Yarra aka Tania Maria Mușina este fondatoare, alături de George Pandrea, a duo-ului Mezzin, apărut pe scena muzicală în 2019. Muzica lor este o fuziune vibrantă între deep house, dance, jazz și muzică experimentală și încurajează o stare de visare conștientă, generatoare de introspecție.
"Industria indie supraviețuiește și este, cumva, suficient acest puls existent. Indie-ul păstrează o puritate, o inocență a începutului etern, un lucru care este aparte și nu aș schimba nimic în acest sens", spune Yarra.
Pe lângă faptul că este vocalista și compozitoarea Mezzin, Yarra are și o pronunțată latură foto / video, iar asta o puteți explora pe site-ul ei, taniamusina.com.
A crescut în Brașov, România, însă trăiește momentan în Oslo, Norvegia. Înainte de Mezzin, alături de care a participat la festivaluri din România precum Electric Castle, Amural, Street Delivery și TamTam, Yarra a colaborat cu formațiile Soundopamine și Blanilla. Povestea ei, mai jos.
Începuturile artistice
Voi începe prin a spune că posed o insațiabilă dorință de cunoaștere, iar aceasta se extinde în mai multe domenii artistice. În plan muzical, am avut mereu o dorință de exprimare prin cântece, fie că am cântat cu mătușa mea Vali colinde, sau am făcut playback la festivitatea de final de clasa a IV-a, culminând cu acceptarea mea în formația de rock a liceului german din Brașov, „Room 8”. Acesta din urmă a fost un minunat prilej muzical de a petrece timp de calitate cu prietenii și colegii mei de clasă, dinamica era foarte bună iar această perioadă mi-a adus multă bucurie.
După o pauză de câțiva ani, am reînceput să scriu versuri și am colaborat o vreme cu Ntsh și Chris din Soundopamine, aceștia fiind, atunci, la început de drum și formația având o altă componență. Cred că până în acel moment uitasem cât de reconfortant era pentru mine să-mi exprim emoțiile prin muzică. A fost, fără îndoială, terapeutic. Acesta ar fi un landmark, urmat de întâlnirea lui George Pandrea la un eveniment unde un amic, Victor, punea muzică techno iar eu improvizam peste.
Povestea Mezzin
La scurt timp după ce l-am cunoscut pe George, am ajuns să purtăm discuții care ne-au indicat o evidentă compatibilitate umană și, în special, creativă în plan muzical. Astfel, ne-am decis să organizăm un mic concert în 2016, în Brașov la „Tipografia”. Versurile le aveam de ceva timp scrise. Ideea de formație ne-a venit trei ani mai târziu, când eu eram deja stabilită în Norvegia.
Conceptul Mezzin este unul destul de simplu: „Surround yourself with blessings, bathe in the sea of trust, jive through the last minute, to reach the stars above…wherever you go, wherever you go”. Iată că am promovat și cea mai lungă piesă pe care am lansat-o până acum și la care ținem amândoi foarte mult, „Bliss”. Videoclipul piesei a fost realizat de artistul Robert Obert și îl puteți vedea aici:
Cum ai descrie muzica ta
Voi readuce în discuție ceea ce am menționat la începutul acestui interviu, dorința mea de cunoaștere. Sunt interesată să modelez sunete care să rezoneze adânc în interiorul oamenilor care sunt deschiși să le asculte, perceapă și sunt dornici să le înțeleagă. Am luat lecții de canto și de pian într-o perioadă, sperând că mă voi putea acompania și am urmat și un curs intensiv de producție muzicală în Oslo.
Pot, în prezent, spune că știu a folosi destul de bine programul Logic ProX și, astfel, îmi aduc uneori la viață din fantasmele melodice cu influențe techno. În trecut am colaborat și cu Blanilla, alături de care am lansa piesa „Define me”. A fost o surpriză foarte plăcută să observ cât de bine a fost primită. O puteți asculta aici:
„Cupid’s fail”, piesă lansată cu proiectul Mezzin, a fost difuzată și pe plan internațional. Acest mic succes s-a datorat colaborării cu o agenție de PR din Londra. Ne-am simpatizat reciproc și au făcut o treabă foarte bună în a promova piesa. Proiectul prinde contur și ne descoperim stilul cu fiecare piesă nouă pe care o creăm. Sperăm să avem, în viitorul nu foarte îndepărtat, o piesă care să rezoneze cu mai mulți oameni, să devină poate chiar o piesă foarte difuzată la radio, atât în România cât și în străinătate. Cât despre stiluri muzicale pe care mi-ar plăcea să le abordez în viitor, am versuri pentru și îmi surâde jazzul.
