Bohemian Jazz | Bucharest Classix - Anul Muzicii Cehe sărbătorit printr-o experiență eclectică

Bohemian Jazz | Bucharest Classix - Anul Muzicii Cehe sărbătorit printr-o experiență eclectică

Luni 26 februarie 2024, vă invităm să vă îmbarcați într-o călătorie fascinantă prin prisma concertului Bohemian Jazz | Bucharest Classix, o simbioză culturală între eleganța muzicii clasice și spontaneitatea jazz-ului, care celebrează Anul Muzicii Cehe printr-o explorare armonioasă a simțurilor.

Classix - festivalul ieșean dedicat muzicii clasice -, își aduce magia experienței de live performance și show multimedia în atenția publicului din capitală prin acest eveniment organizat la Sala Gloria (Strada Bucovina nr. 6, București). Concertul este susținut de Trio Bohémo și este organizat de Asociația Industrii Creative, Showberry și Centrul Ceh, cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe în România. Biletele au fost puse în vânzare online.

Programul concertului include: Martin Brunner: Moving Silhouettes, Bedřich Smetana: Trio pentru pian în sol minor, op. 15, Antonín Dvořák: Trio pentru pian în Mi minor, op. 90 'Dumky', Paul Schoenfield: Café Music

"Concertul aduce o experiență eclectică formată din eleganța și patosul ceh, alături de virtuozitatea de jazz. Prin romantismul Boemiei celebrăm anul muzicii cehe. Mai apoi însă, pătrundem într-o lume boemă cu adevărat, odată cu muzica de café american într-o seară plină de fuziuni exotice!", mărturisește Dragoș Cantea, directorul artistic la Classix. Evenimentul este organizat cu ocazia anului 2024 - Anul Muzicii Cehe, alături de Centrului Ceh și Ambasada Republicii Cehe în România.

Trio Bohémo, originar din Republica Cehă, s-a făcut remarcat într-un ritm alert de la înființarea sa în 2019. Format din violonistul Matouš Pěruška, violoncelista Kristina Vocetková si pianisul Jan Vojtek, trio-ul a concertat pe numeroase scene importante precum Musikverein din Viena, Wigmore Hall din Londra sau Stoller Hall din Manchester, unde și-a consolidat statutul în zona muzicii de cameră. Performanțele lor la festivaluri renumite, precum Primăvara din Praga (Cehia), Schwarzwald Musikfestival din Freudenstadt (Germania) și Festival van Vlaanderen din Gent (Belgia), au fost remarcate la nivel internațional. Încă de la debut până în 2022, Trio Bohémo a fost membru al Academiei Europene de Muzică de Cameră și a studiat sub îndrumarea unor mentori apreciați precum Hatto Beyerle, Johannes Meissl, Patrick Jüdt și Avedis Kouyoumdjian.

Acest eveniment organizat alături de Centrul Ceh, cu ocazia Anului Muzicii Cehe, reprezintă un bun prilej de a invita publicul bucureștean să descopere o nouă experiență de concert, prin intermediul interdisciplinarității, cu ajutorului noilor tehnologii și a artelor de tip new media. Cu ajutorul artiștilor cehi de excepție de la Trio Bohemo, muzica clasică de cameră va căpăta noi dimensiuni, la fel ca în cadrul festivalului Classix, de la Iași. Suntem încrezători că va ieși un concert extraordinar, iar sinergia artelor și fuziunea cu light designul și video mapping-ul va reda aventura clasică contemporană de care publicul nostru s-a îndrăgostit.”, Patricia Brohanschi, director și co-fondator al festivalului Classix.

Classix Festival « a contemporary classic affair » va avea loc la Iași în perioada 18-25 februarie 2024, iar abonamentele și biletele au fost puse în vânzare online, în avans. 

Video-ul de prezentare a ediției Classix Festival 2023 dezvăluie atmosfera festivalului și frumusețea clădirilor de patrimoniu din Iași care găzduiesc concertele și evenimentele conexe. 

Classix Festival reprezintă atât o sărbătoare a muzicii clasice, cât și un catalizator al unei noi generații de artiști. Demersurile apelului de proiecte Classix in Art a apărut ca o formă de suport și încurajare a practicii artistice, oferind anual sesiuni gratuite de masterclass destinate muzicienilor și burse de creație în domenii precum artele vizuale, muzică și artele spectacolului.

Prima incursiune muzicală a festivalului Classix Festival în București a fost marcată de un pop-up show ”jazzy with a [classix] twist” oferite de pianistul Andrei Petrache, care a avut loc pe data de 11 februarie la Cărturești Carusel. Andrei Petrache este unul dintre câștigătorii burselor oferite prin prisma programului ”Classix in Art” în 2023. Artistul și-a finalizat studiile de Licență și Master în Compoziție Clasică și în prezent continuă ca doctorand la aceeași specializare, la Universitatea Națională de Muzică București.

Ajuns la cea de-a 5a ediție, Classix Festival, continuă să-și consolideze statutul conectând artiștii și iubitori de muzică, cucerind publicul prin inovație, implicare comunitară și prin diversitatea experiențelor culturale internaționale.

De la debutul său din 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, care în 4 ediții a adus împreună peste 14.000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro. 

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry, Centrul Ceh
Parteneri instituționali: Ambasada Republicii Cehe în România, Ministerul Culturii din Cehia, SoundCzech, Czech Recovery Plan
Parteneri de ospitalitate: Vitamin Aqua, Gramma Wines
Parteneri de promovare: Printco
Partener de vestimentație:  Tudor Tailor
Parteneri media: Radio România Internațional, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio France International, Radio Iași, Viva FM, Radio HIT, Smart Radio, IQads, Scena9, Cărturești, Dilema Veche, Zile și Nopți, Capital Cultural, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, Ziarul de Iași, Observator Cultural, Aici a Stat, Curatorial.ro, Bookhub.ro, LiterNet.ro, News.ro, Infomusic.ro, Fashion Premium Magazine, Like5.ro, Aleph News, Canal 33, Modernism.ro 

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry, membru AROC (Asociatia Română a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale), este un startup câștigător al programului Investește în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related