O viață poate fi activă și în scaun rulant

O viață poate fi activă și în scaun rulant

Horațiu este un tânăr de 21 de ani, pasionat de domeniul IT, care urmează cursurile Facultății de Științe Economice din Cluj, la specializarea Informatică Economică. Într-o zi călduroasă de vară, Horațiu a mers la scăldat cu prietenii lui, în același loc pe care-l cunoșteau bine. A făcut înot de performanță, așa că nu a prevăzut că o săritură greșită avea să-i schimbe viața.

"Folosesc un scaun rulant din 2021. Motivul a fost că am avut un accident, în urma unui plonjon în apă. Era o zi ca și asta. Adică, relativ normală. Era cald și, cum se zice la noi, am mers la scăldat cu prietenii. Și… n-a fost nimic deosebit. A fost într-o zonă în care am mai fost, cu niște oameni cu care am mai ieșit acolo. Și a fost, pur și simplu, o neșansă ca săritura respectivă să fie… greșită, să zic. Să rezulte în accidentul ăsta, care a venit cu un scaun rulant", povestește Horațiu.

Povestea lui Horațiu, alături de multe altele, sunt motivul pentru care Fundația Motivation România încearcă, de 29 de ani, să redea libertatea de mișcare și speranța persoanelor cu dizabilități din țară. Fundația a apărut în anul 1995, cu scopul de a promova și în România drepturile persoanelor cu dizabilități locomotorii și de a le oferi acestora acces la scaune rulante potrivite și la servicii de sprijin adecvate, necesare reluării unei vieți active, în comunitate.

Cu ajutorul celor 15 echipe regionale Motivation, care includ instructori de viață independentă, ei înșiși utilizatori de scaune rulante, peste 29.000 de copii și adulți din România se bucură acum de libertate de mișcare și de premisele unei vieți active.

Una din inițiativele fundației, campania de prevenire a leziunilor medulare prin plonjon se adresează tinerilor care sunt tentați, în zilele călduroase de vară, să răspundă provocărilor prietenilor de a duce distracția la un nivel mai periculos, prin plonjări riscante. Lansată sub motto-ul „Adevărații eroi fac alegeri bine gândite”, campania își propune să informeze publicul țintă cu privire la modalitățile prin care accidentarea coloanei vertebrale poate fi prevenită și aduce în atenție teme precum: cunoașterea adâncimii apei în care se poate sări, tehnici corecte de plonjon sau supravegherea minorilor în apropierea apelor.

În rândurile următoare, Horațiu povestește cum a reușit să treacă peste acest moment greu și ce a învățat din experiența programului de viață independentă organizat de Fundația Motivation.

 

Impactul pe care l-a avut dizabilitatea în viața ta

Prima dată e obstacolul ăsta psihic, cumva, că te vezi neputincios, dar, treptat, începi să faci lucrurile pe care le făceai înainte, poate nu la același nivel, dar la un nivel foarte apropiat. Programul meu zilnic nu s-a schimbat cu mult. Am aceeași rutină: trezit de dimineață, spălat pe dinți, mers la baie. E puțin cam incomod la început să folosești scaunul rulant, însă după o vreme, se blurează. Începi să te obișnuiești cu el și te obișnuiești cu ideea.

 

Cum a fost percepută dizabilitatea ta 

A fost destul de greu la început, cred că e destul de logic, atât pentru prieteni, cât mai ales pentru familie. Părinții nu știau, nici eu nu știam nimic. Era pur și simplu o chestie nouă, dar, treptat, au început să se obișnuiască, să mai accepte. Treptat, am început să ies cu prietenii afară, să mergem la film și, cât de cât, am început să reintru în normalitate.

 

Programul de viață independentă organizat de Fundația Motivation

La programele Motivation am învățat multe lucruri, de la transfer la management intestinal, urinar, care unei persoane în scaun rulant îi sunt vitale.

Am cunoscut oameni noi, instructori cu care încă țin legătura și care mi-au fost de mare ajutor și încă sunt. Importantă a fost partea de putere a exemplului: adică, puteam să văd la ei, la instructorii de viață independentă, ei înșiși utilizatori de scaun rulant, exact cum manageriază situația și cum trec ei peste probleme cu care te confrunți zi de zi ca utilizator de scaun rulant. Și ca sfaturi și, efectiv, fiind acolo și ajutându-te: fă asta, fă asta.

 

Un sfat pentru persoanele care sunt nevoite să utilizeze un scaun rulant

Cel mai important sfat ar fi să nu se izoleze și să încerce să revină la toate activitățile pe care le făceau și înainte de accident. Să facă cât de multe lucruri. Să nu stea închis, izolat de lume. Să vină la Motivation, să se întâlnească cu prietenii, să socializeze. Este foarte important să nu vezi accidentul ca și cum, gata, s-a oprit viața, nu mai poți avea o viață normală, un prag pe care trebuie, fiecare dintre noi, să îl depășească și, cred că, cu sprijinul Motivation, poate să îl treacă mult mai ușor.

Anual, zeci de tineri ajung în scaun rulant în urma accidentelor prin plonjon la piscină, la mare sau în zone neamenajate din râuri și lacuri. Pentru distracție, pentru a experimenta senzații tari sau pentru a-și impresiona prietenii, aceștia sunt dispuși să încerce plonjări riscante sau spectaculoase. Persoanele care se accidentează riscă o viață în scaun rulant, după ce se lovesc la cap pe fundul apei.

Pe website-ul campaniei plonjon.motivation.ro se regăsesc testimoniale ale tinerilor care au trecut prin experiențe similare. Ei au ales să împărtășească povestea lor pentru a-i determina pe alți tineri să fie mai atenți în ceea ce privește plonjatul vara aceasta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related