[Punct. Și de la capăt] Bogdan Stamatin: În 2024 sloganul e “să câștige-ai noștri”! Adică rațiunea, bunătatea, democrația

[Punct. Și de la capăt] Bogdan Stamatin: În 2024 sloganul e “să câștige-ai noștri”! Adică rațiunea, bunătatea, democrația

Bogdan Stamatin este fondator al Câmpulung Film Fest și manager la Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc. V-ați cam prins din ce zonă vine, iar ca să vă lămuriți și mai mult trebuie să vedeți mai jos prezentarea lui de la TEDx de anul trecut în care vorbește fix despre avantajele de a investi într-un orășel de provincie.

"E o anecdotă povestită în cartea aia cu 4000 de săptămâni, care, pe scurt, spune că trebuie să-ți faci o listă cu cele mai importante 10 lucruri pentru tine, iar apoi să tai și să uiți de ultimele 7, pentru că n-o să poți niciodată să le faci bine pe toate", spune Bogdan.

Disciplina și încrederea l-au ajutat pe Bogdan să stea focusat anul trecut. Pe lângă alergat - obiceiul care-i alimentează mai nou direcțiile potrivite în viață. Anul trecut a continuat proiectul documentar I'MPORTANT, a înmulțit numărul vizitatorilor de la Muzeul Lemnului, iar scurtmetrajul făcut împreună cu prietena sa a intrat în faza de producție. 2024 se arată interesant pentru Bogdan, fiți cu ochii pe el!

 

O concluzie pentru tot anul

La început de 2023 m-am agățat, din nou, de răsfolosita Naturalia non turpia est /Lucrurile firești nu sunt rușinoase sperând să mă port cu mai multă încredere prin lume și ce-mi vine de la sine, să fac fără prea multă analiză. Doar că până la final tot în Aurea mediocritas/Aurită calea de mijloc o dau. În 2024 sloganul e “să câștige-ai noștri”! Adică rațiunea, bunătatea, democrația.

 

Bilanț de 2023

Înainte de orice, și în 2023 am stat cu pumnii strânși alături de națiunea ucraineană, care trece printr-un coșmar: trebuie spus de nou, de doi ani guvernul rus ține cu tot dinadinsul să-i omoare. Pumnii mei strânși nu ajută la nimic, dar poate că se adună în locul ăla karmic împreună cu alte milioane de pumni strânși și energia asta o să triumfe la un moment dat. Orice bucurie, frumusețe, greutate, urâțenie încerc să o evaluez și calibrez în funcție de subiectul ăsta.

Altfel, personal, în 2023 am jucat la păstrarea avantajului: ce mi-a ieșit la Muzeul Arta Lemnului (MAL) cu un an înainte am repetat, ceva mai apăsat și cu panaș. Surpriza vieții, nu doar a anului, e că pentru prima dată ever am fost, pentru vreo 10 luni consecutiv, sportiv. Am jucat sportul numit alergare, m-am antrenat cu program și am săpat cu pick-hammer-ul în piatra minții o nouă potecuță, abia vizibilă, pe care sper s-o bătătoresc în continuare.

 

Proiecte de luat în seamă

În 2021 am devenit managerul Muzeului Arta Lemnului, o instituție mică într-un oraș mic - Câmpulung Moldovenesc, dar cu un specific foarte țintit: e singurul muzeu din țară dedicat culturii și civilizației lemnului. Muzeul s-a redeschis în 2021 după o renovare spectaculoasă pe fonduri europene, iar când l-am preluat eu era o clădire perfectă, absolut goală, însă cu o istorie de 85 de ani în spate.

Așadar chiar și acum, la doi ani de la redeschiderea tuturor spațiilor expoziționale trăiesc cu senzația că proiectul marcant al anului rămâne în continuare pentru mine reașezarea acestei instituții în piața culturală. Și cel mai mult mă bucur de faptul că cei peste 22.000 de vizitatori primiți în 2023 n-au însemnat o creștere incontrolabilă care să ne fi depășit puterile și că am răspuns nevoilor acestui public cu 12 expoziții temporare și 21 de evenimente și ateliere.

Separat, în viața particulară, am dus mai departe I’MPORTANT - proiectul documentar prin care filmez același grup de 80 de oameni, o dată la 10 ani, răspunzând aceleiași întrebări: ce e important? Prima tură de interviuri a avut loc între 2011 și 2014 iar de vreo doi ani am început să filmez din nou aceiași participanți și să public noua serie de episoade ce urmăresc felul în care timpul a modificat răspunsul și busola participanților. Îmi propun să fac exercițiul ăsta o dată la zece ani, până la finalul vieții mele sau a lor.

