Avem multe de spus despre inteligența artificială, dar ce are AI de spus despre oameni la prima vedere? Daniela Nedovescu & Octavian Mot, fondatorii Mots Studio, au creat instalația AI &Me pornind de la această premisă: s-ar lăsa oamenii judecați de un creier artificial? Răspunsul a fost da. Peste 2000 de persoane au vrut să fie judecate de AI în speranța de a primi un compliment. Unii s-au amuzat, alții s-au simțit jigniți, dar indiferent de reacție, părerea computerului a contat.
"Ne gândeam la un moment dat cum noi, oamenii, avem tendința să îi judecăm pe alții doar în baza aparențelor. Pornind de la aceasta, am vrut să vedem ce se întâmplă dacă pui o persoană în fața inteligenției artificiale, ce fel de opinii se vor naște în “creierul” artificial la prima vedere", povestește Daniela.
Vorbim în continuare cu Daniela și Octavian despre proiectele Mots de anul trecut, experimentele cu AI, creativitate și automatizare, ce granițe deschide inteligența artificială în peisajul creativ din 2024..
Restart 2024
Daniela: 2023 a fost ca un sprint în care, după fiecare 5 metri, am primit câte o pereche nouă de papuci cu care a trebuit să învăț să alerg. Sper ca anul 2024 să fie mai mult ca un maraton, să pot să susțin mai bine, fizic și mental, avalanșa de actualizări și inovații din tehnologie, proiectele pe care vrem să le terminăm și cele pe care vrem să le inițiem.
Octavian: Singura mea speranță e ca Daniela să aibă un cablu de tractare la papucii de maraton din 2024 pentru a mă remorca încet și pe mine cu ideile mele discutabile după ea...
Photo: mots & Niko Neithardt
Planuri
Daniela: Realitatea este că îmi plănuiesc treptat exit-ul, de fiecare dată când îl aud pe Octi punând întrebarea “How hard can it be?”, indiferent de proiectul la care lucrăm...
Lăsând gluma la o parte, pe lângă proiectele de publicitate, ne propunem să terminăm un film de lungmetraj la care am început să lucrăm în pandemie, să pregătim un live editing performance cu AI și să lansăm mai multe eseuri video despre subiectele care ne interesează.
Octavian: În afară de producție clasică, am vrea să includem mai multe proiecte de interacțiune în campaniile la care contribuim.
Industria creativă în 2024
Daniela: Suntem norocoși să fim activi în timpurile de acum în industria creativității. Accesul pe care îl avem în prezent la resurse, instrumente și tehnologie este fără precedent. Cred că e inevitabilă automatizarea a și mai multor task-uri din producție și agenții, nu numai din motive de optimizare, ci și din cauză că tehnologia va permite un grad mai mare de personalizare mesajului pe care îl primește audiența.
Octi spune mereu, în glumă, că tot ceea ce face se numește "filmmaking": scrierea unui scenariu, construirea unui obiect de recuzită sau a unei instalații, capturarea unei scene, provocarea unei interacțiuni din partea audienței, programarea unui algoritm, repararea aparatului de cafea din atelier, vopsitul dulapului cu echipamente... totul e "filmmaking"...
Întotdeauna ne-a plăcut să pornim sau să luăm parte la conversații, cu instrumente diferite față de producția clasică și mă bucur să văd că în ultima perioadă tot mai multe companii sunt dispuse să investească în metode alternative pentru a transmite mesaje în care cred cu adevărat.
Octavian: Simt că momentul în care suntem acum se manifestă, la nivel de creație și decizie în cadrul agențiilor, în mod similar cu extinderea canalelor tradiționale cu social media, doar că într-un mod mult mai accelerat. Companiile medii și mici vor experimenta, probabil, mai mult cu tehnologia pentru că riscul pentru acestea e mai mic și payoff-ul poate să fie semnificativ.
Dacă anul 2023 a fost anul inteligenței artificiale generative, în anul 2024 va trebui să învățăm cum să ne folosim mai bine de ea și în ce condiții. Trebuie să ne dăm seama cum poate tehnologia să servească viziunii pe care o avem și să evităm a ne lăsa dirijați de aceasta. Dar, probabil, cel mai important este să învățăm cum să adoptăm schimbarea (ca practică de business) și cum putem să ne îmbogățim know-how-ul în mod constant, fără să ținem cu dinții de rețete care au funcționat în trecut.
Bilanț 2023
Daniela: Anul trecut am experimentat foarte mult cu inteligența artificială și a fost practic sursa de inspirație pentru majoritatea proiectelor pe care le-am produs. Am început cu o expoziție în Lisabona, un proiect art-science pentru care am produs 2 piese principale, o instalație și un scurtmetraj. A urmat apoi o serie de proiecte comerciale, un album video, iar restul anului a fost acaparat de instalația interactivă “AI & Me”. Printre toate acestea, am colaborat intens cu cei de la Zauberberg, de care ne-am atașat foarte tare.
