O nouă destinație pentru expoziția de artă digilată_ ready media network(RMN)_ generată de Inteligența Artificială

O nouă destinație pentru expoziția de artă digilată_ ready media network(RMN)_ generată de Inteligența Artificială
  • Expoziția de artă itinerantă _ready media network(RMN)_, expusă la București și Brașov, urmează să fie prezentată publicului constănțean timp de 7 zile începând cu 5 octombrie.
  • Vernisajul expoziței _ready media network(RMN)_Constanța, are loc joi, 5 octombrie 2023, în intervalul 18:30-20:30, la Media Galaxy Constanța (Complex Comercial Tom, B-dul. Tomis, Nr. 391, Constanța).
  • Expoziția _ready media network(RMN)_, rezultatul proiectului “Going Digital- Embracing New Visions and Perceptions of Art”, prezintă douăzeci de lucrări realizate de un grup de artiști din tânăra generație, cu ajutorul programelor de Inteligență Artificială, sub forma unei instalații audio-video site specific montată în magazinele de electronice.

_ready media network(RMN)__ pune în discuție, detașat, critic, ironic, dar responsabil, posibilitățile digitale actuale de producere la comandă a fișierelor video. Spiritul dadaist este păstrat prin felul în care aceste filme primite aproape de-a gata, sunt prezentate: într-un spațiu comercial, proiectate pe ecranele televizoarelor. Prezumtivul cumpărător se transformă fără voia sa în vizitatorul unei galerii de artă atipice, subversive, filmele experimentale rulând alternativ cu clipurile publicitare.

"Prin intervenția artistică magazinul devine spațiu expozițional. Ideea de ready-made este reflectată și de folosirea unui spațiu dat și transformarea lui discretă în spațiu expozițional. Simultan, este un demers care scoate arta din galerii și muzee și o aduce mai aproape de public. Publicul are ocazia să interacționeze cu creații contemporane 3D facilitate de Inteligența Artificială și să facă parte dintr-un eveniment inedit, care îmbină tehnologia și creativitatea", a declarat Angela Izvercian, co-fondator Asociația Empower Art &Artists și coordonator proiect "Going Digital- Embracing New Visions and Perceptions of Art".

"Participarea Altex și Media Galaxy la evenimentul organizat de Asociația Culturală Empower Art & Artists reprezintă o oportunitate de a duce arta digitală mai aproape de oameni, transformând magazinele noastre în galerii neconvenționale și oferind astfel publicului o experiență unică de explorare a creativității generate de Inteligența Artificială. Ne dorim să susținem cât mai multe proiecte de tipul acesta și încurajăm manifestarea artei în spațiul românesc, " a declarat Carmen Căpitănescu, Director Marketing Altex România.

"Mă entuziasmează să iau parte la un proiect care a presupus să fac un film care să ruleze pe televizoarele din magazinele de electrocasnice. Înainte de boom-ul tehnologic al ultimilor ani, mă uitam fascinată la imaginile HD1080 care rulau pe acele televizoare și nu-mi venea să cred că o imagine seamănă așa mult cu viața reală. Iar acum tehnologia imaginii s-a comodificaf într-atât încât pot să fac eu unul dintre filmulețele acelea folosindu-mă de o singură unealtă: telefonul mobil", a mărturisit artista Cristina Iliescu.

Creațiile digitale facilitate de IA pot fi accesate online pe platforma Empower Artists, la secțiunea Going Digital.

Lucrările digitale vor rula pe televizoarele din magazinul Media Galaxy Constanța Tom în perioada 5- 11 octombrie 2023, între orele 17:00-20:00. Accesul publicului este gratuit.

Artiștii participanți: 13m10j, Irina Bako, Marian Codrea, Antonia Corduneanu, Dan Chiș, Dragoș Dogioiu, Gea, Mihnea Rareș Hanțiu, Herne Hiili, Cristina Iliescu, Marta Mattioli, Nico Mureș, Radu Pandele. Curator: Călin Man.

Going Digital –Embracing New Visions and Perceptions of Art este un proiect al Asociației Empower Art & Artists, cofinanțat de AFCN.