De asemenea, scurtmetrajul documentar animat co-realizat alături de Melody Boulissiere, prietena mea, pe care l-am demarat în 2015, s-a așezat bine într-un final în producție, treaba duduie, iar prin martie 2024 sperăm ca cei trei coproducători - Novanima și Amopix din Franța & Safe Frame din România - să-i dea export și munca să intre în festivaluri, unde pentru 15 minute să bucure lumea. E vorba despre o poveste de iubire din cel de-al doilea război mondial, what could go wrong? Ceva detalii despre proiect am pus aici.

 

Ce te-a ajutat cel mai mult să fii focusat în 2023

N-am un răspuns tare original, rețeta e universală: disciplina în tandem cu încrederea. Iar ambele sunt resurse pe care le avem cu toții, doar că în cazul meu trebuiesc scoase cu dalta și ciocanul, după cum am mai zis. Disciplina se lipește greu de mine - noroc cu antrenamentul sportiv, cât despre încredere ce să mai zic, pesimist din fire fiind, am nevoie de multă meditație ca să văd că totul e perfect așa cum este.

 

Obiceiuri și rutine noi în 2023

Alergatul-indiferent-de-orice e “atomic habit-ul” de care sper să nu mai scap, iar telefonul dat pe alb-negru cu siguranță a mai diminuat interacțiunea cu virtualul.

 

La ce ai renunțat în 2023

Am renunțat să mai cred în echipa națională de fotbal. Super bad timing, fix acum, când mai trebuia să aștept puțin și să mă bucur de calificarea la europene.

 

Cea mai frumoasă știre

În lipsa mult așteptatei vești că nu suntem singuri în Univers, m-am mulțumit și cu vestea că Future Islands a scos trei piese noi. În plus m-am bucurat mult că am fost invitat să vorbesc la TEDx Băneasa și că am putut să-mi zic poezia frumos până la sfârșit fără vreun freeze major.

Aici e toată treaba:

 

Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult în jurul tău

Am noroc ca în grupul de prieteni să fie și-un scriitor - Bogdan Răileanu. De aceea cel mai mult s-a vorbit de cărțile lui, în special de “Să nu lași moartea să te găsească”, pe care o găsesc excelentă. Altfel, singurul autor din care am citit două cărți anul trecut e Daniel Mendelsohn, cu “Cei dispăruți” și “Trei inele”, însă am vorbit de ele doar cu prietena mea.

 

Cele mai importante lecții pe care le iei cu tine din 2023

În funcție de situație, consumul excesiv de sare e recomandat. Și-mi pare rău să aduc iar în discuție alergarea, dar poate nu mulți dintre voi știu că într-o cursă lungă se dau pe gât pastile de sare / sodiu, ce ajută la menținerea hidratării, evită crampele musculare și altele pe care nu le înțeleg, dar le simt. Morala poveștii e la îndemână.

 

Ești omul rezoluțiilor la final de an?

Nu, dar aș vrea să fiu omul priorităților la început de an. E o anecdotă povestită în cartea aia cu 4000 de săptămâni, care, pe scurt, spune că trebuie să-ți faci o listă cu cele mai importante 10 lucruri pentru tine, iar apoi să tai și să uiți de ultimele 7, pentru că n-o să poți niciodată să le faci bine pe toate.

 

Rezoluții pentru 2024

În martie merg în India să filmez după 10 ani participanții din proiectul I’MPORTANT pe care i-am întâlnit și intervievat acolo în 2014. Îmi propun apoi să transform proiectul ăsta într-o expoziție. Desigur, idei naive pentru o lume în care calmul și ordinea prevalează. Să nu uităm însă că în larg a crescut valul, iar anul ăsta se izbește: sunt alegeri în toată lumea în timp ce două războaie cât se poate de fierbinți dau în clocot mințile întregii planete.

 

Câte s-au împlinit în 2023?

Boring running-story alert! Am fost tras la sorți în noiembrie 2022 alături de prietena mea și-am câștigat dreptul să alergăm OCC, cursa de 55km din cadrul UTMB, Ultra Trail du Mont Blanc. Mare bucurie. M-am bucurat că am putut s-o ducem amândoi pe picioare până la final. Slava Ukraini!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Sectiune



Branded


Related