[Scoala ADC*RO] Laura Ghencea: Cel mai mult iubesc această versatilitate a perspectivei creative. Cum schimbi unghiul, cum poți genera 1000 de idei diferite

[Scoala ADC*RO] Laura Ghencea: Cel mai mult iubesc această versatilitate a perspectivei creative. Cum schimbi unghiul, cum poți genera 1000 de idei diferite

Laura Ghencea a făcut 6 luni naveta de la Constanța pentru a fi în București și a participa la școala ADC. Și a meritat. Este una din cei șase bursieri ai promoției 2024 Școala ADC. Laura are background de inginer, a terminat Facultatea de Construcții Hidrotehnice și un Master în Ingineria și Managementul Proiectelor de Construcții, dar a hotărât să își urmeze aptitudinile creative. Un pas în acest sens au fost și cursurile Școlii ADC.

"Până acum n-am învățat, am “furat” meserie. I-am urmărit atent pe oamenii din industrie și senzația că vreau să fiu ca ei într-o bună zi nu m-a părăsit nicio clipă", spune Laura. 

Povestim cu Laura Ghencea în continuare despre întâlnirea ei cu industria creativă, experiența de până acum și cele mai importante lecții creative de la Școala ADC. 

 

Creativ cu background de inginer

Sunt Laura-și-atât, suflet de creativ în trup de inginer. Sau mă rog, nu trup, în studii superioare din zona tehnică.

Ceva din mine a “țipat” întotdeauna în direcția asta artistică deși mi-am refuzat multă vreme bucuria de a-mi urma sufletul. Până într-o zi. Ultima zi de înscrieri la Școala ADC.

 

Prima întâlnire cu industria creativă 

Prima întâlnire cu industria creativă cred că a fost 23.12.1985, data nașterii mele. S-a întâmplat să fiu jumătate din gemenele familiei, un întreg zăpăcit și orientat spre detalii dintotdeauna.

A doua și cea care m-a urmărit îndeaproape de-a lungul anilor a fost unul din evenimentele “Noaptea devoratorilor de publicitate” organizate la Constanța, pe vremea domniei mele la liceu.

Cred că locuiește în mine de mai multă vreme dorința de a face pasul în domeniul publicității dar pași concreți am început să fac acum 3 ani când am aplicat prima dată la un job în domeniu.

 

Studii

Studiile mele sunt doar de natură tehnică. Am terminat Facultatea de Construcții Hidrotehnice și un Master în Ingineria și Managementul Proiectelor de Construcții.

Înainte de școala ADC am urmat și un curs despre scris cu scriitorul Andrei Crăciun, experiență pe care o recomand pentru doza de înțelepciune și dichis cu care rămâi îmbogățit la final dar și pentru noțiunile teoretice aplicate pe propriile creații.

Baza teoretică este extrem de importantă în orice domeniu unde vrei să faci excelență, orice curs care te ghidează în direcția potrivită nu poate fi în plus.

 

De unde ai învățat

Până acum n-am învățat, am “furat” meserie. I-am urmărit atent pe oamenii din industrie și senzația că vreau să fiu ca ei într-o bună zi nu m-a părăsit nicio clipă.

N-o să-ți spun ce cărți au ajutat pentru că toate au făcut-o în proporții diferite și le port amprenta în tot ceea ce sunt. O să-ți spun însă o variantă celebră printre ingineri la întrebarea “Ce carte te-a făcut să plângi?”. Răspunsul e: “Rezistanța materialelor, probleme. Editura didactică și pedagogică, București.”

 

Înscrierea la Școala ADC

Anul trecut am participat la Unfinished festival și acolo am avut bucuria să o cunosc pe Ramona Todoca, Creative Director la Widen + Kennedy. I-am povestit despre drive-ul meu creativ, i-am arătat ce am mai lucrat și i-am spus despre temerea că studiile în domeniu care lipseau din CV-ul meu ar putea fi o problemă.

Țin minte și acum mesajul primit la 23:45, când a văzut că înscrierile la Școala ADC se  închideau la 00:00. Am intrat, am rezolvat brief-uri le din aplicație, am trimis. Și m-au acceptat.

 

Cum a fost experiența

Voi scrie cu CAPS pentru că le merită: EXTRAORDINARĂ.

