sătuc din sudul Franței, unde am mers în fiecare vară, 3 ani la rând. Satul are populație oficială de vreo 300 de oameni dintre care vreo 150, inclusiv primarul, veneau de fiecare dată la noi la concert:) Cum am ajuns pe acolo... după un concert la Lyon la care a fost și un cetățean din satul respectiv.
Cum am reușit să ne plimbăm așa mult pe afară? A contribuit și instinctul de exploratori, și rețeaua proprie de contacte care creștea după fiecare concert, de la an la an, și desigur sound-ul nostru mai electronic-exotic care a prins bine afară.
O întâmplare mișto din turneu
O sa ne scriem memoriile la un moment dat:) După un concert, am fost ușor accidentați în timp ce traversam regulamentar pe o trecere de pietoni. Șoferul ne-a zis “fac orice, numai să nu chemați poliția”
(El însuși era polițist, în afara serviciului) I-am cerut să ne plătească un taxi până în următorul oraș unde aveam concert a doua zi, vreo 300 km distanță.
De unde îți tragi inspirația de zi cu zi
Universul șahului e un izvor nesecat :)
Influența AI-ului în muzică
Ne place sau nu, AI-ul începe să fie parte din viața noastră, o să aducă multe chestii dubioase dar și altele bune! Faza e că AI-ul poate fi oricând genial în studio, dar pe scena live nu prea văd cum s-ar putea descurca.
Procesul de compoziție
Durata variază, depinde. Poate ceva mai neobișnuit este că noi testăm live piesele înainte să le producem în studio. Multe au fost modelate, dezvoltate (și chiar abandonate:) în funcție de reacția audienței de la concerte.
Imaginea
Ni se pare important să fim atenți la detalii și să avem o imagine coerentă estetic. Colaborăm uneori cu stiliști, designeri, regizori, care ne împărtășesc viziunea.
Cu ce gânduri veniți la Rocanotherworld
Ne e dor de Iași, nu am mai fost de ceva vreme. O să venim cu câteva piese absolut noi, încă neînregistrate, pe care le vom cânta în premieră la Rocanotherworld.
Un mesaj pentru fanii din Iași
Stay away from boring music!
Pe unde vă mai vedem în perioada următoare
Avem o colaborare cu o formație japoneză la TIFF Cluj. Apoi în Austria și Ungaria la Ozora Festival. Pregătim un tur în Norvegia, Suedia, Finlanda + Țările Baltice în toamnă.
Și apoi o escapadă în Elveția.