Oamenii sunt una dintre frumusețile României, în afară de politicieni, așa zice Oana Titică. Românii sunt calzi, deștepți și au mult simț al umorului (poate că acesta ne și salvează când lucrurile o iau razna în jurul nostru, aș adăuga). Oana crede că multe s-au schimbat în bine la noi și este încrezătoare că va fi și mai bine în următorii 5 ani. Iar atunci când își mai pierde optimismul, îl regăsește cu un pahar de prosecco și o prăjitură de la Cake Van din Militari.
"Acum 10 ani nu parca nimeni regulamentar, pentru că nu exista așa ceva. Sau dacă sunai la Poliție că vedeai un câine chinuit de un om, nu prea venea nimeni. Acum vin și îl duc pe psihopat la închisoare. Ce încerc să zic e că unele lucruri s-au schimbat în bine, iar poate peste 5 ani vor fi doar 10% din ăia care acum parchează prost", spune Oana.
Oana Titică are un shop online de farfurii pe care sunt scrise mesaje creative. Chicineta este un business pe care spune că nu l-ar putea avea în altă țară. Și, oricum, nu s-ar muta în altă țară, fiindcă nicăieri nu există ciorbă de fasole.
Ce te ține aici, ce îți place încă în România
Oamenii - care sunt foarte mișto, în afară de politicieni, desigur – poate ar putea să emigreze ei și să ne lase pe noi aici? Și faptul că aici am un mic shop online cu farfurii pe care nu cred că aș putea să-l fac în altă parte.
Frumos în România acum
Oamenii, din nou, care sunt smart, calzi și au simțul umorului. ȘTIU CĂ AVEM ȘI CÂRNAȚI CARE PARCHEAZĂ PE TRECEREA DE PIETONI, dar sunt excepțiile într-o mare de oameni care parchează unde trebuie și te lasă să te bagi când vrei să schimbi banda.
Mai bine bine, mai rău. Ce ai găsit foarte diferit de România în alte tări
Mai bine - o să dau un exemplu foarte specific – sunt puține alte locuri în care am fost unde e permisă publicitatea pe clădiri așa cum e la noi. În București, dacă te plimbi, ai impresia că ai ajuns în Țara Bannerelor la Pariuri, fiindcă în orice intersecție mare sunt afișe cât blocul cu vedete care îți promit lingouri de aur dacă joci la o anumită casă. Cred că dacă am avea un Big Ben în secunda a doua ar fi o reclamă atârnată pe el.
Ce e mai nasol la alții? Depinde. În anumite locuri, dacă îți scoți telefonul pe stradă să faci o poză, e o probabilitate mare să îți fie furat. La noi poți să rupi selfie-urile fără probleme. În altele nu e safe să mergi pe stradă noaptea într-o proporție mult mai mare decât la noi. În unele nu ai voie să faci grătar cu cărbuni, în altele e sfârșitul lumii dacă ai pus plasticul unde nu trebuie – evident că e bine să reciclăm, însă dimensiunea de tragedie care se asociază unor astfel de gesturi e ceva destul de diferit față de ce se întâmplă la noi.
România ta
Nu pot să generalizez să spun că ‘România mea’ arată în același fel mereu, dar în ultimii ani am impresia că lumea a devenit mai interesată de probleme civice & politică, fiindcă de la pandemie încoace ne-au întors atât Guvernul cât și administrațiile locale pe toate părțile și culmea e că nici o categorie de electorat n-a mai fost sărită tura asta, bunăstarea a fost distrusă cam la toate nivelurile de populație și am început să ne interesăm.
Cum ar putea fi mai bine
Să nu mai lăsăm politicienii să facă ce vor, oricine ar fi acum la putere și oricine ar veni după. În rest, noi am fi ok cu noi și între noi dacă ne-ar lăsa în pace. Dar ultimii ani au fost o succesiune de abuzuri care nu aveau nici o justificare rațională în ochii nimănui (remember când trebuia să se închidă restaurantele la ora 21:00, că dup-aia ieșea covidul în oraș?, remember noile măsuri fiscale?).