Am făcut 6 luni naveta de la Constanța pentru a fi aici în fiecare Marți și apoi Marți și Miercuri în al doilea semestru, cu trenul și un bagaj imens de emoții și așteptări. Au fost depășite? Da. Toate. În zilele când aveam cursul mă trezeam de la 5 dimineața (deși trenul pleca la 14:20) de bucurie că iar e ziua în care plec la curs.

Profesorii, colegii, informația primită, prezentările revelatoare, know-how-ul neprețuit, fun-ul și profesionalismul tuturor celor implicați m-au făcut să iubesc și mai mult zona asta de care eram demult îndrăgostită.

 

Cele mai importante lecții creative

Că orice ai avea de spus, poți mai scurt. Mai frumos. Și mai creativ. Trebuie doar să găsești forma potrivită de exprimare, să te adaptezi publicului și bugetului, să crezi în puterea unui mesaj bine expus de a schimba perspective, năravuri și comportamente de consumator.

 

Surprize, descoperiri

Oamenii. Energia lor. Dincolo de noțiunile teoretice, partea cu adevărat atrăgătoare a școlii e cu siguranță contactul cu profesioniștii din industrie, oamenii ăștia pe care i-aș fi putut asculta ore întregi fără să mă plictisesc.

Surprizele? Grupa grozavă din care am avut norocul să fac parte - Alina, Bianca și Mircea care locuiesc deja “rent-free” în sufletul meu alături de tutorele nostru grozav, Dani Macarie, omul care a șlefuit cu măiestrie la devenirea noastră și i-a ieșit după chipul și asemănarea sa: FABULOS!

Da-da, i-am înghesuit pe toți în sertarul de păstrat. Pentru că sunt.

 

Experiența în domeniu

Sunt creator de conținut/copywriter pentru platforma Penman de aproximativ 3 ani și-n paralel cu asta am creat diferite materiale în zona artistică, de la coperți de carte la afișe de eveniment, am administart și creat conținut pentru mai multe pagini de social-media, am câștigat concursuri din sfera creativă - InstaCans pentru Coca Cola și un afiș uriaș cu numele meu la metrou - Stația Piața Victoriei, m-am jucat cu texte creative pe la diverse concursuri radio (am și câștigat, am un hashtag dedicat pe Instagram: #luckyLaura). 

 

Industria creativă, cu bune & rele

Cel mai mult iubesc această versatilitate a perspectivei creative. Cum schimbi unghiul, cum poți genera 1000 de idei diferite.

Cel mai puțin iubesc faptul că din astea 1000, trebuie să “ucizi” 999 și să pariezi pe varianta cea mai potrivită.

 

Generația ta

Generația mea e un mix bun între oameni care cunosc îndeaproape industria și o iubesc oricum și oameni care n-o cunosc dar și-ar dori, c-o adoră de prea multă vreme.

Seniorii din industrie sunt niște oameni foarte mișto și i-am urmărit pe toți în social media, ca să văd cum se fabrică coolness-ul ăsta la el acasă. Pasionată fiind de domeniu, pe unii îi urmăream dinainte de școală și cursurile n-au făcut decât să-mi confirme ceea ce știam deja: m-aș bucura să le calc pe urme.

Ce aduc eu nou? Entuziasm cu parfum de apă sărată și nisip în păr. Energia începătorului care își dorește să absoarbă tot, să-și recalibreze tot ce știa despre viață învățând de la cei mai buni.

 

Creativitatea. Definiție personală

Creativitatea e instrumentul cu care rupi o bucățică din imaginație și-i dai formă, culoare și gust după o rețetă personală, sperând să primești la schimb o îmbrățișare suficient de lungă să porți o vreme parfumul celuilalt. Virtuală sau nu. :-)

 

Scenariu: peste 20 de ani

Sper să fie o lume condusă tehnic de AI pentru ca oamenii să folosească timpul salvat de avansul tehnologiei ca să își bucure mai mult sufletul.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


ADC*RO

Art Directors Club Romania (ADC*RO) a fost infiintat in 2008 si reprezinta o asociatie non-profit, al carei obiectiv este acela de a promova si de a recunoaste excelenta in creativitate. Art Directors Club Romania... vezi detalii »

Dosare editoriale

Companii

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related