[România care ne place] Mihnea Ratte: Romania mea este plina de oameni creativi si deschisi care nu cred in schimbare, ci o fac zi de zi, aratand tuturor ca se poate si ca acasa e cel mai bine

[România care ne place] Mihnea Ratte: Romania mea este plina de oameni creativi si deschisi care nu cred in schimbare, ci o fac zi de zi, aratand tuturor ca se poate si ca acasa e cel mai bine

Oriunde ar merge in lumea asta, este sigur ca ar intalni un roman care face ceva frumos si bun acolo. Asa rezuma fotograful Mihnea Ratte mandria sa de a fi roman. Spune ca viata ar fi multa mai buna in Romania daca s-ar diminua coruptia, si, totusi, este realist: nu crede ca se va intampla cat va trai el. Dar simte ca suntem pe drumul cel bun si ca din generatiile viitoare se vor ridica din nou eroi, care vor vindeca tara.

"Am fost plecat cu diverse joburi si mi-a fost dor de patul meu, de muntii mei, de vecinii care nu inteleg ca in spatele blocului nu e groapa comunala, toate au farmecul lor si fac parte din viata mea cotidiana si mi se face repede dor de tot", spune Mihnea.

Mihnea Ratte este dintre oamenii care se simt aproape de Romania, care traiesc dorul de tara, cand pleaca departe. Nu isi doreste sa se mute in alte tinuturi si nici nu crede ca viata este mai buna cu adevarat, intr-o alta tara. A ales sa ramana aici si sa isi cladeasca o viata frumoasa, din care fac parte munca sa si calatoriile prin muntii Romaniei.

 

Ce te tine inca in Romania

Speranta moare ultima. De cate ori ies din tara, incerc sa ies ca om, nu ca turist, si chiar sa inteleg cum traiesc acei oameni la a caror viata tanjim multi dintre noi, si nu mi se pare deloc ca mai suntem la nivelul de ne dori sa fugim de aici. Nu-mi lipseste nimic, pot face si avea orice daca muncesc destul si o fac bine.

 

In calatoriile tale, ce ai gasit foarte diferit de aici

Singurul lucru care ma mai nemultumeste este lipsa pistelor de biciclete, in rest ma intorc cu placere acasa de fiecare data cand ies din tara, mai ales, ca, repet, nu ies din tara ca turist, nu merg doar in buricul targului si zic ca am vizitat un oras. Sunt printre acei oameni care chiar fac research si asimileaza tot ce are locul vizitat de oferit, dincolo de fatada turistica.

 

Romania ta

Romania mea este plina de oameni creativi si deschisi care nu cred in schimbare ci o fac zi de zi, aratand tuturor, din toate domeniile, ca se poate si ca acasa e cel mai bine.

 

Cum ar putea fi mai bine

Ca in orice alta tara, diminuarea coruptiei si eliminarea dorintei de a trage teapa cuiva in fiecare zi cred ca ar putea face viata mai buna in Romania.

 

Conventia de a fi roman

Te vei lupta cu morile de vant, dar sunt mori facute de ai tai si stii ca le poti face sa lucreze pentru tine, nu impotriva ta.

 

Mandria de a fi roman

Oriunde as merge in lumea asta mare, un roman face ceva misto acolo.

 

Ganduri de emigrare

In 2007 mi-au plecat 90% din prieteni spunand ca aici nu se poate, nu vor ajunge niciodata sa aiba o casa decenta si o masina cat de cat buna. Am ezitat, aveam si am o mama singura care nu se poate descurca fara mine si care nu are deschiderea relocarii, asa ca am ales sa raman, sa vad ce pot cladi. Si am cladit.

Daca as fi ales sa plec, as fi plecat in Spania, in Barcelona mai exact, cumva m-am conectat extrem de bine cu locul ala si sunt sigur ca as fi evoluat mai rapid, dar cat de “mai rapid”?

