Mircea Bravo & Cristian Ilisuan: Pentru film am organizat 3 nunți, a fost nevoie de un număr foarte mare de persoane pe figurație, de o adevărată desfășurare de forțe

Mircea Bravo & Cristian Ilisuan: Pentru film am organizat 3 nunți, a fost nevoie de un număr foarte mare de persoane pe figurație, de o adevărată desfășurare de forțe

Mircea Bravo și regizorul Cristian Ilisuan vor să facă filme în care oamenii să se regăsească, la care să râdă și să se simtă bine. Iar nunta este un subiect foarte ofertant în acest sens: un mix condensat de obiceiuri și tipologii variate. Așa a apărut "Nuntă pe bani", filmul care a fost văzut în cinema de peste 371.000 de spectactori, iar acum este în topul vizualizărilor pe Netflix. 

"Am avut nevoie de timp pentru organizare. Știam ce greșeli am făcut la primul film, știam cu ce situații ne-am confruntat, iar, de data asta, pentru Nuntă pe bani am fost mult mai atenți în organizare, în distribuirea responsabilității, în cooptarea în echipă a profesioniștilor. Am vrut să lucrăm cu oameni specializați pe sunet, pe imagine, pe lumină, pe design etc", spun Mircea & Cristian. 

Cum a fost la filmări, cât a fost râs, cât a fost improvizație și ce a făcut Bunica, povestesc Mircea Bravo și Cristian Ilisuan în rândurile de mai jos:

 

Povestea filmului

Cristian: Nuntă pe bani îl are ca personaj principal pe Mircea, un tânăr care urăște nunțile și nu se ferește să facă public acest lucru. Din cauza unor decizii greșite, trebuie să restituie o sumă mare de bani, iar singura soluție pentru Mircea rămâne propria nuntă. Urmează o cursă contra-cronometru pentru a găsi sală, nași și invitați, cu scopul de a face un business cât mai profitabil. 

 

Ideea

Ne place să facem filme în care oamenii se regăsesc; căutăm subiecte pe care le cunoaștem cu toții și situații cu care ne-am întâlnit majoritatea dintre noi, iar “nunta” este un subiect tare ofertant. De la tradiții, la organizare, la presiunea societății, până la banii necesari pentru un astfel de eveniment, am avut cu ce să ne jucăm. 

Noi avem un ritual. Mergem la început de an câteva zile la o cabană pe munte și facem sesiuni de creație. Într-o astfel de întâlnire a venit și ideea filmului Nuntă pe bani. 

 

Și concretizarea

Mircea: Am avut nevoie de timp pentru organizare. Știam ce greșeli am făcut la primul film, știam cu ce situații ne-am confruntat, iar, de data asta, pentru Nuntă pe bani am fost mult mai atenți în organizare, în distribuirea responsabilității, în cooptarea în echipă a profesioniștilor. Am vrut să lucrăm cu oameni specializați pe sunet, pe imagine, pe lumină, pe design etc.

Au fost vreo 3 luni de pregătire înainte de a trece la filmarea propriu-zisă. Și țînând cont că pentru film am organizat 3 nunți, a fost nevoie de un număr foarte mari de persoane pe figurație, de o adevărată desfășurare de forțe. Am filmat Nuntă pe bani în 23 de zile, iar apoi a început muncă de post producție. 

 

Provocări

A fost greu să filmăm cu atât de mulți oameni; aici ne referim în special la momentele de la cele 3 nunți. A fost dificil că am început filmările fix când era și Untold, iar cazarile erau sold out, iar mare parte din echipă a venit din București la Cluj. Așa că noi, cei din Cluj, am fost și gazde. Unii au dormit la Bunica, la bunicile noastre, la noi. Dar a fost și mai frumos așa la filmări, chiar ne-am simțit ca într–o mare, mare familie.


Practica din realitate

Mircea: A fost ca un test :) Mi-am făcut propria nuntă cu o lună înainte de filmări :)) Doar că nunta mea nu a fost “nuntă pe bani”, deși am ieșit pe plus. Eu am asemenari cu personajul din film. Și în viața reală sunt atent la cheltuieli, mai zgârcit câteodată, deci mi-a fost ușor să-l joc pe Mircea din film. 

Am pus în practică ce am învățat de la nunta mea. Știam deja care sunt emoțiile prin care trece un mire, ce stres există în organizarea unei nunți, ce așteptări au oamenii. Doar că eu în film sunt un mire mai atipic, fac nunta strict pentru bani.

 

Cea mai grea parte

Mircea: Cred că cea mai mare provocare a fost să strângem banii pentru film. Producția a costat peste 400 de mii de euro, bani pe care i-am pus la dispoziție înainte să lansăm filmul Mirciulică, deci înainte să ne scoatem investiția din primul film. Am avut parte de niște contracte chiar când aveam mai mare nevoie, am avut și niște sponsori care ne-au susținut și totul s-a legat miraculos. De asta am și scris la începutul filmului că a fost realizat cu ajutorul lui Dumnezeu, am simțit că o mână nevăzută ne-a ajutat să facem filmul și pentru asta suntem foarte recunoscători.

