România Atractivă poartă turiștii prin locuri de poveste

România Atractivă poartă turiștii prin locuri de poveste

De astăzi, 15 mai, turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie în țara noastră cu ajutorul celei mai complexe platforme multimedia de promovare a turismului cultural, România Atractivă. Programul include 12 rute turistice tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică.

Castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, limesul (frontieră – n.n.) dunărean şi cel al provinciei Dacia care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomie locală – sunt doar o parte din tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României.

România are unul dintre cele mai complexe țesuturi multiculturale și etnice, istoria, arhitectura, tradițiile și gastronomia de aici fiind practic o incursiune în cultura Occidentală, Orientală și Balcanică, aduse laolaltă, iar România Atractivă reușește să le pună în valoare.

 

La un click distanță, bibliotecă digitală, sprijin în călătorii

Prin platforma multimedia România Atractivă, informația ajunge online la utilizator prin website și aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android.

Pentru program a fost dezvoltată în premieră o bibliotecă digitală, disponibilă în mai multe limbi de circulație internațională, în care este prezentată istoria detaliată a fiecăruia dintre cele 275 de obiective culturale. Unică prin tipologia cuprinzătoare de conținut video, foto, tururi virtuale, animații, reconstrucții 3D, ghiduri audio, texte, recenzii utilizatori, platforma are rolul de a furniza informații despre tematicile rutelor existente și obiectivele incluse în aceste rute și, astfel,  de a aduce viitorul turist cât mai aproape de experiențele pe care le poate descoperi offline, de a-l ajuta pe acesta în alegerea destinațiilor de călătorie.

Aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android, face mai simplu accesul la acest conținut. Utilizarea se poate realiza în mod anonim sau cu cont de utilizator care permite personalizarea conținutului după preferințe și postarea de recenzii la obiective. Prin sistemul de geolocalizare, utilizatorului i se afișează inclusiv obiectivele din proximitate. Aplicația mobilă se poate folosi în mod offline. Conținutul salvat se poate afișa și atunci când telefonul nu are semnal.

 

Cel mai mare tezaur al Antichității, până la descoperirea mormântului lui Tutankhamon

Obiective de patrimoniu din România Atractivă conectează istoria locurilor cu cea mondială prin cele mai inedite descoperiri. Unul dintre acestea se află în Comuna Pietroasele. Aici turiștii pot afla povestea comorii Cloșca cu Puii de Aur, care a fost considerată cel mai mare tezaur al Antichității până la găsirea mormântului lui Tutankhamon sau Castrul Roman, una dintre ultimele astfel de așezări fortificate părăsite de către romani la plecarea din Dacia.

 

Locurile în care s-a născut Vlad Tepeș, aceleași cu ale Familiei Regale a Marii Britanii

Pornind pe rutele Romania Atractivă, desoperi într-un mod nou și județele României. Mureșul găzduiește atât Cetatea medievală a Sighișoarei (cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere și monument UNESCO din 1999), în care se află casa în care s-a născut Vlad Țepeș,  cât și Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, locul de baștină al contesei Rhédey Claudia, una dintre strămoșii Familiei Regale a Marii Britanii, sau castelul Teleki, ai cărui conți nu doar au făcut parte din curțile imperiale, ci au fost și pasionați de cultură și filosofie, i-au cunoscut pe Voltaire şi pe J.J. Rousseau și au înființat la Gornești una dintre cele mai impozante biblioteci din Transilvania, înaintea Primului Război Mondial.

 

Dobrogea și Delta, așa cum nu le știai

Aplicația România Atractivă îți arată și cum ajungi la plajele sălbatice și, ceva mai sus, la Delta Dunării – cu gospodării tradiționale lipovenești, castre și cetăți greco-romane. În plus, tot cu ajutorul aplicației afli ponturi despre locurile unde poți să trăiești o autentică experiență alături de pescari. Unul dintre ele, Chilia Veche - satul care se află în inima Deltei Dunării, într-un cadru natural de o frumusețe uluitoare, departe de agitația urbană. Natura sălbatică și tradițiile locale se întâlnesc aici pentru a crea o experiență autentică, o oportunitate unică de a experimenta viața într-un mediu natural, încă sălbatic și pur.

 

Cum se integrează programul de turism cultural România Atractivă în peisajul european

Prin înfiinţarea acestor rute se deschid oportunități pe de o parte de conectare a obiectivelor din România cu cele europene, pe de alta de renovare și restaurare a obiectivelor de patrimoniu. De exemplu, Ruta castrelor romane alătură România familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman. Iar, prin ruta turistică dedicată cetăţilor, se doreşte restaurarea a cinci cetăţi din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăţi istorice în circuite care să atragă turiştii din ţară şi din străinătate.

PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!

Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei,  este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Programul, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, are 211 beneficiari direcți (custozii obiectivelor culturale de vizitat) iar beneficiari principali ai programului devin de astăzi turiștii români și străini.

România Atractivă este programul de turism cultural al României. Programul propune turiștilor din țară și din străinătate o experiență de călătorie în care, alături de castele, conace sau mănăstiri spectaculoase, vor descoperi mâncare autentică, experiențe culturale, fortificații, ruine, ziduri sau fundații de obiective arhitecturale sau arheologice care aduc laolaltă elemente de multiculturalitate unice în Europa.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related