Dorian Stan: România nu mai este “aleasă” doar pentru că oferă servicii mai ieftine. Avem foarte mulți oameni în această industrie care au lucrat inclusiv în lungmetraje nominalizate la Oscar

Dorian Stan: România nu mai este “aleasă” doar pentru că oferă servicii mai ieftine. Avem foarte mulți oameni în această industrie care au lucrat inclusiv în lungmetraje nominalizate la Oscar

Halele Griro reprezintă un spațiu vechi de mai bine de 100 de ani, iar mai nou adăpostește Grivița Studio, proiect născut din pasiune, după cum spune Dorian Stan, unul dintre fondatorii studioului. Printre producțiile de care s-a ocupat Grivița Studio se numără Castrul Jidova – Scut sau poartă în calea civilizării, Castelul Corvinilor – Bastionul Creștinătății, După Linie – Mica Veneție a României Mari, Secretul lui Zorillo, prima parodie despre daci si romani ce poate fi vizionată pe Netflix.

”Înainte să ne transformăm în casă de producție am activat mulți ani în industria de advertising, unde am intrat în contact cu extrem de mulți oameni talentați și dedicați atât din zona de PR, cât și publicitate sau zona de producție cinematografică. De acolo ne-am ”recrutat” oamenii”, spune Dorian.

Pe partea de videoclipuri au ajuns la ei trupe precum Bosquito, Scarlet Aura, MBP și Lunatic. 
Momentan la Grivița Studio se lucrează la un film horror de lungmetraj, în regia lui Gheorghe Preda, parte și el din echipă. Despre producții, bugete, talente locale și industrie, în general, povestește mai multe Dorian în rândurile următoare:

 

Cum a pornit studioul Grivița

Grivița Studio a pornit în primul rând din pasiune. Am avut de-a lungul anilor mai multe proiecte video, iar închirierea unui platou era o adevărată provocare pentru echipa noastră. Așa că ne-am decis să deschidem propriul studio pe care să îl folosim nu doar pentru proiectele noastre, ci să venim pe piață cu un concept preluat din afara țării, unde am văzut că diferite spații, precum o hală industrială, poate deveni un spațiu dedicat proiectelor cinematografice.

Așa am descoperit Halele Griro, un spațiu cu o vechime de peste 100 de ani, o poveste care își păstrează amprenta originală, un loc căruia i-am dat viață și care apare acum în sute de proiecte.

 

Proiecte importante 

Fiecare proiect este important pentru noi, indiferent de amploarea lui. Dacă e să punctăm, menționăm colaborarea noastră cu L’Oreal România (înca din 2019) și realizarea mai multor filme documentare de tip docu-drama (Castrul Jidova – Scut sau poartă în calea civilizării, Castelul Corvinilor – Bastionul Creștinătății, După Linie – Mica Veneție a României Mari).

În 2021, în timpul pandemiei, ne-am ambiționat și am coprodus filmul de lung metraj ”Secretul lui Zorillo”, prima parodie despre daci si romani ce poate fi vizionată pe Netflix.

De asemenea, am produs videoclipuri pentru trupe precum: Bosquito, Scarlet Aura, MBP și Lunatic.
Nu în ultimul rând ne-am oferit serviciile de preproducție, producție și postproducție pentru: filmele de lung metraj Pup-o Mă! 1, Pup-o Mă! 3, serialul Înfruntarea bacilor și recent docu-drama Avram Iancu (în postproducție).

În spațiile administrate de Grivița Studio au fost găzduite producții naționale și internaționale precum: Cravata Galbenă, Ocolul pământului în 80 de zile, Zooners, dar au fost realizate și peste 150 de reclame și videoclipuri.

 

Echipa

Înainte să ne transformăm în casă de producție am activat mulți ani în industria de advertising, unde am intrat în contact cu extrem de mulți oameni talentați și dedicați atât din zona de PR, cât și publicitate sau zona de producție cinematografică. De acolo ne-am ”recrutat” oamenii, care între timp au devenit o echipă foarte unită. Unii dintre cei care fac astăzi parte din echipă s-au alăturat pentru că s-au regăsit în proiectele și viziunea noastră. Alții au avut încredere în noi și noi în ei. Așa s-a format echipa Grivița Studio din care fac parte oameni talentați, cu experiență, implicați 100% în proiectele în care activează.

