Cititul, colecționatul semnelor de carte, călătoriile, actoria, scrisul. Georgiana Proca, Senior Client Manager RAN Communication Agency, are multe pasiuni în afara jobului, iar hobby-ul ei principal este chiar acesta: să încerce lucruri noi, să iasă din zona de confort și să își înfrunte temerile.
"Toată viața mea este o pasiune: social media, cititul, colecționatul semnelor de carte, călătoritul, actoria, scrisul. Am avut și am în continuare o viață echilibrată fix prin intermediul tuturor activităților pe care încerc să le am cât mai constant", spune Georgiana.
Vorbim cu ea în continuare despre curiozitatea de a experimenta domenii noi și cât de importante sunt pasiunile din afara jobului pentru a ține inspirația sus.
Planul B
Totul a început în 2019 cand am fost admisă la Facultatea de Litere, specializarea Comunicare și Relații Publice. Să fiu sinceră, am vrut să-mi „încerc norocul", știind că pot să lucrez în mediul online, social media, dar asta fiind de fapt planul B. Pe primul plan era Pedagogia, ceva cu totul diferit, doar că acolo nu fusesem admisă, din păcate sau mai degrabă… din fericire. Cred că absolut totul se întâmplă cu un motiv, iar faptul că am intrat la această specializare, chiar la buget, îmi arată că eu aici trebuia să fiu de la bun început.
Cum se iese din zona de confort
De-a lungul timpului am încercat diverse hobby-uri, deoarece am vrut să văd ce îmi place și ce mi s-ar potrivi, dar și pentru că mi-am dorit mereu să încerc lucruri noi. Poate chiar asta este hobby-ul meu cel mai mare: să încerc lucruri noi și să îmi ies din zona de confort. Am scris o mini carte (zic mini pentru că are aproximativ 60 de pagini) - este o biografie a unui copil de 14 ani, adică eu. Cartea a avut și o lansare în școala generală, am vândut 100 de cărți (mi-am luat alte cărți cu banii obținuți) și am primit chiar și un premiu. A fost o experiență interesantă și care m-a dezvoltat și m-a fâcut să fiu mai responsabilă.
În timpul liceului am zis să încerc altceva, așa că am făcut cursuri de actorie, când am și jucat într-o piesă de teatru, dar am și învățat spaniolă la Instituto Cervantes și am reușit să dau examenul DELE, de unde am obținut certificatul A2, no es mucho pero está bien. Am în plan să continui cursurile și să dau și următoarele examene.
În rest îmi place să mă uit la documentare, să ies cu rolele, să călătoresc-încerc să o fac cât mai mult-, mai nou chiar să și schiez sau să înot (am fost la cursuri anul trecut-deci nu este niciodată prea târziu!-) și să patinez. Următorul hobby pe care trebuie să îl încerc în viitorul apropiat este patinajul artistic. Simt că este pentru sufletul meu, mai ales că de mică mă uitam la televizor la campionatele de patinaj artistic, iar acum „rup” TikTok-ul cu aceste videoclipuri, mi se par absolut minunate.
În tot timpul acesta 2 hobby-uri au fost constante: am citit mult și am colecționat semne de carte. În momentul de față cred că am peste 100 de semne de carte, iar în orice țară merg pentru prima dată nu plec până nu iau un semn de carte care să îmi aducă aminte de acel loc.
Lupta cu temerile
Așa cum am zis, am tot încercat. Am încercat hobby-uri noi, am încercat să îmi ies din zona de confort și să fiu mai îndrăzneață. Eu zic că mi-a reușit având în vedere că 23 de ani am avut o frică îngrozitoare de apă și nu am vrut niciodată să încerc să învăț să înot, iar anul trecut am fost la cursuri, iar acum pot să fac asta. Mi se pare incredibil. Drumul poate să fie greu și dificil, poate să fie plin cu noroi, dar dacă la final dai de soare și liniște, e tot ce contează, ai ajuns unde trebuie.
Trebuie să încercăm cât mai mult, să cădem și să ne ridicăm. Sunt sigură că dacă o să mă duc la cursuri de patinaj artistic o să cad mult, foarte mult, dar o să fie pentru mine, pentru ceea ce vreau EU să învăț, iar asta nu face decât să mă bucure. Tot anul trecut am sărit cu parapanta și recomand TUTUROR dacă vreți 15 minute de libertate.
De unde ai învățat
Scrisul cred că a fost mereu ceva ce s-a dezvoltat în mine, cu timpul. Am și început să citesc devreme, iar în clasa a 6-a mi-am cumpărat prima carte din alocația mea care nu era în bibliografia școlară, era o carte cu elemente supernaturale, am vrut să încerc… altceva. :) Pe patine am învățat să merg singură, de mică mi-a fost foarte ușor să merg pe role, patine, bicicletă, trotinetă-cu trotineta chiar am și participat la un concurs cu grădinița, am luat locul 3.
