Biophilia - Technophilia în practica Eco Art

Biophilia - Technophilia în practica Eco Art

Prezentare publică
Raluca Oancea - curatoarea Fusion:AIR 2024

Asociația Qolony (Colonia pentru Artă și Știință) vă invită marți, 28 mai 2024, de la ora 19.00, la prezentarea curatorială publică  ”Biophilia-Technophilia în practica Eco Art” susținută de curatoarea Raluca Oancea, urmată de o masă rotundă cu prezentările de etapă ale procesului de creație a echipelor artiști-cercetatori.

”Chiar dacă, la mai bine de zece ani de la lansarea faimosului manifest Living in the Anthropocene (Crutzen & Schwägerl, 2011), în care se consemna moartea Naturii și victoria artificialului, încă nu s-a găsit calea de a depăși criza ecologică, un lucru este totuși cert, nici abordarea romantică ce solicită întoarcerea la un paradis natural neatins, nici reducerea post-naturală a lumii la un spațiu construit, la o enclavă a artificialului, nu reprezintă reale soluții.”, Raluca Oancea.

La masa rotundă ce se va desfășura la Institutul Goethe din București (Calea Dorobanți, nr. 32) vor participa artiștii rezidenți selectați în proiectul Fusion:AIR ediția 2024: Alexandra Costea, Denis Flueraru, Maria Nalbantova (BG) Mihai Popescu, Ole Blank (DE) și Zoița Delia Călinescu.

Evenimentul face parte dintr-o serie de colaborări inovatoare organizate în cadrul proiectului Fusion:AIR, un program de rezidențe destinat să le ofere artiștilor interesați de domeniul artă și știință, cadrul și accesul la infrastructura tehnică și informațională a cinci institute de cercetare din România, pentru a crea lucrări de artă ce vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii programate să aibă loc la /SAC Berthelot în perioada 17 septembrie - 12 octombrie 2024.

Tema curatorială pentru ediția din 2024 a Fusion:AIR este ”Biophilia-Technophilia” și va investiga contrastul aparent dintre biofilie și tehnofilie, explorând posibilitățile de reconciliere între progresele tehnologice și nevoia noastră intrinsecă de a fi conectați cu natura și de a proteja ecosistemele fragile ale Pământului.

Raluca Oancea este lector la Universitatea Națională de Arte din București unde predă estetică și artă media, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA) și a European Network for Cinema and Media Studies (NECS). Profilul său interdisciplinar include o licență în filosofia culturii și una în informatică, un masterat în arte vizuale și un doctorat în teoria media, centrat pe investigarea noilor și vechilor categorii estetice care circumscriu fotografia, filmul și arta digitală, cât și pe relația dintre noile tehnologii și arta contemporană. Este, de asemenea, curator independent și autor de texte pentru publicații culturale și academice ca: Præsens, Camera Austria, Ekphrasis, Eikon, Vremea, Scena9, Zeppelin, Revista ARTA, Revista de Filosofie, Annals of the University of Bucharest.

”Fusion:AIR 2024 se plasează la interferența a două traiectorii, doar în aparență contradictorii, bio-philia și tehno-philia, reunite de practica Eco Art într-un teritoriu al hibridizării, al întrepătrunderilor dintre uman și nonuman, dintre „carnea” omului și cea a lumii, dintre materie și idee. Aici, în scopul depășirii antropocentrismului și a dualismului om - lume, eco-artiștii propun o dublă devenire a omului: devenirea-natură și devenirea-mașină, și reîncărcarea noilor tehnologii cu valența vechiului techne de a reapropia omul de natură.”, Raluca Oancea, curatoarea ediției 2024 a Fusion:AIR.

Proiectul Fusion:AIR este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu susținerea Institutului Goethe din București. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Fondată în 2019, Qolony - Colonia pentru artă și știință este o asociație care desfășoară programe de cercetare și producție, ajutând la promovarea artei aflate la intersecția cu știința: rezidențe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziții care deschid dialoguri între artiști și oameni de știință din institutele de cercetare, la nivel național și internațional.

Parteneri instituționali:

  • Institutul Goethe
  • /SAC - Spațiul de Artă Contemporană, Obsolete Studio.

Institute de cercetare partenere:

  • Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor,
  • Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației,
  • Institutul de Științe Spațiale,
  • Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie,
  • Universitatea de Științe Agronomice și Medicina Veterinară - Centrul de Cercetări pentru Calitatea Produselor Agroalimentare.

Parteneri media: AGERPRES, IQads,  Modernism Punct Ro, Propagarta, Savantagarde, Știință și Comunicare, Radio România Cultural, Revista Atelierul.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related