Important de menționat e că suntem pregătiți în orice moment să preluăm o nouă producție, un nou proiect, indiferent de mărime și complexitate, de la zero. Suntem norocoși că din echipa noastră fac parte: regizorii Gheorghe Preda, Ștefan Lungu, Ana Breten, Enxhi Rista, scenariștii Alexandru Molico și Larisa Bernaschi, producători și cofondatori Grivița Studio: Dorian Stan și Ștefan Vasiliu.

 

Cum a fost 2023 pentru voi

Cele mai multe proiecte sunt din zona comercială și de videoclipuri, însă participăm constant la sesiunile de finanțare organizate de CNC sau de alte festivaluri de film naționale și internaționale. Deși este foarte greu să găsești finanțare pentru proiecte cinematografice de artă, nu renunțăm la proiectele noastre de film din această zonă. Cu ajutorul partenerilor străini în calitate de coproducători, suntem în preproducția unui lung metraj horror psihologic în regia lui Gheorghe Preda, însă deocamdată nu vrem să divulgăm mai multe detalii.

 

La ce filme ați lucrat până acum

În decursul timpului am lucrat la mai multe proiecte cinematografice mai mici sau mai mari, printre care putem aminti: prima parodie românească despre daci și romani ”Secretul lui Zorillo”, ”Pup-o Mă! 1” și ”Pup-o Mă!3, Serialul” sau “Înfruntarea Bacilor”. Cel mai nou film de lung metraj este docu-drama ”Avram Iancu – Împotriva imperiului”, la care tocmai am terminat filmările și sperăm să-l vedeți cât de curând pe marile ecrane.

Filmările au fost realizate în județul Hunedoara, în locurile in care Avram Iancu a trăit, a luptat și a învins, aceasta fiind si una din provocările acestui proiect. Echipa de filmare a fost una extrem de numeroasă. Au participat zeci de actori, la care se adaugă bineînțeles echipa de producție. În astfel de proiecte e nevoie de experiență și o coordonare excelentă.

 

Cât de greu este să produci un film în România

Producția unui film în România este o provocare în sine. Începând de la alocarea resurselor, la respectarea cerințelor tehnice și la realizarea unei producții care să vândă. Recunoaștem că nu e deloc ușor, însă cu echipa potrivită, resursele adecvate și perseverență, este imposibil să nu “întâlnești succesul” în această industrie.

 

Cerințe & provocări

Trebuie să înțelegem că proiectele de creație diferă de la unul la altul, la fel și cerințele și serviciile. Important de menționat că la Grivița Studio punem la dispoziție de la o locație goală, la echipă de producție profesionistă, decoruri, efecte speciale, absolut tot ceea ce este necesar pentru ca proiectul să iasă așa cum își dorește clientul. În ultimii ani am făcut investiții importante în echipamente de filmare de ultimă generație, și nu numai. Așadar, indiferent de natura proiectului, oferim servicii în funcție de nevoile clienților, la cele mai înalte standarde.

 

Bugetele

Bugetul este cel care are, de cele mai multe ori, cel mare mare impact asupra producției. Costurile variază în funcție de complexitatea proiectului, însă am învățat în ultimii ani să ne repliem după bugetele existente, să oferim clienților cele mai bune soluții care să se încadreze în bugetul alocat, astfel încât să realizăm producții de calitate la costuri competitive.

 

Locații frumoase și ieftine

În continuare, România poate oferi acces la locații frumoase și resurse de producție de înaltă calitate. În funcție de proiect, acest aspect poate fi încă valabil pentru regizorii din străinătate. Însă în acest moment România nu mai este “aleasă” doar pentru că oferă servicii mai ieftine. Avem foarte mulți oameni în această industrie care au lucrat inclusiv în lungmetraje nominalizate la Oscar.

 

Industria de film din România

Industria filmului din România are un mare potențial. Iar acest lucru se poate vedea și prin faptul că tot mai multe producții internaționale aleg să filmeze aici. Nu doar pentru locațiile incredibile, cât și pentru actorii și echipele din România. Ar putea fi îmbunătățită prin investiții mai mari în educația în domeniul cinematografiei, stimulente fiscale pentru producții și o promovare mai activă la nivel internațional a locațiilor și echipelor de aici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related