ȘI festival, ediția a IV-a | 8 zile cu peste 70 de evenimente culturale gratuite la 2 Mai

ȘI festival, ediția a IV-a | 8 zile cu peste 70 de evenimente culturale gratuite la 2 Mai

Între 20 și 27 iulie, în stațiunea 2 Mai, va avea loc a patra ediție a ȘI festival (fostul Festival de Teatru și Film „Șerban Ionescu”), sub tema și tu. și eu. și împreună. Timp de 8 zile, turiștii de pe litoral și membrii comunităților locale sunt așteptați să participe la peste 70 de evenimente culturale cu intrare liberă, grupate în 5 secțiuni de TEATRU, FILM, EXPO, CONCERT și FORUM. Anul acesta, ȘI festival reunește, la malul Mării Negre, mai bine de 150 de artiști de toate vârstele și din întreaga țară. 

și noutăți.

După trei ediții în care s-a impus ca manifestare unică în spațiul cultural românesc, Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” revine în atenția publicului sub un alt nume, ȘI festival, dar și cu o mulțime de evenimente în premieră.

A patra ediție marchează inaugurarea unei a doua săli de spectacol dedicate teatrului profesionist. Astfel, în sala de sport a Școlii Gimnaziale din 2 Mai se vor juca, în afara competiției, 5 spectacole produse de Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic și Teatrul Metropolis. Alte noutăți pe care le rezervă ediția din 2024 sunt proiecția primului film internațional (La Chimera, regia Alice Rohrwacher), o serie de dialoguri interdisciplinare cu personalități culturale și științifice, două ateliere cu tineri artiști, coordonate de scenografa Velica Panduru și dramaturgul Peca Ștefan, dar și un eveniment In Memoriam Vladimir Găitan.

și concert.

Așa cum și-a obișnuit publicul, ȘI festival aduce la 2 Mai și o serie de concerte cu artiști care interpretează genuri muzicale distincte. Pe 20 iulie, după deschiderea oficială, vor concerta două trupe de rock alternativ: 7th Boulevard și FiRMA. Pe 24 iulie, Ada Milea și Bobo Burlăcianu se întorc la ȘI festival pentru un eveniment muzical și mai spectaculos decât cel al ediției anterioare, alături de Cristi Rigman și Anca Hanu. Celebra formație AZUR va închide a patra ediție cu un concert de neuitat.

și teatru. și film. și mare.

ȘI festival își continuă misiunea de a promova creatorii debutanți prin secțiunea competițională de teatru și film. 7 spectacole și 10 scurtmetraje, realizate de absolvenți din ultimii 4 ani ai facultăților cu profil artistic din România, vor fi urmărite atât de publicul din 2 Mai, cât și de un juriu unic, iar peste 60 de tineri artiști vor trăi experiența ȘI festival, bucurându-se de 8 zile la malul mării. Din juriul ediției a patra fac parte actorul Adrian Nicolae, actrița Corina Moise și regizorul Matei Lucaci-Grunberg. În urma vizionării spectacolelor și scurtmetrajelor, cei trei jurați vor oferi două premii colective și șase premii individuale.

Pe lângă spectacolele din competiție și cele de la sala nouă, secțiunea TEATRU mai include un spectacol de improvizație, Meciul de Comedie, de la Teatrul de Stat Constanța, și un spectacol de jonglerie și acrobații al performerului Vlad Benescu, ambele jucate în aer liber, în Curtea Taberei de Agrement din 2 Mai. În secțiunea FILM se mai regăsesc lungmetraje ca Libertate (regia Tudor Giurgiu), Horia (regia Ana-Maria Comănescu), Reconstituirea (regia Lucian Pintilie) și documentarul Nasty.

și expo.

Cele mai așteptate evenimente ale secțiunii EXPO sunt vernisajul expoziției de instalații de artă create de 10 tineri designeri, scenografi și arhitecți, sub coordonarea Velicăi Panduru și expoziția fotografului Adi Bulboacă. În paralel, Wanda Hutira și Comunitatea 156 vor da culoare stațiunii 2 Mai prin realizarea unor noi lucrări de artă murală.

și forum.

Pe fundalul valurilor mării, discuțiile cu tinerii creatori de teatru și de film, din cadrul secțiunii FORUM, vor fi moderate de Daria Ancuța, una dintre cele mai tinere și puternice voci ale jurnalismului cultural din România. În completarea acestora, Alina Epîngeac, critic de teatru, va modera o masă rotundă cu juriul ediției a patra, dar și un dialog dedicat memoriei actorului Vladimir Găitan, în prezența actrițelor Gloria Găitan, Ileana Popovici și Magda Catone. Edda Coza, directorul de viziune și comunicare al ȘI festival, va modera un dialog cu profesorul Georgian Mazerschi și Comunitatea 156 și o dezbatere cu tema „Perspective și inițiative în spațiul cultural românesc”.

În continuarea parteneriatului cu Librăriile Humanitas, caravana Cartea pe Roți va ajunge și în 2024 la 2 Mai. Vizitatorii, turiștii, localnicii și tinerii artiști vor avea prilejul de a-și îmbogăți bibliotecile cu cele mai recente titluri din colecțiile acestora.

și tu. și eu. și împreună.

Tema ediției a patra este o invitație de a descoperi în ce măsură pot arta și cultura să-i unească pe oameni în ciuda tuturor diferențelor care îi separă. Evenimentele din acest an explorează fenomenul alienării sociale și al singurătății. Se vor pune multe întrebări și se vor căuta și mai multe răspunsuri posibile, prin artă, cultură și dialog, la malul mării și la ȘI festival.

ȘI festival
organizat de Asociația Culturală Șerban Ionescu
co-finanțatori: Ministerul Culturii, AFCN, Consiliul Județean Constanța
cu sprijinul: Primăria Comunei Limanu prin programul Cultura la Liman
co-producător: Teatrul de Stat Constanța
parteneri culturali: Teatrul Excelsior, Teatrul Metropolis, Apollo111, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Librăriile Humanitas
sponsor principal: Dedeman
sponsori de tradiție: NIRO Investment Group, Volvo România, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, ALOUETTE, Forest Trans International, Flash Lighting Services, Purple Med, Curious bunch, Paralela45, Conacul Archia, Aqua Carpatica, Crama Oprișor, Navrom Shipyard
parteneri media: AARC, Bookhub, Daily Magazine, Filme-cărți.ro, Happ.ro, IQads, KroniKool, LiterNet, Litoral Press Media, Mangalia News, Ziarul Metropolis, Zile și nopți

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related