Adevăratul fotograf de natură își folosește aparatul ca un instrument pentru a ajuta la protejarea și conservarea speciilor și habitatelor

Adevăratul fotograf de natură își folosește aparatul ca un instrument pentru a ajuta la protejarea și conservarea speciilor și habitatelor
Credit foto: Daniel Hașiegan

În spatele fotografiilor de natură sunt povești care merită descoperite. Și frumuseți care trebuie protejate. Ediția a II-a a singurului festival de film documentar și fotografie de natură din România, LYNX Festival, a reunit în program 5 expoziții foto ample, fiecare având vernisaje dedicate și dezbateri cu fotografii expozanți. 3 dintre aceste expoziții de fotografie au fost reunite la Centrul Cultural Apollonia, din Brașov:  „Păsări răpitoare” (László Potozky), „Secrete din zona urbană (Zoltán Gergely Nagy) și „Natura care te privește” (Andreea Duță & Răzvan-Alexandru Duță).

"Prin fotografia de natură le atragi atenția, iar dacă sunt captați de frumusețea pe care o vă în imagini - că e vorba de fotografie sau film documentar – există mai multe șanse să o protejeze. Dacă vezi ceva ce te impresionează, poate vei dori să afli mai multe despre acea specie sau acel loc, acel ecosistem", spune László.

Am povestit cu autorii acestor expoziții, fotografii László Potozky, Zoltán Gergely Nagy, Andreea Duță & Răzvan-Alexandru Duțădespre provocările cele mai mari cu care se confruntă fotografia de natură în 2024, de ce sunt importante inițiativele precum LYNX Festival și care anume sunt cele mai valoroase mesaje pe care proiectele lor le aduc în prim-plan.

 

Provocările unui fotograf de natură

László: Cred că cel mai dificil este faptul că vezi pe teren cât de mari sunt provocările pe care le întâmpină aceste vietăți – fie păsări, fie mamifere sau de altă sorginte. Dacă iubești natura te doare când vezi nivelul de delăsare, număr mare de probleme cu care mediul se confruntă. Motivul pentru care m-am făcut fotograf: să arăt lumii câtă frumusețe, valoare și diversitate avem și astfel să sper că o va prețui mai mult.

Zoltán: Depinde ce fel de fotografi vrei să fii. Doar să fotografiezi natura, nu e dificil. Mie nu mi se pare. Să vrei să faci din fotografia de natura un job, un stil de viață... da, asta e un mult mai dificil. Ceea ce fac eu este să-mi folosesc aptitudinile în cât mai mulți piloni – fotografie de natură, filmări, ecoturism – și așa reușesc să mă susțin.

Răzvan: Lucrurile s-au schimbat foarte mult de la pandemie, a avut loc un exod imens (și îmi asum acest pleonasm!) al populației din marile orașe spre zonele limitrofe și acest fapt a avut un impact negativ asupra fotografiei de natură sălbatică. De ce? Pentru că s-a defrișat mult pentru a se construi, s-a construit foarte mult, foarte prost, mai multe deșeuri decât uzual au fost aruncate prin câmpuri și păduri, a crescut mult de tot și braconajul. Toate aceste lucruri au redus numărul de animale, cel puțin în zona Ilfov. Deși sunt numeroase specii de păsări și animale în expoziția noastră, efortul de a e surprinde a fost imens – fotografiile au fost realizate pe parcursul a 4 ani. De exemplu, pentru cadrele cu vulpile din expoziția noastră a fost nevoie de 3 ani... 3 ani ca să găsim o vizuină locuită.

Andreea: Aș completa spunând că este dificil să fii fotograf de natură ÎN ROMÂNIA, în 2024.

 

Nevoia de conștientizare

László: Dacă reușești prin fotografiile de natură pe care le faci să aduci conștientizarea în rândul oamenilor legată de valoarea inestimabilă a acestui patrimoniu natural, îndeplinești o misiune foarte importantă. Prin fotografia de natură le atragi atenția, iar dacă sunt captați de frumusețea pe care o vă în imagini - că e vorba de fotografie sau film documentar – există mai multe șanse să o protejeze. Dacă vezi ceva ce te impresionează, poate vei dori să afli mai multe despre acea specie sau acel loc, acel ecosistem. Iar prin informație și înțelegere, poți începe să înțelegi cu adevărat valoarea a ceva. Iar dacă îi înțelegi valoarea, următorul pas e să te gândești că merită să fie și protejat.

Zoltán: Într-un proiect fotografic nu doar autorul poate să se adâncească mai mult într-un subiect, ci are șansa (și chiar datoria, aș zice!) de transmite ceea ce a descoperit și primit el, mai bine și mai ușor, unui segment mai mare de oameni. E adevărat că „o fotografie face cât 1000 de cuvinte”, dar o serie de imagini, un proiect întreg fotografic îți deschide nenumărate posibilități de a spune o poveste. Iar LYNX Festival și inițiativele de acest gen sunt foarte importante pentru publicul larg. Mulți spun că sunt prea de nișă, că de fapt „you are preaching to the converted”, dar asta este doar parțial adevărat. Sunt mulți copii, tineri, care vin la astfel de evenimente și pleacă de la ele foarte inspirați și cu un plus de curiozitate față de natură, au un context în care pot pune întrebări despre natură și conservare și protejarea mediului. Cum s-a zis și la vernisajul din deschiderea expozițiilor, „ceea ce nu cunoști, nu poți proteja”. Așadar, e foarte important să cunoști! De aici pornește totul.

