În acest weekend, între 24 și 26 mai 2024, ICE - Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, va organiza a treia ediție a salonului Gustul Italiei, în cadrul festivalului internațional RO-Wine, cu o selecție de savori italiene și vinuri de excepție din diverse regiuni de renume, de la producători de top. Că de fiecare dată, și ediția din acest an a Ro-Wine se va desfășura în incinta Fratelli Studio din București.
La această ediție, firmele italiene vor prezența o selecție foarte diversă și inovatoare de produse de la vinuri la produse din pește, fructe de mare și produse vegetale în ulei sau sub vid, de la uleiuri de măsline extravirgine la snacks-uri și paște făinoase, de la brânzeturi la cafea și făină de porumb, atât produse convenționale cât și ecologice.
Totul într-o călătorie de la nordul spre sudul Italiei cu trecerea prin 12 din cele 20 de regiuni italiene: Abruzzo, Apulia, Campania, Friuli Venezia-Giulia, Lombardia, Marche, Piemont, Sardinia, Sicilia, Toscana, Trentino Alto-Adige, Veneto.
Italia este unul dintre cei mai importanți producători și exportatori de vinuri la nivel mondial (în 2023, fiind a două țară producătoare și prima țară exportatoare), cu o producție de aproape o cincime din producția mondială de vinuri, având peste 545 de soiuri de viță-de-vie înregistrate (din care 350 soiuri roșii autohtone fiind țară cu cel mai mare număr de astfel de soiuri din întreaga lume), ceea ce demonstrează bogatul patrimoniu de biodiversitate pe care poate conta Italia și care oferă în întreaga peninsulă vinuri locale de cea mai înaltă calitate, datorită unei tradiții milenare.
Din 2023, bucătăria italiană este în mod oficial în cursa pentru a fi inclusă în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. În fapt, în Italia, practică pregătirii mesei este atât un ritual zilnic, un mod de a avea grijă de sine și de ceilalți, dar și de a-și aminti originile și de a le menține vii prin transmiterea lor noilor generații.
Masterclass dedicat uleiului de masline extravirgin
Ca o noutate a acestei ediții este organizarea unui Masterclass având ca titlu ”Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate”, o oportunitate unică de a învață direct de la experți cum se poate diferenția și aprecia caracteristicile unui ulei de măsline autentic de înalta calitate. Masterclass-ul va fi susținut de Edoardo Nați, expert Unaprol, Consorțiul Cultivatorilor de Măslini din Italia care reunește peste 100.000 de companii și specialiști din filiera uleiului de măsline și formator la Fundația Evochool (centru de formare, promovare și valorizare culturală a uleiului de măsline extravirgin).
În Italia există peste 500 de soiuri de măslini și peste un milion de hectare cultivate cu măslini, prezente practic în toate regiunile Italiei, fiecare cu propriile caracteristici, dar în special în Apulia, unde se produce jumătate din uleiul de măsline extravirgin italian. Filiera uleiului de măsline numără peste 600.000 societăți, multe din ele familiale, și peste 4000 de preșe de ulei active. În Italia sunt înregistrate 50 de certificări de calitate a uleiului de măsline (42 DOP și 8 IGP), în creștere în ultimii ani, indicând o atenție sporită acordată producției de ulei de măsline extravirgin de calitate.
ICE - Agenția Italiană pentru Comerț Exterior – este agenția guvernamentală italiană care susține promovarea, facilitarea și dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia și restul lumii, sprijinind internaționalizarea societăților italiene, îndeosebi a celor mici și mijlocii, și implementarea activității acestora pe piețele externe, promovând totodată atragerea investițiilor străine în Italia. Agenția, constituită în 1926, are sediul central la Roma, un birou regional la Milano și dispune de o rețea externă alcătuită din 87 de structuri operative în 74 de țări. În România, este acreditat ca Secția Promovare Schimburi a Ambasadei Italiei și colaborează în strânsă sinergie cu aceasta.