Brandul de țară
Dacă voi fi vreodată aleasă Onorată Ministră a Turismului aș încerca să duc brandul de țară într-o direcție de ‘să ne bucurăm de viață’ în general. Mâncare, petreceri, concerte, dans.
Simți vreo mândrie că ești româncă?
Un singur motiv, superficial - prietenele mele sunt foarte frumoase și când mă duc în vacanțe cu ele sunt foarte mândră cu ele.
Gânduri de emigrare
M-am gândit, însă niciodată serios. Îmi imaginez uneori că mă mut în Marea Britanie, fiindcă îmi place cam tot ce înseamnă cultura lor, în special umorul. Marea Britanie ne-a dat Banoffee Pie, pe Jeremy Clarkson și Stephen Fry, Richard Ayoade și Noel Fielding, pe David Nicholls și Peter May, plus Arctic Monkeys. Dar nu aș pleca de aici. De ce să locuiesc într-o țară unde nu există ciorbă de fasole?!
Cum simți plecările celor din jur
Psihanalitic vorbind, mulți fug de părinți și de educația tribală care din păcate e în mare forță la noi, în loc să stea aici să deal with it. Dar am fost norocoasă că dintre cei apropiați mie nu au plecat foarte mulți.
Dorul de țară
Acest dor se manifestă la mine la finalul vacanțelor și are legătură cu mâncat ceva anume ce nu găsesc acolo. În Thailanda de exemplu am suferit dramatic de lipsă de cașcaval în organism. Atunci am aflat că sunt dependentă de brânzeturi – poate este o problemă medicală?
Ce îți place să faci în România, în timpul liber, în vacanțe
NIMIC este răspunsul cel mai sincer. Îmi place să iau câinele, o carte și o pătură și să mă duc într-un parc (preferință: parcul Izvor din București) și să citesc în timp ce câinele se rostogolește în găinaț. Altfel, la mare îmi place un loc minunat de cazare la Corbu (secret), iar în partea cealaltă în casele săsești.
Dacă ai fi ghid pentru străini, ce le-ai arata prima dată
I-aș duce în Obor la Gogoașa Muntenească să mănânce gogoși chiar atunci prăjite, apoi tăvălite într-un lighean de zahăr, apoi la terasa La Bobiță din Titan pentru ceafă de porc la grătar, cartofi prăjiți cu telemea și castraveți murați.
Cum fortezi tu optimismul, când intervine blazarea
Un pahar de prosecco și o prăjitură de la Cake Van din Militari.
Ce faci profesional și de ce merită să lucrezi în acest domeniu
Am un mic shop online cu farfurii cu mesaje, făcute în România și, de asemenea, lucrez la revista Good Food, fiindcă trăiesc pentru mâncare. Farfuriile nu le-aș face în altă parte fiindcă nu ar avea sens pentru mine – de ce le-aș produce în străinătate dacă avem fabrici și ateliere atât de bune și cu tradiție aici? – și de asemenea multe nu ar avea sens în alte țări, având texte în limba română.
Ghid personal de supraviețuire în România
Ca să nu închei tot cu chestii culinare, DRAGI CITITORI, când ieșiți din scara blocului azi și descoperiți că un concetățean v-a blocat ușa scării cu o parcare efectuată magistral și nu puteți ieși cu căruciorul copilului, gândiți-vă la cum arăta orașul acum 10 ani și cum e acum. Acum 10 ani nu parca nimeni regulamentar, pentru că nu exista așa ceva. Sau dacă sunai la Poliție că vedeai un câine chinuit de un om, nu prea venea nimeni. Acum vin și îl duc pe psihopat la închisoare. Ce încerc să zic e că unele lucruri s-au schimbat în bine, iar poate peste 5 ani vor fi doar 10% din ăia care acum parchează prost. Mai vorbim atunci.
O declarație pentru Romania (ta)
Ai, n-ai mingea, dai la poartă. Nu mai știu cine a spus asta, dar e perfectă.