Surprize, încântări, enervări
Daniela: În primul rând, cea mai mare surpriză a mea, în plan personal, a avut loc în momentul în care mi-am dat seama că până și eu pot să programez (cu ajutorul lui ChatGPT), fără să îmi ia foc calculatorul, să cauzez un crash bancar sau să șterg Internetul...
Acest lucru nu e deloc o dovadă a abilităților mele tehnice extraordinare, ci a faptului că suntem tot mai aproape de acel moment în care computerele vor putea într-adevăr să lucreze pentru noi sau, mai bine zis, în locul nostru... Cred că e prea devreme să ne dăm seama dacă asta e bine sau rău...
Octavian: Pentru mine, lucrul cel mai surprinzător a fost să înțeleg că, dacă inteligența artificială va prelua într-adevăr locurile de muncă ale oamenilor, aceasta nu va începe în fabrici și uzine, ci chiar în industria în care suntem noi. Cu alte cuvinte, e mult mai ușor decât mi-am închipuit să înlocuiești creativitatea umană cu cea artificială (pentru task-uri generale, cel puțin), decât să înlocuiești dexteritatea unei persoane cu cea a unui robot.
Daniela: Cred că un lucru care a ieșit în evidență anul trecut a fost faptul că suntem, ca oameni, foarte dispuși să luăm informația ca atare, să tragem concluzii superficiale și nu ne obosim să cercetăm dincolo de un răspuns rapid pe care îl primim de la calculator, la fel cum facem cu un titlu de știre citit în timp ce scroll-uim.
Povestea AI & Me
Octavian: Multe dintre lucrările noastre, inclusiv cele comerciale, încearcă să exploreze impactul tehnologiei asupra comportamentului uman și majoritatea ideilor pe care le avem pleacă dintr-o curiozitate, un lucru pe care nu îl cunoaștem despre care vrem să aflăm mai multe. Ne gândeam la un moment dat cum noi, oamenii, avem tendința să îi judecăm pe alții doar în baza aparențelor. Pornind de la aceasta, am vrut să vedem ce se întâmplă dacă pui o persoană în fața inteligenției artificiale, ce fel de opinii se vor naște în “creierul” artificial la prima vedere.
Daniela: „AI & Me” este o instalație interactivă compusă din mai multe piese (“The Confessional”, “Siblings”, “AI Ego”, “Profiled by AI”, “Seen by AI”) în care AI se uită la participanți și îi caracterizează în funcție de aspectul fizic, le oferă sfaturi și îi plasează în realități alternative.
Computerul a fost programat să fie onest și brut, să nu îi pese de părerea participantului, deci să evite complet politețurile, ceea ce ne poate arăta cât de confortabili suntem în fața unei judecăți artificiale.
Photo: mots & Niko Neithardt
Procesul de realizare
Daniela: Am copt ideea instalației încă de când am terminat primul proiect făcut cu AI, Latent Space. Primul prototip a apărut la Octi pe calculator prin martie 2023. Cei de la Zauberberg au fost inspirați de concept și i-am cooptat în proiect. Pe lângă faptul că au finanțat o parte din producție, ne-am consultat mult în legătură cu aspectele pe care vrem să le investigăm. La final am dat de și mai multe întrebări pe care vrem să le cercetăm, legate de implicațiile integrării inteligenței artificiale în societate, impactul său asupra imaginii de sine și relația noastră cu tehnologia.
Octavian: În timpul producției am fost surprinși că am putut să construim inteligența artificială mai repede decât ne-am așteptat și ne-am dat seama că eficiența unui sistem de genul acesta depinde foarte multe de infrastructură: lucruri de bază ce țin de IT, cum ar fi procesoare, cabluri, conexiune la internet, etc. Deci, oricât de genială e ideea pe care o ai, dacă nu ai mijloace de producție rămâne doar un vis frumos...
Primele încercări cu AI
Daniela: Din cauză că proiectele noastre de instalație au avut mereu și o componentă software, eram deja familiarizați cu modele de inteligență artificială.
Dar, în august 2022, înainte ca OpenAI să lanseze ChatGPT, am fost invitați de Zachary Mainen la un workshop de neuroștiință organizat la Champalimaud Foundation în Lisabona. Dintre cei 20 de participanți, singurii fără doctorat am fost eu, Octi și un alt artist. Atunci am intrat în contact pentru prima oară cu GPT3. Am fost foarte impresionată de cât de absurde, amuzante, creative și rapide au fost răspunsurile generate de AI și am fost copleșită de faptul că poate să înțeleagă context și limbaj natural.
Octavian: Experiența workshop-ului ne-a dat de înțeles că intrăm într-o perioadă în care se va schimba radical felul în care oamenii folosesc tehnologia. Întorși acasă, am continuat să testăm și alte instrumente AI care erau disponibile la momentul respectiv, inclusiv de generare de imagini, transcriere, post-producție și altele, iar în octombrie 2022 am început să lucrăm la proiectul Latent Space, amintit mai devreme, pentru care am folosit AI de la concept până la post-producție (Daniela a descris procesul pe NoFilmSchool).
