Diversitatea sunetelor naturale și umane, de explorat la NARAȚIUNI SONORE 2024

Diversitatea sunetelor naturale și umane, de explorat la NARAȚIUNI SONORE 2024
Credit foto: Daliana Iacobescu

Exercițiu de imaginație. Întinde-te pe malul Begăi, închide ochii și construiește o imagine a locului numai din sunete, mirosuri, temperatură și texturi.

În perioada 20-23 iunie, malul Begăi din zona Iosefin devine loc de întâlnire pentru exploratorii sunetelor, la cea de-a patra ediție NARAȚIUNI SONORE, organizată de Asociația Simultan.

Te așteaptă patru zile în care poți descoperi sunetele orașului și ale naturii, într-o călătorie infinită care invită la calm, ascultare activă și imaginație sonoră.

Credit foto: Daliana Iacobescu

Credit foto: Andreea Sasaran

Programul din acest an reunește lucrări în jurul diversității sunetelor naturale și umane: plimbare sonoră augmentată cu Stéphane Marin (FR), performance sonor cu înregistrări de teren și valențe muzicale împreună cu Manja Ristić (SBR/HR), Felicity Mangan (AU), Edka Jarząb (PL), Patrick Tubin McGinley (US) sau Mark Vernon (UK), dispozitive de ascultare tip instalație cu Ana Teodora Popa și Anamaria Pravicencu în colaborare cu Daniela Rațiu și Manja Ristić, audiții de piese scurte produse de Teatrul Național Radiofonic, audiții și prezentări ale platformelor de radio și creație sonoră framework radio și Radiophrenia din Glasgow, un atelier de inițiere în creație sonoră cu Ana Teodora Popa și o petrecere cu Sandra & DJ Shuffle (RO), o închegare narativă de seturi experimental-dansante back to back.

Malurile canalului și zonele limitrofe, unul dintre bazinele de înot abandonate, foișorul din Parcul Central sunt locurile fizice ale întâlnirii cu artiștii invitați și lucrările lor sonore, dar și o croazieră spre marginea orașului cu ambarcațiunea Pelicanul, cu performance-uri în staționare, alimentate cu energie regenerabilă pentru reducerea emisiilor de carbon.

Credit foto: Anamaria Pravicencu

„Narațiuni Sonore 2024 vă provoacă să descoperiți sunetele orașului și ale naturii ascunse de suficiența iluzorie a imaginii. Vă trimite o invitație la ascultare activă și dedicată cu posibilitatea exersării lecturii sensibile a teritoriilor urbane aflate la întâlnirea dintre vegetație, mineralul natural și cel construit, sunetele umane și cele non-umane, tot atâtea voci și manifestări ale vieții”, spune curatoarea acestei ediții, Anamaria Pravicencu.

Am lansat și o provocare către public sub forma unui apel deschis, de a realiza O carte poștală sonoră cu Timișoara. Acest miniconcurs de ascultare și înregistrare este deschis până în 20 iunie.  

Deschiderea evenimentului va avea loc joi, 20 iunie, de la 18:00, la foișorul din Parcul Central „Anton Scudier” din Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiect inițiat de – SIMULTAN.org
Parteneri – SEMI SILENT / HEI - House of European Institutes / Institut Français / Ecluze pe Bega / Cărturești / Under the Bridge
Parteneri media – Radio Guerrilla / Observator Cultural / Igloo / Revista-Arta / Propagarta / Capital Cultural / IQads / 4arte.ro / BookHub / Familia / Zile și Nopți

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related