Cât de importantă e imaginea
Cu riscul de a apărea superficială, partea estetică a lucrurilor a fost mereu un element important în viața mea. A venit ca un adjuvant firesc în dezvoltarea mea ca om. Pentru realizarea videoclipului piesei „Cupid’s fail” am colaborat cu fotografa Orsolya Balint și am avut bucuria de a-l avea ca protagonist, în rolul lui Cupidon, pe Claudiu Silvianu, un performer deosebit de implicat. Cu Ștefan Muse am colaborat la videoclipul piesei „Călători”, și am avut șansa de a vedea, cu această ocazie, o priveliște deosebită care îmi va rămâne pentru vecie întipărită-n minte:
Restul videoclipurilor noastre au fost realizate urmând conceptul DIY. Persoane dragi mie au acceptat provocarea de a filma, iar eu m-am ocupat ulterior de montaj.
Aici puteți urmări videoclipul piesei „Cupid’s fail”:
Mesajul muzicii tale
Muzica Mezzin, îmi place să cred, este generatoare de beatitudine. Versurile pe care le scriu sunt menite să accentueze însă și întrebări acolo unde nu pot exista mereu răspunsuri facile, în subconștientul uman. Urmăresc să inserez mesaje pozitive, să transmit stări de recunoștință și amuzament în fața încercărilor vieții.
Se știe că muzica poate reduce anxietatea, îmbunătățește memoria și calitatea somnului. Cred cu tărie în puterea omului de a se transforma prin muzică, fie că o produce sau o ascultă. Îmi vine în minte un citat al lui Henry David Thoreau: „To affect the quality of the day, that is the highest of arts”.
Credit foto: Delia Sandu
Scena muzicală din Brașov
Din păcate, nu urmăresc cu multă atenție scena muzicală din Brașov. Ce pot spune cu certitudine este că sunt câțiva producători muzicali tineri care colaborează cu case de discuri importante din România și care sunt din acest oraș. Un DJ pe care îl consider foarte promițător este Constratti. Am mai auzit că petrecerile de DnB sunt foarte populare cât și concertele rock, însă cam aceasta era scena și în adolescența mea.
Acum ar mai fi festivalul organizat în Poiana Brașov, „Massif”, însă acesta promovează aceiași artiști care, fie sunt în prezent pe val, vezi Erika Isac, sau sunt arhicunoscuți. Acum orașul are o creștere extraordinară din punct de vedere urbanistic, ca urmare a unui flux continuu de oameni care aleg acest oraș ca refugiu. De ce? Nu îmi prea explic. Nu pot decât să sper că vor exista în viitor mereu localuri și evenimente la care fiecare formație, indiferent de genul abordat, va avea o scenă și un public în Brașov.
Diversitatea culturală este necesară în orice oraș care se vrea european.
Credit foto: Delia Sandu
Influențe muzicale
Influențele muzicale au venit la pachet cu familia în care m-am născut și m-am exprimat. Am avut un noroc deosebit, aș putea spune. Tatăl meu a fost poet, mama profesoară de engleză și ambii mi-au încurajat latura autentică de iubitoare de artă. Tot ei mi-au înțeles performance - urile din fața televizorului care era uitat pe VH1, MTV sau Atomic ore bune în weekend. Nu mi-au lipsit vinilurile cu The Beatles, The Doors, Elvis, Black Sabbath, Pink Floyd sau Procol Harum în copilărie. Casetele cu Janis Joplin și Aretha Franklin mi-au fost sursă de inspirație și sursă de umor pentru părinți atunci când făceam karaoke. Fratele meu mi-a făcut cunoștință cu formații precum RHCP sau The Prodigy.