Andreea: E important să existe cât mai mulți fotografi de natură care își arată munca, iar festivalurile ca LYNX sunt o bună oportunitate ca proiectele acestor fotografi să fie afișate, să fie făcute cunoscute. De ce? Pentru că este extrem de importat ca oamenii să fie informați CORECT despre natură, despre floră și faună, despre cum să protejeze mediul și cum să ajute viața sălbatică să supraviețuiască. În România nu există o formă organizată de educație în ceea ce privește natura, așadar toate produsele care tratează acest subiect – albumele de fotografie de natură, festivalurile de gen, documentarele – toate acestea care aduc informații suplimentare creează speranța că noile generații poate vor proteja natura mai bine decât am făcut-o noi.

Răzvan: Adaug doar faptul că în 2024, pentru Generația Z, impactul vizual și comunicarea prin imagine sunt extrem de importante. Așadar, aici vine valoarea unor proiecte precum LYNX Festival.


Credit foto: Daniel Hașiegan

 

Ce ți-ai dori să știe publicul despre fotografia de natură

László: Că adevăratul fotograf de natură își folosește aparatul ca un instrument pentru a ajuta la protejarea și conservarea speciilor și habitatelor.

Zoltán: E o chestie care se zice... „că dacă fotografia ar putea schimba lumea, ar fi făcut-o deja.”. Eu nu am crezut niciodată în ea, nu în felul în care a fost spusă. Pentru că lumea este deja schimbată, iar fotografia de natură are impact. E tot o formă de foto-jurnalism, la o adică – spune povești și încearcă să arate adevărul.

Andreea: Au spus deja alții și bine au spus: „o fotografie face cât 1000 de cuvinte”, fiecare fotografie are povestea ei, nu este doar o imagine cu estetică frumoasă, ci ascunde o poveste care trebuie descoperită.


Credit foto: Daniel Hașiegan

 

Ce aduce în prim plan expoziția foto de la LYNX Festival

László: Aduce în prim-plan contrastul dintre frumusețea și vulnerabilitatea acestor specii. Fix asta am vrut să exprim: sunt impunătoare, par feroce, par mari, dar pe de altă parte sunt extrem de vulnerabile și dacă nu avem grijă de ele, vor dispărea.

Zoltán: Valoarea naturii și biodiversitatea nu țin cont de unde anume începe orașul și unde se sfârșește.

Răzvan: Faptul că locuim și trăim într-o zonă extrem de bogată din punct de vedere al biodiversității și nu suntem conștienți de asta. Rolul expoziției noastre e tocmai de a-i încuraja pe vizitatori să învețe mai mult despre animalele care încearcă să conviețuiască cu noi și să încerce să se implice în eforturile de protejare a lor.

Andreea: Am vrut să atragem atenția că NOI am intrat în casa acestor animăluțe și nu invers, cum tind comunitățile să creadă.


Credit foto: Daniel Hașiegan

 

Despre expoziții

Păsări răpitoare surprinde eleganța feroce și grația formidabilă a păsărilor de pradă prin lentila lui László Potozky. De la privirea pătrunzătoare a acvilelor la agilitatea șoimilor sau vântureilor și până la veghea tăcută a bufnițelor, fotografiile oferă o fereastră spre viețile acestor creaturi splendide și puternice. Frumusețea lor merită apreciată, iar importanța și rolul lor în cadrul ecosistemelor, împreună cu provocările cu care se confruntă, trebuie înțelese. Doar așa putem contribui la protejarea și conservarea lor.

Secrete din oaza urbană. Înconjurat de zone rezidențiale, la doar două stații de metrou de punctul zero al Bucureștiului, Parcul Natural Văcărești adăpostește valori naturale surprinzătoare. În colaborare cu administrația parcului, fotograful Zoltán Gergely Nagy a explorat acest loc special pentru a-i spune povestea și pentru a inspira cât mai mulți oameni să descopere acest loc valoros al capitalei.

Natura care te privește reprezintă o colecție de momente din viața animalelor sălbatice care trăiesc  aproape de noi, în pădurile, pe câmpurile și chiar în curțile caselor din comuna Corbeanca, locul unde trăiesc fotografii Andrea și Răzvan Alexandru Duță. Ultimii ani au fost marcați de numeroase schimbări antropice ale mediului natural, ridicându-se tot mai mult problema protejării faunei și florei la nivelul comunității din care facem parte. Expoziția este o dublă invitație: de a cunoaște mai bine o parte din viețuitoarele care încearcă să se adapteze schimbărilor rapide și de a vă implica în eforturile de protejare a naturii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related