[Hai cu votul] Mihai Călin: Sunt atent la ce se intampla pe plan politic, pentru ca sunt constient ca ne influenteaza viata in mod direct. Din pacate, uneori, si viata interioara

[Hai cu votul] Mihai Călin: Sunt atent la ce se intampla pe plan politic, pentru ca sunt constient ca ne influenteaza viata in mod direct. Din pacate, uneori, si viata interioara

Pe 20 mai 1990, actorul Mihai Călin a votat pentru prima data. Isi aminteste ca a iesit la vot cu mari sperante, a trait o mare dezamagire si a avut o revelatie. A inteles, atunci, ca grupul mare din care simtea ca face parte ca alegator era unul destul de mic comparativ cu intreaga populatie a tarii. Mihai a continuat sa voteze, de cate ori a fost momentul in cei 34 de ani de la Revolutie, a intrat si in politica la un moment dat. Este inca de parere ca votul este singura putere a cetatenilor unui stat liber.

"Este greu sa convingi un dezamagit sa iasa la vot. Cand am discutii cu cineva care imi marturiseste ca nu vrea sa mai voteze, incerc sa-i spun ca imprejurul nostru pot fi oameni care ne-au dezamagit, dar ca trebuie sa traim si sa colaboram in continuare cu ei", spune Mihai.

Mihai Călin se implica in demersuri civice si este unul dintre romanii care ies la vot si in contextul actual, in care plutesc dezamagirile, neincrederea si nesiguranta.

 

Cum ajunge la tine campania electorala de anul aceasta

Nu prea ajunge. De obicei pe TV ma uit. Mi se pare manipulata de finantarile partidelor. Ex: un post considerat serios, Digi, este evident „comod" in prezentari coalitiei de guvernare. Nu prea am remarcat nimic deosebit, in afara comunicarii mult mai bune a lui Nicusor Dan (fata de anii trecuti).

 

Ce te motiveaza sa iesi la vot

Eu privesc asta ca pe o datorie. Stiu ce inseamna sa nu existi pentru politicieni si stiu ca participarea la vot îi „doare".

 

(Mai) crezi in puterea votulului de a schimba ceva?

Da, si este singura noastra putere. Mai este si protestul, dar acesta, de multe ori, nu este bagat in seama de politicieni. Participarea la vot poate schimba ceva important in ponderea din Parlament sau in Consiliile Locale, cel putin. Una este ca un partid sa aiba majoritate absoluta si alta este sa fie obligat sa faca o coalitie, in care trebuie sa tina cont si de altii.

 

Primul tau vot. Emotii si revelatii

20 mai 1990. Am iesit la vot cu mari sperante, am trait o mare dezamagire. Revelatia pe care am avut-o atunci a fost ca poti sa te simti parte a unui mare grup, insa acesta poate fi unul mic, de fapt, daca te uiti la scara intregii tari.

 

Cum te raportezi acum la politica

Am fost implicat in politica, de curand, insa pentru scurta vreme. Sunt atent la ce se intampla pe plan politic, pentru ca sunt constient ca ne influenteaza viata in mod direct. Din pacate si viata interioara, uneori.

 

Cauzele principale ale absenteismului la vot

Dezamagirea, cel mai probabil, insa aceasta este o atitudine gaunoasa. Dezamagirea face parte din viata. Romanii au prea mari pretentii de la „celalalt" si foarte putine de la ei insisi! Spiritul civic nu e inca suficient de educat si dezvoltat la noi, iar efectul este cresterea influentei populismului, nationalismului samd.

 

Conversațiile tale cu cei care nu vor sa voteze

Este greu sa convingi un dezamagit sa iasa la vot. Cand am discutii cu cineva care imi marturiseste ca nu vrea sa mai voteze, incerc sa-i spun ca imprejurul nostru pot fi oameni care ne-au dezamagit, dar ca trebuie sa traim si sa colaboram in continuare cu ei. Ca cei pe care-i voteaza nu sunt „Fat frumos" si, odata cu votul, oricum nu le da un cec in alb „ad vitam". Iar daca a votat pe cineva, ar fi bine ca dupa aceea sa-i urmareasca putin activitatea si chiar sa-i trimita un feed-back despre ce face bine, ce nu face.

 

Cum s-ar putea creste prezenta la vot

Cred ca tinerii ar trebui implicat mai mult. In licee, facultati, nu stiu exact cum, dar ar fi bine sa fie educati civic, sa li se explice de ce este important votul lor, sa inteleaga ca: Votul îi priveste DIRECT.

 

Un mesaj scurt pentru alegatori

Votul este un gest de respect fata de tine, in primul rand. Nu votezi, nu contezi! Nu poti trai cu ideea ca esti o cantitate neglijabila. Pentru familia ta, pentru prieteni, cel putin, si pentru Dumnezeu, contezi!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related