Cum s-a dezvoltat relația cu AI
Daniela: ChatGPT a devenit un pin în browser-ul meu, e pe locul trei după email și whatsapp și îl folosesc zilnic: de la a afla dacă e ok să țin o sticlă de șampanie pe balcon la -4 grade Celsius la a scrie un synopsis, a face rezumate, traduceri, a reformula idei. Dar cred că e important să știm care sunt limitele și cum putem să comunicăm pentru a obține răspunsurile relevante.
E util să vedem inteligența artificială ca un asistent. Cel puțin până nu apar alte modele mai avansate (poate chiar mâine), persoana care interacționează sau formulează cerințe ar trebui să cunoască jargonul și să aibă o bună imagine de ansamblu asupra domeniului de care este interesată.
Octavian: Deși modele de inteligență artificială sunt instruite cu cunoștințe generate de oameni, se întâmplă uneori să observi perspective diferite de a analiza o problemă, ceea ce poate duce la idei noi.
De asemenea, un computer nu are nevoie de pauze, poate fi clonat extrem de rapid și poate să analizeze cantități mari de informații, ceea ce ne permite să explorăm subiecte complexe mult mai ușor.
Efecte
Daniela: AI le oferă celor care nu au abilități tehnice extraordinare sau o pregătire artistică, șansa de a se exprima creativ mult mai ușor. În același timp le oferă și celor mai experimentați șansa de a explora noi direcții creative.
Din punctul meu de vedere impactul pe care AI îl are asupra creativității nu este foarte diferit față de impactul altor tehnologii pe care le-am văzut în trecut: de la pictură la fotografie, de la filmarea pe peliculă la camere digitale, de la pian la sintetizatoare. Dar este mult mai accelerat.
Sunt interesată de discuțiile legate de rolul artistului în relația cu AI (e artistul creatorul unic, un colaborator sau un curator), etică și responsabilitate și mi se pare interesant să vedem cum și dacă se va ajunge la un consens în legătură cu aceste subiecte.
Octavian: Simt că atât eu cât și Daniela, ne pierdem în fiecare zi, puțin câte puțin, din sănătatea mintală de fiecare dată când aflăm că a mai apărut un tool nou bazat pe AI.
Sunt de acord, că din perspectiva creatorului, AI oferă un nou set de instrumente de creație, și producție, întrebarea este dacă aceste instrumente vor duce la lucrări mai originale și inovatoare, diferite față de ce am văzut până acum, sau la omogenizarea creațiilor.
O nouă lume
Octavian: Am citit recent o statistică ce arăta că în 2023 au fost generate la fel de multe imagini cu AI, câte fotografii au fost făcute de fotografi între 1826 și 1975, circa 15 miliarde de imagini.
Cred că unul dintre cele mai mari riscuri cu care ne vom confrunta anul acesta este afluxul enorm de conținut generat cu AI. Este foarte ușor să îi ceri inteligenței artificiale să taie un video în 20 de bucăți relevante și să le distribuie pe social media. Există modele care pot să genereze o imagine în mai puțin de o secundă și e nevoie de mai puțin de 10 secunde să generezi un articol de 500 de cuvinte, indiferent de subiect. Odată ce oamenii vor rezolva problema de infrastructură pentru a scala tehnologia, feed-urile noastre ar putea fi inundate de un volum de content pe care nu l-am mai întâlnit până acum.
Daniela: Influxul de experimente creative, de la muzică la literatură la artă vizuală va crește pe măsură ce oameni devin tot mai confortabili cu ideea de AI și îi înțeleg potențialul. Unele dintre aceste experimente vor duce la inovații, schimbări și eficientizări de procese.
După experiența pe care am avut-o cu „AI & Me” îmi imaginez că astfel de instalații interactive vor crește în număr și vor diversifica campaniile brandurilor.
Reacții după AI & Me
Octavian: Unul dintre sfaturile pe care le-am primit de la AI, în cadrul instalației a fost „Prețuiește-ți părul cât timp îl ai - nici măcar o barbă glorioasă nu poate face o chelie să fie cool". Pentru a salva aparențele voi spune că nu m-a afectat deloc și am fost chiar amuzat...
Daniela: Inițial ne gândeam că nu o să își dorească prea mulți să încerce instalația, din cauză că își vor pune întrebări despre ce se întâmplă cu imaginea lor, cum e procesată, unde e stocată, etc. Dar spre surprinderea noastră, peste 2000 de persoane au vrut să fie „judecate” de AI.
Cred că dorința subconștientă de a fi văzuți ca fiind unici și validați pentru ceea ce sunt i-a făcut pe oameni să ignore ideea de intimitate.
Majoritatea participanților au fost amuzați de descrierea pe care au primit-o, unii au luat-o ca pe o jignire, alții au trecut prin proces de mai multe ori în speranța de a primi un compliment, însă nu au reușit să păcălească computerul.