 

Colaborarea cu actorii

Cristian: Cu majoritatea actorilor am mai lucrat la clipurile noastre din online. Am o relație foarte bună cu ei și asta a contat mult la filmări. De obicei le las libertate mare de acțiune actorilor, chiar s-a întâmplat la multe scene să schimbăm finalul sau anumite replici pentru că improvizau și ieșea ceva foarte natural, pe loc. 

În principiu actorii sunt profesioniști, odată ce își asumau personajul pe deplin totul curgea foarte natural, nu aveau nevoie de multe indicații. Eu țin foarte mult la ritmul unei scene, de asta majoritatea indicațiilor merg în direcția asta sau dacă simțeam că nu era destul de bine punctat un gest. Dar în general actorii buni știu ce au de făcut pe set.

 

Experiența de la filmări

Cristian: A fost nemaipomenită, pe lângă faptul că am lucrat cu profesioniști, echipa a fost formată în primul rând din oameni adevărați, cu bun simț și orientați să păstreze o atmosferă bună pe set. Eu personal nu m-am enervat niciodată în cele 23 de zile de filmare. Totul a curs șnur, fără incidente și cred că energia bună trăită pe platou s-a transmis și filmului.  

Îmi aduc aminte că am avut nevoie de o casă impozantă, casa cămătarului din film. Am vorbit cu un medic din Cluj și i-am zis că avem nevoie doar de livingul casei o zi de filmare. După o prospecție mai atentă, ne-am dat seama că ne-ar ajuta să filmăm și piscina lui, și curtea din față, și cea din spate, și mașina, plus câinii. Până la urmă am luat toată casa pentru trei zile, omul foarte binevoitor s-a mutat la hotel în timpul ăsta. La un moment dat a intrat să își ia niște lucruri și a văzut 40 de oameni în casa lui, tablourile schimbate, mobila mutată și cineva i-a zis să facă liniște că filmăm.

 

Cât de mult s-a râs la filmări?

Cristian: La toate filmările noastre se râde mult, mai ales când avem scene de tras cu Bunica. Noi o menajăm mult pe Bunica, nu vrem să o obosim foarte tare și îi dăm frâu liber, oricum nu putem să îi impunem un anumit text că îi stirbim din farmecul ei. O lăsăm să spună de multe ori fix cum simte și ce crede despre o anumită situație. Ne-am distrat la filmări, dar am și muncit mult pentru că ne-am dorit să nu depășim cele 23 de zile de filmări, asta pentru că o zi de filmare costă foarte mult; știți că v-am zis mai sus că sunt puțin zgârcit :D 


Improvizație

Cristian: Da, cu siguranță, multe scene au fost schimbate chiar în ziua filmării, îmi aduc aminte de câteva scene cu Bunica sau de scena în care Mircea, personajul din film, merge la casă miresei. Deși ne-am ținut de script, am lăsat actorii să își aducă aportul, să schimbe anumite cuvinte, să trăiască emoțiile în propriul stil. Credem că parte din succesul unui film ține de jocul actoricesc, așa că ne-am bazat mult pe protagoniștii aleși.

 

Cât a durat lucrul la film cu totul

Filmările propriu zise au ținut 23 de zile, s-au desfășurat în Cluj, dar și o zi de filmare în Germania. Însă de la idee până la lansarea în cinema, vorbim deja de o perioadă de doi ani aproape. 

Cea mai grea parte mi se pare preproducția. Atunci când trebuie să organizezi totul, să iei o grămadă de decizii ce țin de costume, locațîi, casting pentru ca totul să fie bine pe perioada filmării.

 

Ce ați simțit când filmul a ieșit în lume

Mircea: Când a apărut filmul la cinema, iar noi am avut proiecții speciale cu publicul, îmi amintesc că la prima proiecție n-am putut să stau în sala de cinema. Mi-era teamă de reacția oamenilor, mă gândeam că dacă nu vor râde. Eram la baie, fix lângă sala de cinema și auzeam râsetele oamenilor. Mi-am zis că e de bine și apoi am prins curaj să întru în sală.

Emoțiile sunt foarte mari. Noi facem filme pentru a relaxa spectatorii, pentru a le induce o stare de bine; în plus, nu vrem să dezamăgim pe nimeni. Punem multă presiune pe noi. După ce filmul a fost văzut în cinema de 371.698 spectactori, iar feedback-ul primit prin mesaje, prin întâlnirile directe a fost unul foarte pozitiv, ne-am mai relaxat puțin. Doar că acum a intrat filmul pe Netflix, iar asta înseamnă un nou val de reacții de la alte persoane. Sperăm să stârnim zâmbetul în continuare. Nuntă pe bani este o comedie de văzut cu întreaga familie, inclusiv copiii. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related