Actoria, spaniola, înotul au fost învățate prin lecții, dar pe mine mă și ajută memoria destul de bună și încrederea în mine. Contează foarte mult să ai încredere în tine când începi ceva nou.
Echilibru
În tot timpul acesta am vorbit despre mai multe pasiuni, pentru că îmi este foarte greu să aleg una. Toată viața mea este o pasiune: social media, cititul, colecționatul semnelor de carte, călătoritul, actoria, scrisul. Este adevărat că acum nu mai fac actorie, nu mai scriu atât de mult pentru mine, nu am mai continuat cursurile de spaniolă, dar absolut toate pasiunile despre care am vorbit până acum m-au ajutat să ajung unde sunt acum.
Am avut și am în continuare o viață echilibrată fix prin intermediul tuturor activităților pe care încerc să le am cât mai constant. Poate la anul o să vreau să învăț japoneza sau poate mă apuc de un curs de bachata, cine știe…:)
Cea mai frumoasa parte
Cea mai frumoasă parte este experiența în sine și faptul că ai șansa să cunoști oameni noi și să te regăsești. Este un sentiment special atunci când faci ceva ce îți place, poate ceva ce tocmai ai început pentru prima dată și vezi cât de natural și firesc este totul. Iar atunci când și reușești, ți se umple sufletul de bucurie.
Cred că cea mai grea parte atunci când mă gândesc la pasiuni e în ceea ce privește timpul dedicat lor. În ultimul timp le-am neglijat, iar asta înseamnă ca m-am neglijat pe mine, deci un sfat ar fi să vă dedicați mereu, MEREU, măcar 30 de minute pentru pasiunile voastre. După ce scriu toate aceste rânduri pentru articol, o să iau cartea pe care încerc să o termin de citit de 2 săptămâni. :))
Pentru toate pasiunile ai nevoie de organizare, răbdare și încredere. Toate acestea o să te scoată din acel drum noroios, atunci când începi ceva nou și ești confuz și speriat.
Momente în care ai vrut să renunți
Da, am trecut și prin aceste momente. A doua oară când am jucat piesa de teatru în fața mai multor persoane, pentru un concurs, având-o în juriu chiar și pe Dorina Chiriac, mi-am uitat replica (eu, care știam cel mai bine replicile), dar am trecut peste, colega mea m-a ajutat zicând următoarea parte, iar eu mi-am adus imediat aminte ce trebuie sa zic și să fac. După ce am coborât de pe scenă m-am simțit atât de prost încât m-am gândit la asta o lună întreagă și voiam să renunț, chiar dacă tocmai câștigasem o altă reprezentație, la Godot Cafe. Oricând simți că nu mai poți, de fapt chiar mai poți puțin - știți vorba asta, este cât se poate de adevărată. :)
Descoperiri & surprize
M-am descoperit pe mine, lucrul cel mai important. Am descoperit ce îmi place, ce nu îmi place, ce pot să fac și la ce mă descurc mai puțin. Dacă la 14 ani nu aș fi putut să prezint ceva în fața clasei fără să mi se înmoaie picioarele și să mi se facă instant rău, după am ajuns să fiu pe scenă, am prezentat diverse proiecte de facultate și nu numai, am susținut examene orale în spaniolă și chiar am vorbit despre AI în fața oamenilor fără o prezentare pregătită în prealabil. Reacțiile au fost diferite de fiecare dată, câteodată pozitive, câteodată te mai făceau să plangi, dar toate reacțille, ajutorul din jurul meu, oamenii, susținerea, chiar și jignirile, m-au făcut să fiu eu, cea de acum. Iar mie imi place la nebunie cum sunt eu. :)
Lucrurile de bază
Comunicarea este baza tuturor pasiunilor mele. Scrisul, cititul, actoria, spaniola, învățarea, chiar și colecționatul semnelor de carte - pentru că trebuie să fii constant și organizat -, toate te ajută. Știu că poate cititul este un hobby cumva firesc, pe care îl are multă lume și mă bucură la nebunie când aud asta, sper să fie în continuare cel mai basic hobby pe care îl poți avea, pentru că pe de altă parte aud că există persoane care nu citesc deloc.
Oricine își dorește să lucreze în domeniul Comunicării trebuie să înceapă cu lucrurile de bază, iar printre astea se află și cititul. Începe cu ceva mai ușor, poate romance sau ceva cu adolescenți, iar ușor, ușor poți ajunge să citești biografii, thrillere sau cărți de specialitate. Totul are un început, iar începutul acesta este al naibii de frumos!