 

Artiști:

13m10j (Marius Jurca) este un artist multidisciplinar preocupat de interconexiunile dintre artă, știință și noile tehnologii. Folosește algoritmi, numere și sunete pentru a vizualiza procese psihice sau concepte științifice invizibile pentru ochiul uman. Proiectele sale oferă publicului experiențe audio-vizuale captivante care evidențiază dinamica dintre om și tehnologie în societatea contemporană.
În decursul activității sale artistice, a obținut o serie de premii și burse și a participat în numeroase rezidențe artistice, expoziții de grup, festivaluri și bienale de artă la nivel național și internațional. În anul 2014 a obținut doctoratul în Arte Vizuale la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Irina Bako, cunoscută și sub numele de Datejuice, este o artistă 3D și ilustratoare din Bucureșt. Arta ei explorează domeniile viselor, feminității, amintirilor intime, sănătății mintale, fenomenelor din mediul online și adresează alinarea survenită odată cu dependența de rețelele de socializare.

Marian Codrea a absolvit Liceul de Arte de la Baia Mare, continuând studiile la Facultatea de Arte în Timișoara. A studiat sculptura , dar este interesat de a crea conexiuni între sculptura "tradițională" și "multimedia". Apelează la tehnologii precum 3D scan/print și simulează realități pe care le transformă în obiecte sculpturale. Este co-fondatorul grupării Pastila Roz.

Antonia Corduneanu (n.1994) este o artistă multidisciplinară, căutând în fiecare proiect noi provocări care să îi exindă capabilitățile și cunoașterea. Practică designul grafic de mai bine de 7 ani, cu experiență în branding, ilustrație, tipografie/ literă, postere, ambalaje și editorial. După absolvirea licenței și masteratului de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, a participat în diverse expoziții de artă și design colective și a organizat o expoziție personală numită "If your species disappears clap your hands", la Centrul Artelor Vizuale Multimedia, București, 2020. Lucrările ei sunt inspirate de intersecția dintre tehnologie și natură, futurism și ancestral, edificând esența conceptelor prin linii clare și texturi metalice.

Dan Chiș (n. 1997) este un artist multidisciplinar stabilit în București. Cercetarea sa artistică explorează studiul imaginii în contextul post-internet, imagini generate pe baza de algoritmi, sunet de dronă pe bază de metadate și reologia datelor. Prin aceste abordări asupra imaginii în era bazei de date, el investighează climatul politic neoliberal, memoria, identitatea și locul. Între 2017 și 2022, a urmat programul de licență și masterat la Universitatea Națională de Arte București, departamentul de Fotografie și Imagine Dinamică. Începând cu 2022, se ocupă de direcția artistică și operațională a spațiului 8pt alternative space.

Dragoș Dogioiu este un artist New-Media interesat de mediul XR și animație. Membru al grupului Kinema Ikon, a colaborat cu aceștia la un număr important de expoziții și workshop-uri. A lucrat, de asemenea, cu muzee, galerii private și instituții de cultură printre care Centrul Ars Electronica Linz, unde a participat la o expozitie de grup în 2022.
In 2023 a participat la festivalul Boulevart Dubai ca reprezentant al Galeriei Anca Poterasu. În prezent este cadru didactic al Centrului CINETIc București, unde preda materii legate de VR, AR și world-building. Trăiește și lucrează în București.

Gea (Adela Negustor) este specializată în regie de film/TV și design media. Domeniul său de activitate urmărește reinterpretarea mediilor imersive în era digitală, în contextul documentarului interactiv și al artei media contemporane.
Lucrările sale au fost prezentate în Muzeul de Artă și Festivalul de Film de Arhitectură din Budapesta, Festivalul Architektur. Film. Sommer din Viena, în Franța la Festivalul de artă digitală Sophia, în Olanda la Festivalul Live Performers Meeting (LPM), în diferite galerii din Paris, Moscova, New York, Times Square și în expoziții din România precum Kinema Ikon și Festivalul de Artă Media din Arad sau Mora, Salonul de Proiecte, Internetics sau Săptămâna Designului din București.

Mihnea Rareș Hanțiu a studiat filmul la Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”. A regizat documentarul "White Is the New White" (2016), o serie de scurtmetraje de ficţiune și videoclipuri experimentale. A jucat rolul principal în filmul "Discordia" (2016), regizat de Ion Indolean. A înregistrat sunet pentru "Statia Iezer 15033" (2015), regia Iulia Matei,  a fost asistent regizor și director de locație pentru "Proiecționistul" (2016), "Pădurarul" (2017), regia Norbert Fodor. Preocuparea pentru film se îmbină cu interes semnificativ pentru arta contemporană, Hanțiu fiind membru al grupării artistice kinema ikon din Arad.