Resursele de inspirație au rămas în esență aceleași, emoțiile trăite intens, călătoriile în alte culturi. Influențele muzicale sunt reprezentate de vocile aparte care mă marchează atât prin interpretare, cât și prin versurile pătrunzătoare: Björk, Janis Joplin, Aretha Franklin, Amanda Bergman (vocalista trupei Amason), Maxi Jazz (Faithless), Erykah Badu, Anthony Kiedis (RHCP), Olivia Bouyssou Merilahti (The Dø) și efervescenta Róisín Murphy and the list could go on.
Experiențe muzicale memorabile
În ceea ce privește experiențele plăcute live, mi-a rămas în minte un concert avut cu Blanilla, unde am cântat cu acompaniamentul filarmonicii din Craiova. Eram vizibil emoționată de prezența instrumentiștilor cu care mă aflam pe scenă, însă acest lucru mi-a dat cumva forța necesară de a performa. O altă experiență deosebită a fost concertul de la Amural, ediția a VII-a, unde am cântat în formula Mezzin, în deschiderea Moonlight Breakfast și oamenii au fost foarte receptivi, au intrat pe vibe-ul nostru imediat.
Credit foto: Orsolya Balint
În studio este mereu o plăcere când versurile și linia melodică par a se coagula armonios, aproape fluid și rezultă astfel o piesă neașteptat de plăcută. În mod evident, o ascult ulterior la modul obsesiv și îmi imaginez ce cadre filmate i s-ar potrivi. De multe ori se întâmplă, totuși, ca aceste piese să sfârșească pe un hard extern și nu ajung să se materializeze într-o piesă pe care să o finalizăm. În cazuri rare, le reascultăm după ceva timp și unele ajung să ne placă foarte mult.
Cum te-au influențat călătoriile
Nu de puține ori am călătorit pentru a vedea o expoziție a unui artist plastic, graphic designer sau muzician care mă interesa, astfel am avut foarte multe de învățat. În primul rând, am fost expusă direct la deja popularul ieșit din „zona de confort”. În al doilea rând, odată întoarsă din Japonia nu am mai fost același om, s-a produs o schimbare majoră în interiorul meu. Eu pun acest lucru și pe seama lecturii din acea perioadă „Letting Go” a lui David R. Hawkins.
Scandinavia mustește de oameni care fac artă. Au loc constant festivaluri care celebrează diversitatea culturală, muzica, teatrul, opera, spectacole de dans pentru copii. Tot ce este reprezentat în Norvegia are un sprijin financiar consistent din partea statului și a altor instituții care au rolul de a promova arta în toate formele ei de manifestare.
Credit foto: Delia Sandu
Nu pot să nu menționez evidența, cultura de calitate naște o nație educată și civilizată, care respectă drepturile fiecărui om. Poate că idealizez puțin aceste meleaguri însă am trăit acolo suficienți ani încât să fi văzut și în spatele voalului iluzoriu și nu mi-am schimbat părerea.
Industria indie
Industria indie supraviețuiește și este, cumva, suficient acest puls existent. Se poate oricând intensifica pulsul însă această scenă nu a fost și nu cred că va fi foarte populară vreodată, ea este cumva menită să fie de nișă. Ce este deosebit la indie este că poți fi tu însuți și produce ce îți dorești, fără restricții și teama de eșec. Alte elemente esențiale ar mai fi creația necenzurată și libera experimentare. Rezultatele acestora vor servi drept motivație, probabil, pentru muzicienii nonconformiști ai viitorului. Independența este înrudită cu libertatea, ele nefiind neapărat ușor de gestionat în industria muzicală actuală… saturată de nume noi. Este mult loc pentru explorare, poate nu neapărat o cale către succes, însă aici mă refer doar la România.
Indie-ul păstrează o puritate, o inocență a începutului etern, un lucru care este aparte și nu aș schimba nimic în acest sens.
În ce relație ești cu social media?
