Relația emoțională a locuitorilor cu orașul este un factor determinant în dezvoltarea comunităților urbane. Iar lipsa unei astfel de conexiuni echilibrate se vede în București. Este ceea ce propune expoziția Sensitive Data, care se deschide pe 25 mai, la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din București: o dezbatere despre conexiunea emoțională dintre oraș și locuitorii săi prin interpretarea artistică a datelor despre teme vitale pentru București. Șase instalații de artă digitală și new media, realizate de Dorin Cucicov, Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu și Denis Flueraru, propun o experiență care apelează la toate simțurile principale: văz, auz, miros, gust și atingere.
Sensitive Data este parte din programul de evenimente satelit Design GO! din cadrul Romanian Design Week 2024. Expoziția este produsă de Ofnow, o platformă colaborativă în care studioul RIZI împreună cu tech-artistul Dorin Cucicov aduc împreună artiști și specialiști din diverse domenii pentru a transpune temele prezentului în experiențe culturale pentru comunitate.
Dorin Cucicov, artist și programator, doctorand la Facultatea de Matematică, co-fondator al studioului de artă digitală și interactivă VERY THEORY, este interesat de explorarea relațiilor reciproce dintre om și tehnologie, prin cercetare, instalații interactive și performance.
Alina Rizescu, fondator RIZI, arhitect si artist new-media, absolvent UAUIM si UNATC - Cinetic, masterul de tehnologii interactive pentru media si artele performative, curator la Radar New Media Art Festival. Lucrările sale au fost expuse la Mirage Festival Lyon si Fête des Lumières - Lyon.
Bogdan Stănescu, creative director RIZI, este designer de interacțiune și artist new-media. A absolvit Jurnalism și Științele Comunicării, ASE - Economia Mediului și masterul de producție multimedia din cadrul FSJC.
Povestim în continuare cu Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu, Dorin Cucicov, despre artă, comunitate, oraș, date, tehnologie și legăturile necesare dintre ele.
Capitole în experiența artistică
Dorin: Aș vrea să cred că ele s-ar numi - Abstract, Metodologie și Concluzii - ca într-un articol științific, dar cred că mai realist este - Chemarea la Aventură, Încercări și Transformare, Revenirea cu Înțelepciune - ca în Călătoria Eroului. Cred că suntem undeva pe la capitolul doi acum.
Ce a adus experiența
Dorin: La început există un idealism, care este foarte important, dar care trebuie integrat în aspectele practice ale vieții de artist, ca să nu se piardă. Pentru a continua o practică artistică sustenabilă și independentă trebuie, după părerea mea, să abordezi teme relevante pentru societate.
Este important să colaborezi cu alți artiști și să ai proiecte interdisciplinare, cu alți profesioniști. Unul dintre cele mai faine festivaluri la care am participat - Ars Electronica, din Linz - se definește ca un festival de artă, tehnologie și societate - o rețetă foarte bună după părerea mea pentru o lucrare de artă contemporană relevantă. Cred că rolul artistului contemporan se aseamănă cu rolul unui jurnalist - un observator al proceselor din jur, care relatează structurat pentru public informațiile colectate, doar că artiștii relatează afectiv.
Participarea la Sensitive Data
Dorin: Pentru mine, Alina și Bogdan, acesta nu este primul proiect în care colaborăm. Ne-am sudat deja metodele de lucru și ne completăm natural prin abilitățile pe care le avem. În cadrul proiectului Sensitive Data am profitat de acest lucru și am dezvoltat toate lucrările împreună, de la faza de concept la cea de producție. În acest sens pot spune că toată expoziția este o experiență închegată pentru că am fost toți acolo de la primele cuvinte scrise în proiect.
Ideea
Bogdan: Ne-am dorit să aducem împreună două domenii diferite - datele statistice brute despre oraș și experiențele subiective ale locuitorilor. Ambele se întâmplă în același loc și se intersectează. Am vrut să explorăm acest punct de intersecție și să cercetăm prin metode artistice aceste procese. Prin aducerea în același context a datelor științifice și a experiențelor senzoriale ne-am propus crearea unui nou univers de coexistență, oferind o perspectivă profundă asupra diversității și dinamicii orașului.
Procesul de creație colaborativ
Dorin: Lucrurile s-au legat destul de natural. De obicei pornim de la cîteva idei aruncate în grup pe care le criticăm sau validăm și apoi începem să construim pe cele mai bune dintre cele rămase. De multe ori trebuie să ținem cont și de aspectele practice de implementare ale unei idei. Pentru că fiecare dintre noi are o experiență diferită, după acest proces de filtrare rămân ideile cele mai solide și pe partea de concept și pe fezabilitatea de implementare.
Surprize, concluzii
Dorin: Una dintre surprize, deși nu în totalitate neașteptată, este că sunt relativ puține date publice despre București. Am reușit să colaborăm cu cei de la Ecopolis, care ne-au oferit date despre calitatea aerului de pe platforma aerlive.ro. Ar fi util să avem acces liber și la alte date actualizate precum cele despre transport, demografie, poluarea fonică, spațiile verzi, etc.
Provocări
Dorin: Conceptul expoziției a fost încă de la început să traducem datele oficiale sau colectate de noi în experiențe senzoriale. Am insistat ca cel puțin o lucrare să atingă unul dintre cele cinci simțuri - vizual, auditiv, olfactiv, tactil și gustativ. A fost o provocare să creăm lucrările în special pentru simțurile olfactiv și gustativ. Acolo unde ne lipsesc date oficiale, ne-am propus să colectăm independent date despre București ca și practică artistică subiectivă. Pentru datele despre mobilitate de exemplu, am mers noi să facem traseele de bicicletă între locațiile alese.
Menirea expoziției
Alina: În viziunea mea, expoziția este un canal de comunicare care adresează toate elementele percepției. Prin Sensitive Data ne propunem să creăm o punte între informație și emoție în ceea ce privește Bucurestiul. Oferind o experiență care atinge atât partea rațională cât și cea afectivă dorim să provocăm dezbateri dar și căutarea unei viziuni echilibrate în relația cu oraș. Pe termen lung cred că Bucureștiul a avut de suferit din cauza faptului că locuitorii au răspuns fie dominant emoțional fie dominant pragmatic, a lipsit o relație echilibrată și conștientă cu orașul.
Prin masa rotundă „Percepția senzorială și experiența urbană” care va avea loc pe 25 mai, de-o dată cu vernisajul, ne propunem să dezbatem asta și cu arhitecti, urbaniști și profesionisti din domeniul cultural.
Relația cu publicul
Alina: Cred ca publicul s-a maturizat în relația cu tehnologia în zona de cultura - entertainment, a devenit mai pretențios și mai atent. La primele evenimente în care am creat experiențe de artă interactivă în 2017 fascinația noutății tehnologiei captiva mai mult decât mesajul sau conținutul. Între timp s-a produs o saturație a experiențelor exclusiv digitale și tehnologia redevine un vehicul de transmitere a unui concept, nu elementul protagonist.
Bogdan: Simt că în ultima vreme publicul caută o experiență mai complexă - o călătorie de descoperire mai mult decât un spectacol care îl copleșește. De aceea încercăm să aducem în expozițiile pe care le concepem cât mai multe ingrediente care funcționează unitar - scenografie, design, tehnologie, interacțiune și conținut multi-media cu informație relevantă.