Cristina Iliescu este intrigată de cinema hibrid, experimental și structuri non-narative. "A.I. Poetries of Female and Non-Female Beings in Gas Stations at Night", scurtmetrajul de debut al Cristinei Iliescu, a câștigat competiția națională în ediția din 2022 a BIEFF, a fost proiectat la festivaluri precum Glasgow ISFF și FEKK Ljubljana precum și în instalații și galerii de artă din România. În 2023, Cristina Iliescu a mentorat și organizat în cadrul rezidenței de creație de videopoeme "Echo III - For Memory's Sake" din București; este parte din platforma rhea. În prezent, scrie un doctorat despre impactul fenomenelor filmice din mediul online conectiv (TikTok-uri) asupra cinemaului în cadrul UNATC București.

Marta Mattioli, născută în 1998 în Sansepolcro, Italia, este o artistă vizuală cu origini duble, înrădăcinată în cultura română și italiană. Practica ei se bazează pe diversitatea mediilor disponibile și pe coexistența realității digitale și fizice. Artista este, de asemenea, o tânără membră a Atelier 35 și Kinema Ikon, care locuiește și lucrează în prezent în București. Lucrând în principal cu mediul 3D, activitatea ei este menită să recreeze o realitate blocată între utopie și posibilitățile distopice ale viitorului, abordând concepte care definesc hibridizarea organic – digital.

Nicoleta Mureș (n.1996) locuiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Colajele ei digitale, animațiile și lucrările AR prevăd un viitor distopic, în care oamenii se confruntă cu emoții ireale, fiind influențați de modul în care tehnologia alimentează dorința de consum a umanității. Proiectele ei reflectă asupra modului în care internetul distorsionează realitatea și schimbările profunde care afectează omenirea. Lipsa reacțiilor din realitate este ceea ce a făcut-o să creadă că ne îndreptăm spre o ”amorțire” a simțurilor și a personalității. Cu cât ne petrecem mai mult timp doar uitându-ne la conținuturile de pe internet cu atât  mai mare este posibilitatea să devenim la fel ca obiectele din jurul nostru: nemișcați, fixați în aparate, imobili.

Radu Pandele (n. 1993) a început să activeze ca graffer în 2007, iar din 2015 ca pictor muralist. Picturile sale murale pot fi văzute în majoritatea orașelor din România și în Europa: Berlin (Germania), Montegordo (Portugalia), Grenoble (Franța),Pompeii (Italia), Briancon (Franța), Bialystok (Polonia) etc. Pandele este la fel de interesat și activ în zona artei de galerie. A participat la numeroase expoziții, solo sau de grup. Lucrările sale cu teme filosofice introspective sunt influențate de mediul digital, pornind dintr-un software de modelaj 3D.

 

Curator:

Călin Man (reVoltaire), artist și curator consacrat, unul dintre primii artiști care au dezvoltat, începând cu anii ’90, proiecte bazate pe hypertext, hypermedia, hyperlink, database, interface, interactivity, www, net, html ș.a.m.d. Coordonator kin​ema ikon (KI), cel mai longeviv grup românesc axat pe arta experimentală, care susține, din anii ’70, un program constant și coerent de artă new media. În 2003, a fost curatorul și comisarul Pavilionului României de la Bienala de Artă de la Veneția, pentru care va propune ca instalația hypermedia să aibă trei componente: Esoth Eric de Călin Man, alteridem.exe de kinema ikon și net.art_kit de Călin Man.

 

Asociația Culturală Empower Art & Artists urmărește să sprijine și să promoveze artiștii și specialiștii din domeniul artelor vizuale prin desfășurarea de proiecte care pun în valoare demersul și potențialul artistic din România, urmărind simultan să faciliteze accesul unui public cât mai numeros la arta contemporană. Un obiectiv important al Asociației constă în facilitarea interacțiunii dintre publicul larg și comunitatea artistică.

Asociația a deschis seria de proiecte cu publicația online, bilingvă, Empower Artists, o radiografie a manifestărilor artistice de pe scena de artă românească, raportându-se la contextul internațional. Platforma își propune să devină un important canal de comunicare pentru artiști, viitorii critici de artă și jurnaliști culturali, cât și o sursă principală de informare pentru publicul larg.

Parteneri principali: Altex, Media Galaxy.
Parteneri instituționali: UNARTE București, Media Art Festival Arad (MAFA), kinema ikon, Asociația Culturală Baraka Artist, Complexul Muzeal Arad.
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI România, Revista ARTA, igloo, Agerpres, Empower Artists Magazine, IQads, The Institute, Modernism, ArTeVezi, Curatorial.ro, Revista Atelierul, Amos News, Romania Insider, Timișplus, Ultima Ora, Observator Constanța, Presa de azi.

Proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Festivaluri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related