Prima ediție a evenimentului Tech Transfer, dedicat transferului de tehnologie și colaborării dintre companii, instituții publice și mediul academic, va avea loc pe 3 octombrie, ca parte din seria de evenimente-satelit organizate în jurul conferinței How to Web.
Evenimentul va aborda procesul de transfer al tehnologiei de la organizațiile de cercetare către mediul privat, în încercarea de a transforma invențiile și rezultatele științifice în noi produse și servicii de care să beneficieze societatea.
Pentru o creștere economică sustenabilă, inovarea trebuie să fie în centrul ecosistemului de startup-uri, transferul tehnologic fiind cel care facilitează aducerea pe piață a unor tehnologii revoluționare, care creează noi oportunități, atrag mai multe investiții din afara regiunii și susțin creșterea veniturilor, oferind companiilor un avantaj competitiv semnificativ. Acest proces va duce la crearea de locuri de muncă înalt calificate, atragerea de talente internaționale și va pune regiunea Europei Centrale și de Est pe harta globală a inovării.
Evenimentul Tech Transfer va reuni aproximativ 100 de invitați și se adresează tuturor actorilor din acest ecosistem, de la cercetători din universitățile și institutele naționale de cercetare și dezvoltare, antreprenori și fondatori de startup-uri, până la specialiști din companii și instituții publice, pentru a facilita comunicarea și colaborarea, cu scopul de a realiza cât mai multe proiecte care implică transferul de tehnologie împreună.
Tech Transfer este locul menit să faciliteze schimbul de cunoștințe și discuții despre provocările și oportunitățile privind crearea de produse bazate pe cercetare în regiune.
Printre subiectele abordate se numără: noile tipuri de politici publice pe teme legate de transferul tehnologiei, instrumente de suport pentru proprietatea intelectuală și dezvoltarea afacerilor pentru a sprijini transferul de tehnologie, precum și mecanismele de investiție în companiile provenite în urma acestui tip de activitate.
„Specialiștii în transferul tehnologiei și cercetătorii din universități și institute de cercetare trebuie să aibă un spațiu în care să se întâlnească cu mediul de business și investitorii pentru a se cunoaște și a putea începe discuția despre cum pot colabora pe viitor. Panelurile și exemplele de bune practici le vor da curaj celor prezenți să se implice mai mult în transferul de tehnologie și vor impulsiona companiile și instituțiile să facă din ce în ce mai mult transfer de tehnologie. Acest eveniment reprezintă un pas înainte în dezvoltarea unei comunități care să fie proactivă și care să ofere suport în acest domeniu”, spune Răzvan Crăciunescu, Profesor asociat la Universitatea Politehnica București, Tech Transfer Lead la How to Web.
Printre invitații și vorbitorii care vor fi prezenți la eveniment se numără: Costin Raiciu (profesor Universitatea Politehnica București, cofondator și CEO al spinoff-ului Correct Network, companie achiziționată de Broadcom), Gaelle Andreatta (Cofondator și CTO Apheros), Adrian Curaj (Director General UEFISCDI), Cristina Riesen (Board Member EIC), Karol Szubstarski (Partener la OTB Ventures), Nicoleta Cherciu (Managing Partner Cherciu & Co), Teodor Chirvase (IP & Technology Lawyer, fost Legal Director of Product & IP la UiPath), Ionuț Stanimir (Director de Marketing și Comunicare BCR), Cristian Patachia (Development & Innovation Manager Orange România), Adrian Rotaru (Cofondator spinoff SeedPods) și Horia Cucu (conferențiar Universitatea Politehnica București, CEO spinoff Zevo Tech).
Tech Transfer face parte din seria de evenimente-satelit organizate în jurul conferinței How to Web și este realizat în parteneriat cu Orange România, BCR și cu suportul comunităților Măgurele Science Park și Launch. Evenimentul se va desfășura între orele 16:00-19:00, la Control Club, București. Accesul este gratuit și se face doar pe bază de înregistrare.
How to Web este evenimentul de referință dedicat startup-urilor și inovării din Europa de Est.
Inițiat în 2009, din dorința de a oferi acces la oportunități de învățare și networking pentru comunitatea profesioniștilor din tehnologie și antreprenoriat, How to Web a devenit rapid unul dintre cele mai influente evenimente din estul Europei. Prin facilitarea accesului la expertiză globală și networking de calitate, a accelerat adopția antreprenoriatului în tehnologie în România și în estul Europei. How to Web 2023 va avea loc între 4-5 octombrie în București și își propune să reunească un număr-record de peste 2.500 de participanți.