Tigru/Day of the Tiger, scris și regizat de Andrei Tănase, câștigător al premiului Cel mai bun film de debut, secțiunea Zilele Filmului Românesc (TIFF 2023), va putea fi văzut în cinematografele din România, din 29 septembrie.
Filmul este inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în 2011. Vera, medic veterinar la grădina zoologică a unui mic oraș din Transilvania, este măcinată de probleme personale și are o cădere nervoasă. Un tigru evadează, iar aceasta e nevoită să plece în căutarea lui.
Premiera mondială a filmului a avut loc anul acesta, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam – IFFR, secțiunea Bright Future. De asemenea Tigru/Day of the Tiger a fost unul dintre cele 11 lungmetraje selectate în competiția oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo în acest an.
Cunoscut pentru scurtmetrajele “Claudiu și Crapii”, “Vacanță la țară”, “Prima noapte” regizorul Andrei Tănase declară despre primul lui lungmetraj:
„E încărcat de spirit ludic și combină genurile – dramă, comedie, film de aventuri – în așa fel încât să-i atragă și pe cinefilii hardcore, dar și publicul larg. Dincolo de vânătoarea animalului exotic, cu aura sa aproape legendară, se află o poveste profund umană, despre pierderi ireversibile, acceptarea lor și evadarea din cuștile pe care le construim singuri în jurul nostru.”
Din distribuție fac parte Cătălina Moga, Paul Ipate, Alex Velea, Elvira Deatcu și Bogdan Tulbure.
Filmările au avut loc în Parcul Național Comana, Târgu Mureș și în București. Producătorul Anamaria Antoci (Oameni de treabă, Ilegitim, Mia își ratează răzbunarea, Planeta Petrila) spune că:
"TIGRU a fost o propunere îndrăzneață și originală a lui Andrei Tănase încă de la stadiul de scenariu și am știut că merită să fie condusă de o echipă de producție pasionată și să devină o co-producție internațională. Apoi, mi s-a părut la fel de important să ni se alăture o echipă de creație care să aibă experiența necesară pentru a-l însoți pe regizor în realizarea filmului de debut. Andrei Tănase reușește în TIGRU să echilibreze cu abilitate atât elementele dramaturgice, cât și pe cele regizorale, amestecând drama cu un umor subtil. Căutarea tigrului în film este doar pretextul pentru portretizarea Verei, personajul principal și a evoluției sale, cât și portretizarea unei comunități.”
Producătorii români sunt Anamaria Antoci, Irena Isbășescu și Adrian Silişteanu, imaginea îi aparține lui Barbu Bălășoiu, iar de sunet s-au ocupat Marius Leftărache și Marian Bălan.
Tigru este o coproducție Domestic Film (RO), Altamar Films (FR), Graal (GR) și Avanpost Production.
Filmul a fost produs cu sprijinul finanțatorilor Centrul Național al Cinematografiei, Eurimages, Programul Europa Creativă – Componenta Media - Al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, Centrul Național al Cinematografiei din Grecia, Televiziunea Română (TVR) și televiziunea națională din Grecia, cu sprijinul Superbet, Ursus Breweries, Compania Municipală de Publicitate și Afișaj, Biofarm, Țiriac Auto, Omnicom Media Group, dezvoltat și prezentat la Torino Film Lab, distribuit cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, DACIN SARA și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România.
Parteneri de mobilitate: UPFAR – ARGOA, UCIN, Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cinematografiei.
Distribuit în România de Follow Art Distribution (Loving Vincent, McQueen, Military Wives, Blue Moon, Străjerii Deltei, Imaculat, Spre Nord, Falcon Lake), TIGRU ajunge din 29 septembrie în cinematografele din toată țara.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Cărturești, Cineghid, Cinefan, Film, Aarc, Daily Magazine, Cinefilia, Cinemap, Zile și Nopți, Adevarul.ro, IQads, SMARK, LiterNet, Movienews.ro, Ziarul Metropolis, Happ.ro, AIVImedia.hub, Havoc Studio.