 

De ce crezi ca pleaca romanii in alte tari

Simt ca multi pleaca pentru ca nu mai au puterea de a incerca si vad ca majoritatii nu ii este bine dar incearca sa faca ce face orice influencer pe instagram: sa creeze o imagine de perfectiune, de bine, pana cand chiar incep sa creada si ei ca viata lor e mai buna asa, desi se vede clar ca nu este.

 

Dorul de tara

Imi e dor de tara si daca stau o saptamana la Cluj, pentru ca mi se face dor de o limba Romana vorbita coerent, dar lasand acest adevar-gluma deoparte, am fost plecat cu diverse joburi si mi-a fost dor de patul meu, de muntii mei, de vecinii care nu inteleg ca in spatele blocului nu e groapa comunala, toate au farmecul lor si fac parte din viata mea cotidiana si mi se face repede dor de tot. Cand sunt plecat mai mult timp de acasa, mi-e dor de comoditatea de a cunoaste locul, de a ma recunoaste lumea pe strada, de a ma cunoaste si a ma recunoaste eu pe mine in mediul in care m-am dezvoltat.

 

Ce faci in Romania, in timpul liber

Munti, munti si iar munti, de oricate ori, repetitiv. Avem o tara superba.

 

Daca ai fi ghid pentru straini, ce le-ai arata prima data de la noi

Le-as arata turistilor straini ca avem cele mai tari restaurante si cafenele in care au fost vreodata, ca avem cele mai faine peisaje in care nu dai de tipenie de om cu orele si i-as duce sa inteleaga ce inseamna bere pe bune.

 

Cum fortezi optimismul cand intervine blazarea

Stiu ca nu am nicio putere singur si continui sa sper in unirea vocilor ignorate pana acum. Nu cred ca eu am sa prind diminuarea coruptiei, e multa lasitate si sunt prea multe capete plecate inca in generatiile actuale, dar suntem pe drumul cel bun, se vor ridica noi eroi care sa mai opereze din tumoare.

 

Ce ai face pentru cresterea brandului Romania

As educa oamenii din Romania care ofera servicii sa nu mai priveasca turistii ca pe niste sanse de a jecmani, sa vada situatia in ansamblu, cum se vor putea imbogati pe bune dar mai lent daca ofera servicii de calitate si au grija de tara lor.

 

Ce faci profesional in Romania si de ce merita sa lucrezi in acest domeniu

Sunt fotograf. Mai scurt de atat nu stiu sa raspund si nici mai pe larg nu stiu ce sa spun despre mine. Arat oamenilor cum vad eu lumea si aparent o vad cu totul altfel decat ei si asta ajuta mult. Am avut bafta sa ma lansez cand era o lipsa acuta de fotografi in piata si acum, mai ales dupa pandemie, traiesc si calaresc iar acelasi val de lipsa de profesionisti in domeniu si incerc la randul meu sa formez altii care sa imi ia locul.

Momentan e lupta grea sa ii explici unui popor pierdut in social media si tiktok ca inca e fain sa muncesti pe bune, dar sunt cativa care vin tare de tot din urma si carora nu le pasa de 1 an de faima dansand in fata telefonului, isi doresc 50 de ani de faima cu camera in mana. Eu momentan am 18, m-am decis greu ca imi doresc sa fac asta, sa vedem cati reusesc sa acumulez.

 

Ghid personal de supravietuire in Romania

Cred ca e la fel ca in orice tara: nu trebuie sa faci tot ce face lumea, nu trebuie sa crezi nimic din social media si nu trebuie sa muncesti in a iti crea o imagine pe care crezi ca natia doreste sa o vada. Este destul sa fii tu si sa faci ce simti tu, asta este echilibrul intr-o lume in care esti bombardat cu fals la fiecare pas.

 

O vorba de „duh” romaneasca

Hai c-a luat-o!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Oameni

Sectiune



Branded


Related