Denis Flueraru a început să fie foarte atent la mediul înconjurător de când s-a urcat prima oară pe placa de skateboarding. Sesiunile erau acompaniate mereu de câte o coloană sonoră. De aici și până la a studia producția, design-ul de sunet și artele performative în Berlin nu a mai fost decât un pas. În cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine ce marchează finalul programului de mentorat Accelerator Brașov, Denis a produs lucrarea Metabloom. Aceasta surprinde forța și reziliența naturii de a-și recăpăta teritoriul.
"Am decis să utilizez două materiale predominante urbanizării, anume metalul și cimentul. Am construit, apoi, un mecanism luminos cu vibrații menit să reprezinte încercările rădăcinilor subterane de a ieși la suprafață", spune Denis.
Povestim cu Denis Flueraru în continuare despre artă și tehnologie, natură, beton și intersecția dintre ele, care poate constitui surse noi de inspirație:
Etape de formare
Skateboarding-ul m-a învățat să abordez spațiul înconjurător în mod diferit, observând totul dintr-un punct de vedere foarte tehnic (materiale și liniaritate). Toate sesiunile erau acompaniate de o coloană sonoră, iar, gradual, am ajuns sa descopăr muzica electronică și toate fațetele acesteia.
Oportunitatea de a studia în Londra și tot timpul petrecut acolo mi-au oferit ocazia să pătrund în inima scenei de muzică electronică, constituind un moment de cotitură în cariera mea.
Imediat după absolvire, am decis să mă mut în Berlin, unde am început să studiez ce înseamnă cu adevărat producția, design-ul de sunet și artele performative.
Am continuat să experimentez cu acest mediu până când, într-una din vizitele de la TATE Modern, am interacționat cu instalația lui Olafur Eliasson intitulată „The Blind Passenger”. Emoția dată de această instalație a fost atât de puternică încât am vrut să îmbin cumva sunetul cu interactivitatea. Această cercetare personală în dezvoltarea unei instalații interactive multi-senzoriale m-a readus în cadrul academic, unde am studiat un program de master cu focus pe creative coding și fabricare. Astfel, am reușit să deblochez acest factor de interactivitate și să ajung la o anumită maturitate în vederea produsului artistic.
Temele care te preocupă
Prezentarea habitatului uman împreună cu toate derivatele acestuia prin experimente de sonificare și vizualizare a datelor în diferite medii și experimente sonore.
Participarea la programul Accelerator
Am vrut să am parte de o experiență mai atipică domeniului din care fac parte și să îmi extind maniera de lucru către un cadru oficial de galerie.
Experiența mentorilor mi-a oferit ocazia de a înțelege întreg mecanismul din spatele unei expoziții dintr-un cadru oficial.
Lucrarea ta din cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine
Prin lucrarea Metabloom, ce prezervă amprenta luată dintr-un spațiu urban, am vrut să surprind forța și reziliența naturii de a-și recăpăta teritoriul.
În primul rând, am început un demers de cercetare în privința vegetației spontane din spațiul urban. Apoi, am încercat să prezint această luptă prin care natura reușește să înghită orice formă de conviețuire umană. Am decis să utilizez două materiale predominante urbanizării, anume metalul și cimentul. Am construit, apoi, un mecanism luminos cu vibrații menit să reprezinte încercările rădăcinilor subterane de a ieși la suprafață.
Investigarea trecutului
Într-un proiect recent, am vrut să surprind în mediul audio locațiile de patrimoniu care se află într-un stadiu avansat de degradare (Aural Topographies, 2023). Așa că am creat un instrument ce înregistrează caracteristicile texturilor cu ajutorul unui ac ce se plimba într-un mod controlat imitând mișcările unui pick-up. Prin cercetarea spațiilor am ajuns la concluzia ca aceste ruine aveau în comun un lucru: vegetația spontană.
Am surprins varietatea amprentelor lăsate de vegetația spontană în cele mai neașteptate locuri, dar și această luptă veșnică cu spațiul urban.
Sesiuni colective de creație
De când activez în domeniu, mi-am dat seama că vreau să împărtășesc din experimentele mele interdisciplinare cu alți oameni creativi sau care își doresc să învețe lucruri noi. Nu am observat atât de multe oportunități de acest gen pe piața noastră artistică, așa ca am început sa dezvolt un tip de workshop (Sonic Explorations) în care participanții învață sa își creeze propriul microfon, iar cu sunetele captate compunem o piesă colaborativă.
În primele două sesiuni, am întâlnit oameni curioși și entuziasmați, iar asta îmi dă încredere că următoarele sesiuni vor aduce și mai mulți oameni dornici să experimenteze și să abordeze un mod interdisciplinar de cunoaștere a spațiului înconjurător. Mi-ar face mare plăcere să strângem o comunitate activă și interesată de abordarea creativă a tehnologiei.
Cred ca mulți artiști au descoperit beneficiile pe care le aduce mediul online, atât din punct de vedere al autoreprezentării, cât și al exprimării, mai specific, integrarea unei laturi digitale în creațiile finale.
Rolul tău ca artist în 2023
Am devenit din ce în ce mai apropiat de tehnologie și pasionat de electronică, aceste elemente fiind nelipsite din creațiile mele.
Am descoperit o nișă în care mă regăsesc, aceea în care îmbin arta cu tehnologia. Pasiunea asta am dus-o mai departe atât în workshopurile de care povesteam, dar și în realizarea unor microfoane atipice pe care le-am lansat spre vânzare anul acesta. În plus, îmi doresc ca, în viitorul apropiat, să pun bazele unei platforme/hub cultural dedicat artiștilor/pasionaților la început de drum, dar și o sursă de inspirație sau distragere de la rutina zilnică.