Social media este o modalitate de a cosmetiza viața, de a o modela după bunul plac și reprezintă pentru mulți o autocenzură idealizată, cauzatoare de stres și anxietăți. Din acest motiv, ca simplu observator al efectului pe care îl are asupra multor persoane, aleg, în mod conștient, să postez numai atunci când am ceva relevant de arătat sau doresc să dau un semn că nu am trecut în alte sfere, nu mă ștergeți de la contacte, nu-mi aduceți coronițe!
Am convenit cu George ca, pentru profilurile Mezzin, să postăm strictul necesar unei lansări de single. Am putea să ne arătăm mai des procesul de lucru pe IG? Cu siguranță! În spatele multor artiști renumiți se află o echipă impresionantă de PR, noi putem numai visa la așa ceva momentan. Dorim să ne menținem libertatea de exprimare artistică și, în același timp, pacea interioară.
Pasiunea pentru fotografie
Eu am studiat Artele Plastice atât în București cât și în Paris. În capitala franceză am fost la două ediții ale expoziției care se numește PARIS PHOTO. Această experiență m-a marcat prin diversitate și inovare. În anii în care am studiat în Paris am avut cursuri de fotografie și șansa de a vedea o prezentare a renumitului fotograf Sebastião Salgado, „Genesis”.
M-au copleșit acele imagini alb negru reprezentând căutarea lumii care a fost, lumea naturală cu peisaje feerice de care ne-am înstrăinat treptat dar sigur. Îmi mai apare în minte imaginea unui album foto aparținând elvețianului Yves Leresche, care se afla în vizită la părinții mei acasă pe când eram încă în școala generală. Acesta le-a lăsat drept mulțumire pentru găzduire, un album foto despre comunitățile rrome din România.
Pasiunea pentru fotografie am ascuns-o destul de mult timp, atât de familie (deși am avut mereu un aparat foto, fie analog sau digital, cu mine în concediile petrecute cu ai mei) cât și de mine. Filmele mi-au conturat viziunea despre viață și m-au captivat prin mesajele transmise atât la nivel ideatic cât și imagistic. În domeniul cinematografiei îi apreciez foarte mult pe: Sławomir Idziak, Hoyte van Hoytema, Alejandro Jodorowsky și Bruno Delbonnel.
A fost un proces îndelungat acceptarea naturii mele de multiartistă, termen care este foarte des folosit și încurajat în multe alte țări. În România poate fi o decizie riscantă să mergi pe această cale, din motive financiare evidente. Nu este un secret pentru nimeni că fondurile (ne)acordate de stat culturii sunt infime, la limita disprețului. Ce am constatat în ultimii doi ani este că, atâta timp cât creativitatea nu îți dă pace, este indicat să-i explorezi paleta vastă, extrem de ofertantă. Oamenii din jurul tău vor fi fericiți că îți urmezi pasiunile, te vor suporta și încuraja, așa cum reușește să o facă atât de (aparent) senin și simplu Cătălin, soțul meu. În prezent sunt videograf și fotograf pentru spectacolele realizate de diferiți coregrafi din Norvegia.
Mi-ar plăcea să ajung să călătoresc și să surprind arta dansului pe diverse meridiane. Pentru cei cărora le-am stârnit curiozitatea, îmi puteți vizita site-ul aici: taniamusina.com
Ce urmează
Planurile de viitor sunt mereu multe și diverse pe lista mea: renovări, voluntariat și ședințe foto / video, însă caut să gestionez timpul într-un mod cât mai productiv posibil. Pe lista de priorități se află în acest moment lansarea unui nou single Mezzin intitulat „I feel you” și lucrul la noi piese.
În paralel, ne dezvoltăm un nou show și dorim să avem concerte în Brașov, București, Cluj-Napoca. Voi fi prin Brașov la evenimente culturale, sau pe terenuri de baschet cu nepoții, căci îmi doresc să-mi petrec timp cu familia atunci când am ocazia și sunt aproape de ei. În rest, îmi mai doresc să nu mă părăsească, vorba Norei Iuga, „sfânta obrăznicie” și să reușesc să-mi păstrez spiritul creativ activ. Poate îmi voi achiziționa și acel teremin la care visez de ceva vreme? Just keep on dreaming!